Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Prvi dan Festivala mesa Meat Me 2.0

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

Već prvi dan Festivala mesa „Meat Me 2.0“, kojeg u suradnji s brojnim partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra, bio je odlično posjećen mada se u ponedjeljak ujutro, kada je Festival otvoren, činilo da to tako neće biti. Obavezno predočenje COVID potvrde je nakratko izgledalo kao prepreka zbog koje će posjet biti slabiji od očekivanog. No, nije bilo tako. Do kraja dana u 14 sati prodano je preko 300 porcija jela od janjetine, jer je ta vrsta mesa bila tema prvog dana, te otprilike isto toliko bonova za kupnju pića, vina zadarske Vinarije „Fiolić“, žestica destilerije „Mashtel“ te sokova i cocktaila zadarske „Maraske“Cocktaile su spravljali učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su i inače sa svojim  profesorima bili sve prisutni na južnom platou Stare pijace, jednako marljivi i veseli.

Jela od janjetine spravljali su chef zadarskog Restorana „Foša“ Saša Began, koji skuhao veliku zdjelu janjećeg gulaša s bižima i ispekao otkoštenu i rolanu janjeću potrbušinu, te chef Trattorie „Mediteraneo“ Robert Pinto koji je skuhao dvije zdjele, jednu s proljetnim, a drugu s jesenskim janjećim gulašom. Bez obzira na količinu, sve vrste gulaša su planule već do podne, a onda su se učenici – budući kuhari škole na Boriku uhvatili okruglog Ofyr roštilja, inače dijela opreme pokretnog fast fooda „Picinic Mingle&Fun“, na kojem su pekli komade janjetine. Tada se na Staroj pijaci stvar zahuktala, a u velikom broju su došli i turisti kojih, očito, u Zadru i u ovim jesenskim danima još uvijek ima podosta.

Janjetinu za prvi dan „Meat Me 2.0“ osigurale su zadarske mesnice, Biloglav, Paleka, Ikić, Gobin, Lukin i „Poličanka“, kruh je osigurala Tvornica kruha Zadar, a na Festivalu su bili prisutni i sljedeći partneri: „Paška sirana“ sa svojim sirevima, OPG Butić sa sjajnim pršutima i pancetama, Ninska solana i „Kotany“ sa svim vrstama začina te Trgovački lanac „Metro“. Animatori prvog dana festivala bio je odličan dvojac s Antene Zadar, voditelj Jakov Mađarić i DJ Adam Abramović.

„Meat Me 2.0“ se nastavlja u utorak s novim mesnim programom – jelima od peradi, točnije od pulastra. Kuhar moderator drugog će dana biti chef Tomislav Karamarko, a u gastronomskom programu će sudjelovati zadarski restorani „Zadar-Jadera“„Malo misto“ i „Kornat“. Predstavljanje svojih proizvoda će imati zadarska tvrtka „Marikomerc“, sa svojim pićima će i u utorak biti prisutni „Mashtel“ i „Maraska“ te voda „Santa“, a točit će se vina „Kraljevskih vinograda“.

Animator drugog dana bit će DJ Davor, koji će puštati najbolju glazbu iz svoje fonoteke do kraja Festivala.

Slasne mesne porcije moći će se kupiti uz bon koji stoji 20 kn, piće uz bon od 10 kn, a sav prihod s „Meat Me 2.0“ je namijenjen Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar.

I, naravno, bez COVID potvrde, bilo trajne ili privremene na Festival se ne može ući.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U SKLOPU DANA MALINE  U POLJANI / Dr. Šime Marcelić predložio navrćanje maslina na rodnije i otpornije sorte

Objavljeno

-

By

Pobjednici u pripremanju žgvaceta –  gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce

U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline jučer je u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana  pokazna rezidba i prenacjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zaintersiranih, a radionicu je vodio dr.sc Šime Marcelić  sa Odjela za ekologiju, poljoprivredu i  akvakuturu   Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

-Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu, rekao je  Marcelić. Za proljetnu rezidbu maslina na otocima je već prekasno. Trebalo je obaviti u veljači i ožujku, rekao je ali da se greške ne bi ponavljale detaljno je pojasnio ciljeve i načine rezidbe.

Glavni ciljevi rezidbe masline u punoj rodnosti su: smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjena izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi rezidbe, na terenu susreće se niz loših primjera, od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. Sve to, uz ne provođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline što u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti, rekao  je Marcelić.

Ukazujući na osnovne principe i ciljeve same rezidbe posebno je naglasio važnost izolacije vrha. -Ona čini jedno od najvažnijih tehnika u rezidbi kojom  kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik, rekao je. Umjesto prekomjernih osnovne rodne grane treba svesti na četiti i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Odgovarajući na brojna pitanja Šime Marcelić je maslinarima skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom  ekološki prihvatljivim  sredstvima na bazi bora i aminokiseline, što je ključno upravo sada pred  cvatnju maslina, Marcelić je kao jednu od važnih preventivnih  metoda  predložio odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira  dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte. A kako prencijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje. Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke  koja će se razviti u novo stablo.

Paralelno s radionicom u masliniku u središtu mjesta odvijalo se tradiconalno natjecanje u pripremanju „žgvaceta“ tradicionalnog gulaša od mlade janjetine s bižima. Od devet ekipa stručni žiri je kao najbolje proglasio jelo kojega su pripremila ekipa Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Istog dana  održan je i Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova, a u popratnom programu oduševil su Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra. Druženje i zabavu do večernjih sati organizirala je domaća  Udruga Pojonsko srce.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu