Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KINO ZONA U LISTOPADU: “Murina”, “Dragi drugovi”, “Zemlja nomada”…

Objavljeno

-

Listopad u Kino Zoni započeo je uz manifestaciju ‘Rendez-vous au cinéma’ kroz koju su ljubitelji francuskog filma imali priliku pogledati klasike: Ludi Pierrot, Amélie, 8 žena i Sutra, a program kinoteke se nastavio prošlu srijedu uz reprizu Rostuharovog hita ‘’Ljubav oko svijeta’’, odnosno, izvanredni čileanski dokumentarac ‘’Agent Krtica’’.

Do kraja mjeseca nas očekuje još hrpa izvanrednih naslova, počevši od reprize najtraženijeg ovogodišnjeg hrvatskog filma, laureata minulog festivala u Cannesu u kategoriji najboljeg debitanta – ‘’Murinu“ koju ćete moći pogledati u srijedu 20. listopada!

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj.

Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Režiju potpisuje Antoneta Alamat Kusijanović, čiji kratki film „U plavetnilo“, idejni začetnik „Murine“, smo imali prilike gledati ovog ljeta u programu Kino Zone. U glavnim ulogama vidjet ćete Graciju Filipović, Leona Lučeva, Danicu Čurčić te Cliff Curtis, a kao izvršni producent mjesto je našao i slavni Martin Scorsese!

U nedjelju 24. listopada nam pak stiže višestruko nagrađivana povijesna drama legendarnog ruskog redatelja Andreja Končalovskog, ‘’Dragi drugovi’’.

Novočerkask, Sovjetski Savez, 1962. godine. Ludmila je članica Partije i odana komunistica koja se tijekom Drugog svjetskog rata borila za staljinističku ideologiju. Sigurna u to da će njezin posao kreirati komunističko društvo, ova žena prezire bilo kakav anti-sovjetski sentiment.

Međutim, tijekom štrajka u jednoj lokalnoj tvornici, Ludmila svjedoči ubojstvu nekolicine radnika, a sve pod naredbom vlasti koja na sve načine pokušava ugušiti radničke štrajkove diljem SSSR-a. Nakon krvoprolića, kada svjedoci pobjegnu s trga, Ludmila shvaća da je njezina kćerka nestala. Unatoč blokadi grada, masovnim uhićenjima i pokušajima vlasti da zataškaju masakr, Ludmila traži nestalu kćerku.

Premda ne zna kako će njezina potraga završiti, Ludmila shvaća da se njezin život u potpunosti
promijenio.

Ova potresna drama osvojila je brojna priznanja od kojih prvenstveno valja izdvojiti posebnu nagradu žirija na festival u Veneciji, odnosno, nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Chicagu.

Igrani program ćemo na radost svih ljubitelja animacije u srijedu 27. listopada zamijeniti selekcijom najboljih kratkometražnih animiranih filmova s ovogodišnjeg ‘Animafesta’.

Povodom ‘Svjetskog dana animacije’ vam tako dovodimo 6 vrhunskih naslova i to pobjednika u kategorijama najboljeg hrvatskog filma, studentskog filma, dobitnika glavne nagrade, dobitnika nagrade ‘Zlatni Zagreb’, nagrade publike i nagrade ‘Zlatko Grgić’. Riječ je o naslovima: Vidiš li ih i ti?, Ovdje sam, Četvrti zid, Maalbeek, Noćni autobus i Roda.

Listopad u Kino Zoni zatvaramo u nedjelju 31. listopada s apsolutnim pobjednikom ovogodišnjih Oscara, fantastičnom dramom Chloé Zhao, ‘’Zemlja nomada’’.

U propalom gradiću u Nevadi zatvorena je tvornica građevinskog materijala, stara 88 godina, jedina koja je gradić održavala na rubu sirotinjske zabiti. Tisuće je radnika ostalo bez primanja, a gradić je izgubio poštansku oznaku, što će reći da je svrstan u red gradova duhova. Šezdesetogodišnja Fern, koja je do tada radila u tvornici, kreće u nepoznato. Kombi je njezin dom, a ona se svrstava u moderne nomade koji lutaju opustjelim dijelovima zemlje, snalazeći se kako može, obavljajući uzgredne poslove kako se ne bi potonulo do dna. Ova sloboda kao izbor ima svoju iznuđenu ljepotu, jer se ovi ljudi susreću, druže, razvijaju duh razumijevanja i solidarnosti. Nešto što nam svima nedostaje.

Nadahnjujuća drama priznate indie autorice Chloé Zhao osvojila je impozantnih 235 nagrada i 143 nominacije od kojih valja izdvojiti Oscare za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolju glumicu (Frances McDormand), 4 BAFTA-e, 2 Zlatna Globusa, 3 nagrade na festivalu u Veneciji uključujući i Zlatnog lava za najbolji film te brojne, brojne druge.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19:00 h.
*Za prisustvovanje projekciji nije potrebna COVID potvrda, ali zbog ograničenog broja sjedalica osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Arheološki muzej izložba “Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina”

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Rapska ulica u srijedu bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 01.12.2021. godine (srijeda) u vremenu od 09:00do 13:30h  bez vode biti će potrošači u Rapskoj ulici.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Rapskoj ulici kod kć.br. 12 A.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Ponedjeljak na zadarskom Adventu

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić
 
Nastavi čitati

U trendu