magazin
FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 opravdao očekivanja: turisti su bili oduševljeni ponudom svih pet dana festivala
Završen je PETI PO REDU festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine. Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.
Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay – gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom…
– Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu. Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje. Sama manifestacija je zanimljiva, donijela je nešto novo, turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav Tabaj iz manufakture Tabay.
S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim restoranom.
Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna, najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.
– Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice u Hedonist Dining & Hangoutu.
Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo. Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu jela.
Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog razdoblja.
– Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni. Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj. Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima. Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, organizatora manifestacije.
Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više nego prošle godine. Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.
U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.
magazin
Upoznajte Zvonimiru i Anu! Dvije zadarske umjetnice čiji su radovi idealan poklon ovog Božića!
„Vrijeme je darivanja” – izraz koji označava upravo sadašnji period godine kad se slavi ljubav, pažnja i zajedništvo. Vrijeme je to kada se razmjenjuju pokloni, male sitnice, koji pokazuju našu zahvalnost i pažnju prema onima koje volimo.
Stoga nije ni čudno da baš u ovo Božićno vrijeme pomno biramo darove koje ćemo udijeliti svojim najmilijima.
Manifestacija Đir po gradu predstavlja vam dvije umjetnice čiji radovi mogu postati upravo vaši pokloni. Upoznajte dvije Zadranke, Zvonimiru i Anu!
Zvonimira Karavida, akademska kiparica iz Zadra, poznata je po jedinstvenim radovima izrađenim tehnikom staklene fuzije, a najpoznatija je po svojim staklenim periskama s kojima je ostvarila više izložbi. Njene skulpture, inspirirane morem, svjetlom i prirodom, često minimalističke i prozračne, odišu bezvremenskom elegancijom. Staklo, krhko, a istovremeno snažno, odabire kao medij kroz koji prenosi emocije i priče, stvarajući djela koja istovremeno reflektiraju i univerzalno i osobno.
Ovih blagdana Zvonimira predstavlja novu kolekciju unikatnih ukrasa inspiriranih tradicijom i nostalgičnim motivima prošlih vremena. Kolekcija uključuje staklene konjiće, borove i pahuljice – svaki komad ručno izrađen s pažnjom na detalje i jedinstvenu teksturu. Posebno se izdvaja set „Nostalgija”, koji vraća toplinu djetinjstva kroz oblike koji podsjećaju na blagdanske dane provedene s bakama i djedovima.
Radovi Zvonimire Karavida, osim što ukrašavaju domove, idealan su odabir za poklon koji nosi priču i emociju. Njena nova kolekcija dostupna je i putem webshop-a. Više informacija pronađite na službenim društvenim mrežama https://www.instagram.com/zvonimirakaravida/ ili na stranici zvonimirakaravida.com.
Ana Kolega rođena je 1975. godine u Zadru gdje završava Srednju kemijsku školu. Godine 1997. diplomirala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer tekstilni dizajn, a 2002. diplomirala je na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića.
Do sada je imala petnaestak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a sudjeluje i na brojnim prestižnim skupnim izložbama i kolonijama u domovini i inozemstvu. Pored slikarstva bavi se i pisanjem, ilustracijom, glazbom te kazalištem, a radila je i kao voditeljica likovnih radionica za djecu i odrasle. Članica je vokalno instrumentalne skupine Ezerki i 7/8 u Zagrebu te Teatra Verdi u Zadru. Ono što je specifično za Anu jeste činjenica što je stvorila zavidan slikarski opus u kojem granice slikarstva uspješno pomiče korištenjem suvremenih medija.
Iako Ana stvara i monokromna platna, ovu umjetnicu najčešće prepoznajemo po vedrini i paleti žarkih boja pa su njezina platna, kao uostalom i ilustracije, obojena, raspjevana i rasplesana. U Aninom se radu uz sliku često pojavljuje i tekst, a likovi koje prikazuje uvijek su u pokretu i zanosu vlastite atmosfere, preuzete iz našeg Zadra. U njezinim radovima stoga često pronalazimo vizure grada, plaže, brodove, dalmatinske ulice, ljetne boje i ljetne ljubavne avanture istkane iz Aninih osobnih životnih priča i dnevničkih zapisa.
