Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JOŠ OSAM DANA! Zadranke i Zadrani, pošaljite prijedloge investicija koje želite u svojim kvartovima

Objavljeno

-

Najviše prijedloga u prvih tjedan dana pristiglo je od stanovnika Bilog briga, a najviše prijava tiče se javne rasvjete i uređenja dječjih igrališta

Još osam dana preostalo je za prijavu željenih malih komunalnih investicija u sklopu projekta „Kvart ipo!“. Radi se o inicijativi Grada kroz koju se pozivaju građanke i građani da izravno odluče kako će se utrošiti četiri milijuna kuna iz proračuna za 2022. Cilj je unaprijediti komunalnu opremljenost svih zadarskih kvartova i mjesta, poboljšati kvalitetu svakodnevnog života, ali i uključiti građane u odluke gradske uprave te poboljšati komunikaciju i transparentnost.

U prvih tjedan dana zaprimanja prijava, pristiglo je nekoliko desetaka ideja, a neki mjesni odbori pokazali su se aktivnijima od drugih, kao što je Bili brig odakle je pristiglo najviše ispunjenih obrazac. Najviše prijava tiče se izmjene ili postavljanja nove javne rasvjete, uređenja dječjih igrališta, uređenja gradskih cesta te opremanja igrališta koševima, golovima i drugom opremom.

„Hvala Zadrankama i Zadranima na dosadašnjim idejama. Vidio sam da ima stvarno korisnih i smislenih prijedloga, a to najbolje potvrđuje da građani najbolje znaju što im treba. Pozivam još jednom sve – uključite se, pošaljite što treba vašem susjedstvu, kvartu, mistu. Od klupe i asfalta do drvoreda i zidića, takve stvari financira ovaj projekt. Zadar je među prvima u Hrvatskoj koji provodi ovu praksu i očekujem da će mnogi građani željeti biti dio ove dobre priče, a potrebno je izdvojiti samo par minuta za ispuniti obrazac. Prijave traju još osam dana i nemojte propustiti priliku promijeniti ono sto vas smeta u vašem kvartu“, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Prijave se zaprimaju do 26. listopada, do kraja dana putem online obrasca, putem e-maila kvartipo@grad-zadar.hr prilaganjem ispunjenog obrasca koji se može preuzeti ovdje, putem platforme eZadrani.hr (obavezna prijava u NIAS sustav) te slanjem obrasca poštom ili ubacivanjem obrasca u označenu kutiju na ulazu u Gradsku upravu do 16 sati. Sve male komunalne investicije koje je moguće realizirati kroz „Kvart ipo!“ mogu se pronaći ovdje.

Za mjesne odbore predviđeno je od 30.000 za najmanje pa do 300.000 kuna za najnaseljenije. Djelatnici grada evaluirat će svaki pristigli projekt i svaki će biti predstavljen na javnim tribinama koje će se u prosincu i siječnju održavati po svim mjesnim odborima. Građani će tada imati priliku glasati za svoj i druge projekte koje smatraju prioritetima. Projekti s najviše glasova i koji ulaze u budžet pojedinog mjesnog odbora bit će uvršteni u proračun 2022. te realizirani tijekom sljedeće godine.

Sve informacije o projektu „Kvart ipo!“ dostupno je na službenoj stranici Grada Zadra i na
službenom Facebooku projekta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu