magazin
Lista 10 najgore ocijenjenih jela iz BiH razbjesnit će mnoge

Gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio popis jela iz Bosne i Hercegovine koja su najgore ocijenjena. Iako se s tim lošim ocjenama mnogi bh. građani nikako ne bi složili, očito je da se svijetu ne sviđa sve što se ‘skrčka’ u Bosni i Hercegovini. Na listi su neka jela koja su “nedodirljiva” kada je odabir Bosanaca i Hercegovaca u pitanju. Strancima se npr. ne sviđaju hurmašice, ali i još neka jela bez kojih je nezamisliv gastro-život bh. građana.
Japrak
Iako vjerojatno vodi porijeklo iz turske kuhinje, tradicionalni hercegovački japrak je autentično jelo koje se sastoji od fila od mljevenog mesa umotanog u blanširano lišće raštike, domaće sorte lisnatog kupusa.
Fil se najčešće priprema od mljevenog junećeg ili telećeg mesa koje se pomiješa s rižom, solju i biberom. Ovi mali punjeni listovi se polako kuhaju satima, povremeno uz dimljeno meso. Osim tradicionalne verzije, neke sorte kupus zamjenjuju lišćem vinove loze, dodaju rajčice ili ga začine mentom. Japrak je na stranici dobio ocjenu 3,8.
Hurmašica
Na devetom mjestu najgore ocijenjenih jela iz Bosne i Hercegovine je poslastica koju većina građana BiH smatra jednim od simbola kuhinje susjedne zemlje.
Hurmašica je bosanska poslastica koja se priprema prelijevanjem tijesta za pecivo koje se sastoji od maslaca, jaja, šećera i brašna u šećernom sirupu s okusom limuna. Kao i mnoga druga bosanska jela i ovaj desert je došao iz Turske, gdje mu je gotovo identičan kalburabastı, piše Taste Atlas.
Tufahija
Doći na Baščaršiju, a ne pojesti, pored ćevapa i tufahiju je nezamislivo. Strancima se, ako je vjerovati recenzijama, ova poslastica ne sviđa toliko. Ocijenili su je sa skromnih 3,8.
Bosanski lonac
Na sedmom mjestu najgore rangiranih jela je Bosanski lonac s ocjenom 3,6. Taste Atlas ga opisuje kao varivo koje se sastoji od slojeva krupnih komada mesa i povrća koji se preliju vodom i lagano pirjaju u velikom loncu. Zbog veličine mesa (obično janjećeg, telećeg i junećeg) i povrća (kupus, krumpir, mrkva, rajčica), potrebno je oko četiri sata ili više da se jelo pravilno skuha.
Begova čorba
Jedno od najvećih iznenađenja na ovoj listi je begova čorba. Jedno od omiljenih variva u BiH dobilo je samo 3,6 i plasirano je na šestom mjestu najneukusnijih jela u BiH. Slažete li se?
Sutlija
Poslastica na kojoj su odrastale tisuće građana BiH. Slatkiš od riže i mlijeka nije osobito impresionirao turiste. Ocjena za jelo na Taste Atlasu je samo 3,5.
Sogan-dolma
Iako ime potječe od turskog soğan dolması, što u prijevodu znači punjeni luk, ovo jelo je dio tradicionalne bosanske kuhinje.
Sastoji se od lukovica koje su blanširane i punjene ukusnom kombinacijom mljevenog mesa, raznih začina te (po želji) luka i ribane mrkve. Sogan dolma jedno je od iznenađenja na listi, a dobila je ocjenu samo 3,5.
Popara
Na trećem mjestu najgore ocijenjenih jela koja možete probati u BiH je popara. Pomalo zaboravljeni specijalitet turisti su ocijenili s 3,4
Kadaif
Pomalo nevjerovatno, pri samom vrhu liste najneukusnijih jela u BiH po izboru turista je – kadaif. U BiH se često jede za praznike. Kao i popara, kadaif ima ocjenu 3,4.
Mahune
Mahune su prilično očekivano na prvom mjestu ovog popisa. S ocjenom od 3,3 za jelo zbog kojeg su nas majke tražile po kući. U Bosni za mahune kažu: Ili voliš ili ne.
Magazin
Nutricionistica: Pet pića koja učestalom konzumacijom mogu ubrzati starenje mozga

Prehrana je ključna za cjelokupno zdravlje, no ono što pijemo jednako je važno, osobito kada je riječ o zdravlju mozga. Neka naizgled bezazlena pića mogu ubrzati starenje uma, oslabiti pamćenje i usporiti razmišljanje te povećati rizik od moždanog udara i demencije, piše Eat This, Not That!.
Nutricionistica Rania Batayneh, objašnjava da nije riječ o zabrani pojedinih napitaka, već o navikama koje se ponavljaju. “Nikada klijentima ne govorim da su hrana ili pića potpuno zabranjeni. Ono što je važno jest obrazac onoga što pijete tijekom vremena. Jedan gazirani napitak ili jedno alkoholno piće nije problem, ali pretjerani unos, pogotovo u kombinaciji s ultraprerađenom hranom, može ubrzati starenje mozga.”
Batayneh je izdvojila pet popularnih vrsta pića koja, ako se često konzumiraju, mogu ubrzati starenje mozga.
Slatki gazirani napici
Hladan gazirani sok može djelovati osvježavajuće, ali čak i dvije limenke tjedno mogu negativno utjecati na zdravlje srca, pokazala je studija objavljena 2024. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
“Tijekom vremena, redovit unos gaziranih napitaka stvara ponovljene skokove šećera u krvi i inzulina, što potiče upalu”, objašnjava Batayneh. “Istraživanja su čak povezala gazirane napitke s manjim volumenom mozga i slabijim pamćenjem. Ako netko također jede prehranu bogatu prerađenom hranom, utjecaj na zdravlje mozga postaje još jači”, dodaje.
Energetska pića
Energetski napitci brzo podižu razinu energije, ali dugoročno mogu štetiti mozgu. “Ljudi često koriste energetska pića kao glavni izvor kofeina, a ponekad njima čak zamjenjuju doručak. Tako preplavljuju svoj sustav stimulansima, ali ne daju mozgu stabilno gorivo koje bi inače dobio iz uravnoteženog obroka”, ističe nutricionistica.
Rezultat je, kaže, “loša kontrola šećera u krvi, manjak dugotrajne energije i veći pad kasnije tijekom dana”. Dugoročno, takav obrazac stavlja stalni stres na živčani sustav i čini mozak ranjivijim na propadanje.
Pretjerani unos alkohola
Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu alkohola i alkoholizam, prekomjerno pijenje definira se kao četiri ili više pića dnevno (ili osam tjedno) za žene, te pet ili više dnevno (ili 15 tjedno) za muškarce.
“Pretjerano pijenje smanjuje volumen mozga, posebno u hipokampusu, koji je ključan za pamćenje i učenje”, ističe Batayneh. “Alkohol također ometa apsorpciju vitamina koji štite kognitivno zdravlje. Tijekom vremena, teško pijenje povećava rizik od ranijeg gubitka pamćenja i kognitivnog propadanja”.
Dijetalni gazirani napici
Iako se često smatraju zdravijom alternativom, dijetalni gazirani napici također nose rizike. “Dijetalni gazirani napitak preskače šećer, ali dolazi sa svojim vlastitim brigama. Umjetni zaslađivači mogu ometati crijevne bakterije i regulaciju šećera u krvi, a oboje je povezano sa zdravljem mozga”, pojašnjava za Eat This, Not That.
Dodaje da su “studije pokazale da je redovito pijenje dijetalnih gaziranih napitaka povezano s većim rizikom od moždanog udara i demencije”. Ako je prehrana pritom bogata prerađenim proizvodima, rizici se dodatno zbrajaju.
Zaslađeni napici od kave
Iako sama kava sadrži antioksidanse korisne za mozak, dodaci poput sirupa i šlaga poništavaju te dobrobiti. “Sirupi, šlag i arome pretvaraju kavu u desert. Tijekom vremena, svakodnevno pijenje ovih napitaka uzrokuje skokove šećera u krvi i upale koje narušavaju fokus, pamćenje i energiju”, dodaje ona.
Batayneh naglašava da jedno piće neće uništiti zdravlje mozga, ali ponavljanje štetnih navika s vremenom može.
“Nije jedno piće ono što stvara ili uništava zdravlje mozga, već obrazac tijekom vremena. Češći odabir vode, gazirane vode, nezaslađenog čaja ili obične kave pruža mozgu podršku koja mu je potrebna da ostane oštar i otporan”, zaključuje.
Magazin
Moćne riječi: Sedam fraza koje grade dječje samopouzdanje i otpornost

Svaki roditelj želi odgojiti dijete koje je samopouzdano, sretno i emocionalno snažno. No samopouzdanje se ne rađa, ono se gradi – riječ po riječ, dan za danom. Fraze koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji s djecom imaju snažniji utjecaj nego što mislimo, jer svaka od njih može prenijeti jednostavnu, ali moćnu poruku: “Vjerujem u tebe”, piše Times of India.
Nisu potrebni skupi programi ili radionice. Ponekad je dovoljno nekoliko iskrenih, osnažujućih rečenica koje će djetetu pomoći da se osjeća hrabrije i sigurnije u sebe.
“Ponosan/ponosna sam na tvoj trud”
Umjesto klasičnog “Ponosan sam na tebe”, naglasite trud, a ne samo rezultat. Fokusiranjem na proces, dijete uči da je upornost važnija od savršenstva. Rečenica poput: “Ponosna sam na to koliko si se trudio oko tog projekta” potiče otpornost i vjeru da se trud isplati, čak i kada ishod nije savršen.
“U redu je griješiti. Tako učimo.”
Perfekcionizam može potkopati dječje samopouzdanje. Kada normalizirate pogreške, učite dijete da su neuspjesi dio učenja. Umjesto da kažete: “Nisi to trebao zabrljati”, pokušajte s: “U redu je, svi griješe. Što možemo naučiti za sljedeći put?” Takav pristup razvija emocionalnu otpornost i pomaže djetetu da uči iz iskustva.
“Volim te gledati kako isprobavaš nove stvari”
Djeca jačaju samopouzdanje kad osjećaju da ih podržavate, čak i kada ne uspiju. Bilo da sviraju novi instrument, glume u školskoj predstavi ili kuhaju prvi put, ova fraza slavi hrabrost, a ne rezultat. Ona im poručuje da je pokušaj već uspjeh.
“Ti možeš raditi teške stvari”
Jedna od najsnažnijih i najkraćih rečenica koju dijete može čuti. Kada se suoče s izazovom, recite im: “Znam da je teško, ali već si radio teške stvari, i ovo možeš.” Takve riječi usađuju vjeru u vlastitu snagu i uče ih da se trudom mogu nositi s preprekama.
“Vjerujem u tebe”
Tri jednostavne riječi koje mijenjaju sve. Kada ih dijete čuje, posuđujete mu svoje samopouzdanje dok ne izgradi vlastito. Ako je nervozno prije nastupa ili obeshrabreno nakon neuspjeha, ova fraza podsjeća ga da netko vjeruje u njega, i da vrijedi pokušati ponovno.
“Hvala ti na pomoći”
Samopouzdanje ne proizlazi samo iz uspjeha, već i iz osjećaja doprinosa. Kada djetetu zahvalite što je pomoglo oko stola ili pomoglo mlađem bratu, ono uči da su njegovi postupci važni. Rečenica poput: “Hvala ti što si pomogla bratu s domaćom zadaćom, to je bilo jako ljubazno” razvija osjećaj svrhe i samopoštovanje.
“Volim te bez obzira na sve”
Bezuvjetna ljubav temelj je svakog samopouzdanog djeteta. Kada zna da je voljeno neovisno o uspjesima, ocjenama ili ponašanju, dijete se osjeća sigurno i hrabro istraživati svijet. Rečenica “Volim te bez obzira na sve” gradi emocionalnu stabilnost i uči ih da njihova vrijednost nije vezana uz savršenstvo.
Kako koristiti ove fraze?
Ključ je u dosljednosti i iskrenosti. Ove fraze djeluju kada se izgovaraju s toplinom i u pravim trenucima. Ne radi se o tome da dijete stalno hvalite, već da mu pružite osjećaj sigurnosti i podrške u trenucima kada mu to najviše treba.