U njezinoj malenoj galeriji, tik do Četiri kantuna, možete pronaći brojne sitnice oslikane njezinim vedrim stilom koje mogu biti idealan poklon s porukom za nekoga koga istinski volite
magazin
NOĆ U PIVOVARI / U “Brlogu” šahovska simultanka sa bivšim prvakom Hrvatske + party do ponoći!
Promocija šaha i kulture ispijanja vrhunskih piva direktno na vratima proizvođača, u organizaciji Brlog zadružne pivovare i šahovskog kluba Casper.
Saša Martinović, bivši prvak Hrvatske u šahu, igrati će istovremeno protiv 15 timova amatera i time prezentirati takvu vrstu igre koja je vrlo uzbudljiva za one koji sudjeluju i koji promatraju! Igrati odjednom protiv toliko ploča je vrlo zahtjevan zadatak, sli Saša je dokazano dorastao tome. U Brlogu je prije 3 godine odigrao protiv 20 ploča, od kojih je jednu remizirao a ostale pobijedio. Ove godine igra na 15 ploče, a oni koje se usude izazvati ga, makar u timu sa svojom ekipom – dobrodošli su. U slučaju pobjede protiv Saše, tim dobiva pun kufer piva (kufer po izboru donosi sam igrač).
Samo natjecanja odigrava se u jedinoj hrvatskoj zadružnoj pivovari na adresi Andrije Hebranga 6, Zadar. Ovo nisu svakodnevna događanja niti u većim gradovima, tako da ne propustite jedan uzbudljiv šahovski event u Zadru. A poslije šaha – tulum do ponoći.
Naziv eventa: Noć u pivovari: Šahovska simultanka + party
Vrijeme: Četrvtak 19.12.2024 u 18h
Mjesto: Brlog cooperative brewery, bar & shop, Andrije Hebranga 6, Zadar (proizvodni pogon pivovare)
FB link: https://www.facebook.com/events/1607784643494849?locale=hr_HR
Fotografije od zadnjeg takvog eventa: https://drive.google.com/drive/folders/1QPaFmwH7nueYL_v_WqfjemtweNRSXEJE?usp=drive_link
Prijave su još u tijeku, a više o samom eventu, prijavama i ostalome možete naći na Facebook linku eventa ! Prijaviti se mogu svi amateri s rejtingom ispod 2000 i to mailm na ana@brlog.hr
magazin
Objavljena lista najboljih kuhinja na svijetu: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska
Popularni gastronomski vodič Taste Atlas jučer je objavio godišnji popis najboljih svjetskih kuhinja. Najbolje ocijenjene svjetske kuhinje poredane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.
Na prvom mjestu Atlasa okusa ove je godine Grčka, dok je na drugom Italija. Treće mjesto zauzela je meksička kuhinja, a slijede španjolska i portugalska kuhinja. Najlošije su ocijenjene kuhinje iz Albanije, Bolivije, Nigerije, Laosa i Nikaragve, prenosi nova.rs.
Kada su pitanje zemlje u regiji, Srbija je pobjednik i zauzima 15. mjesto, Hrvatska je na 17. mjestu, Slovenija na 56. mjestu, Bosna i Hercegovina na 68. mjestu, a Crna Gora na 83. mjestu.
Najbolja ocijenjena hrvatska jela su slavonski kulen, zagorski mlinci, paška janjetina, gradele i fuži. Najbolja jela u Srbiji su pazarske mantije, leskovački ajvar, ariljska malina, komplet lepinja i leskovački roštilj. U Sloveniji su to štajersko prekmursko bučno ulje, prekmurska gibanica, krofne, krempita, i gobova juha, dok su u Crnoj Gori na vrhu liste: njeguški pršut i sir, pljevaski sir, priganice i ražnjići.