Samopouzdanje ne raste iz velikih riječi, nego iz malih, ponavljanih poruka: da je dijete viđeno, voljeno i dovoljno dobro upravo takvo kakvo jest.
Magazin
Radila od kuće, no šef ju je tjerao u ured. Njezin potez je postao hit

Posao ponekad donosi neočekivane izazove, osobito kada se pravila promijene preko noći. Mnogi su se našli u situaciji u kojoj se tražila brza prilagodba, čak i ako su nove okolnosti djelovale nepravedno. Jedna čitateljica portala Bright Side, imena Sandy, podijelila je svoju priču o neobičnoj reakciji na zahtjev šefa da se vrati u ured s punim radnim vremenom, iako je zaposlena za rad na daljinu.
Došla u ured
“Prije nekoliko dana, šef me nazvao i rekao da odsad moram raditi puno radno vrijeme iz ureda, unatoč tome što sam zaposlena za rad na daljinu. Rekla sam mu da nemam automobil i da mi do ureda trebaju dva sata. Njegov odgovor je bio: ‘Vaš osobni prijevoz do posla nije moj problem!’ Nisam se prepirala. Sljedeće jutro, stigla sam u ured točno u 8:00, kako je i tražio. Putovanje je uključivalo tri presjedanja i trajalo je više od dva sata, ali pobrinula sam se da uđem na vrata na vrijeme – vukući za sobom mali putni kovčeg”, započela je.
U kovčeg spakirala deku i jastuk
“Moj šef se ukočio čim ga je ugledao. Podsmjehnuo se i upitao jesam li zamijenila ured sa zračnom lukom. Nije znao da sam u kovčeg potajno spakirala deku, jastuk, kuhalo za vodu i grickalice za tri dana.
Slatko sam se nasmiješila i odgovorila: ‘Budući da nemam automobil i putovanje mi oduzima četiri sata dnevno, pomislila sam da bi bilo najbolje da jednostavno živim ovdje tijekom radnog tjedna'”, dodala je.
“Krajnje neprofesionalno”
“Zatim sam se počela raspakiravati. Jastuk sam stavila na uredsku stolicu. Deku sam uredno prebacila preko naslona. Pakete zobenih pahuljica složila sam u kuhinji. Ubrzo sam u svom putnom kuhalu kuhala vodu i nudila čaj zbunjenim kolegama. Do ručka sam sjedila prekriženih nogu ispod stola i odgovarala na e-mailove, baš poput studentice koja uči u svojoj sobi. Tada me menadžer napokon pozvao sa strane, šapćući da je to ‘krajnje neprofesionalno’.
Nagnula sam glavu i rekla: ‘Pa, moje putovanje na posao možda nije odgovornost tvrtke, ali moja sposobnost da obavljam posao jest. Ovako nikada neću kasniti'”, ispričala je.
Isto napravili i drugi kolege
Vijest se brzo proširila. Do sljedećeg dana, dvoje kolega s jednako napornim putovanjem na posao donijeli su svoje deke i šalili se o otvaranju “hostela u uredu”. Ubrzo se pojavio i predstavnik ljudskih resursa, očito iznerviran, pitajući je li to zaista potrebno.
“Sada se pitam jesam li pretjerala. Ono što je počelo kao moj osobni prosvjed privuklo je i druge, i počinjem se brinuti da bi mi se moglo obiti o glavu. Možda sam trebala samo šutjeti i prihvatiti promjenu. Ali opet, nije li bilo nepravedno da tvrtka donese tako iznenadnu i drastičnu odluku?”, pitala se Sandy.
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA / Rođendan City Gallerije
-
Svijet4 dana prije
NOVI SOJEVI / Liječnik upozorava: Odmah potražite pomoć ako imate ovaj simptom covida
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
FOTOGALERIJA / Zadarska županija partner 27. manifestacije Jesen u Lici: OPG-ovi i KUD-ovi ujedinili tradiciju
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
FOTOGALERIJA IZ CRKVE SV. FRANE / Nadbiskup Zgrablić na blagdan sv. Frane: “Grijeh nas čini tvrdima, zatvara srce i čini nesposobnima čuti Božji glas”