Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“SRCEM KONTRA ZADRA” Zadarski HDZ: “SDP je opet protiv zadarskih interesa!”

Objavljeno

-

Pod naslovom “SRCEM KONTRA ZADRA: SDP OPET PROTIV ZADARSKIH INTERESA”, iz zadarskog HDZ-a jutros je upućen odgovor na najnovije prozivke s Trga 5 bunara.

Priopćenje iz Medulićeve u nastavku u cijelosti prenosimo:

“Nevjerojatna lakoća nemogućeg! Najkraći je to opis jučerašnjih istupa zadarskih SDP-ovaca na temu najave premijera Plenkovića da će Zadar dobiti toliko željeni linearni akcelerator. Njihova priopćenja čitali smo u nevjerici više puta, sve u nadi da će tijekom dana stići neki oblik demantija, makar uz obrazloženje da im je ‘hakiran profil’ i da oni to nisu pisali. No, ništa od toga. Opet su uspjeli nemoguće – na sebe navući bijes gotovo svih građana.

Dakle, zadarski SDP i njihov, slučajni kandidat za gradonačelnika kritiziraju najavljeni dolazak linearnog akceleratora za Opću bolnicu Zadar i kažu da je to sve u svrhu kampanje!? Znači, umjesto da tu odluku pozdrave, jer je ona u interesu svih građana Zadra i cijele županije bez obzira na političko opredjeljenje, oni su protiv. Dapače, sve koji ne misle kao oni nazivaju ‘hrpom parazita koji koriste bolesnike u svrhu političke kampanje’. Novi autogol, neznanje ili zloba? Prosudite sami.

Uz to, najpoznatiji virski, pardon zadarski politički preobraćenik samo sebi razumljivim rječnikom govori o nekakvoj ‘epifaniji besmisla’ čime samo potvrđuje da je samo obična, bezidejna kopija ozbiljnog kandidata. Kao da se javnost ne sjeća da je akcija Zraka za život potaknuta, među ostalim, nevjerojatnom i neobjašnjivom izjavom županijske vijećnice SDP-a da Zadru nije potreban linearni akcelerator!? Oni kao da žive u nekom paralelnom svijetu, u kojem ne poznaju probleme naših ljudi i njihove svakodnevne potrebe, poput učestalih i napornih putovanja oboljelih na terapije u druge gradove koje smo sada u prilici zauvijek riješiti. Prvenstveno zahvaljujući organizatorima ove humanitarne akcije, ali i svim dobrim ljudima koji su je podržali tako snažno da je glas o njoj došao i do državnog vrha.

Da je neki od bivših SDP-ovih premijera ikada donio bilo kakav, a pogotovo ovako vrijedan poklon, mi bi to svakako pozdravili, kao i svaku stvar koja je za boljitak našeg grada. Ali ne samo da hrvatske vlade koje je vodio SDP nisu ništa donijele Zadru, već naprotiv, blokirale su i one projekte za koje su sredstva bila osigurana. Zaustavili su ulaganja u bolnice, škole, vrtiće, ceste, luke…, ma u sve što je imalo bilo kakav zadarski predznak. Pamćenje nas i dalje služi i jako se dobro sjećamo tih crnih dana za naš grad i županiju. O tome u zadarskoj partiji vlada zakon šutnje jer ipak, ne možeš braniti neobranjivo.

S druge strane svjedoci smo da se u Zadarsku županiju u mandatu Plenkovićeve Vlade neprestano ulaže. Konkretnije – više od 3 milijarde kuna, a samo prekjučer su potpisana još 44 milijuna kuna za naše projekte.

Andrej Plenković je dokazao da svoja obećanja ispunjava. Kada je otvarao Kneževu palaču najavio je radove na Providurovoj – i to je ispunio. Kad je govorio na otvaranju putničkog terminala u Gaženici, najavio je nastavak radova na teretnoj i ribarskoj luci – i to je ispunio. Baš kao i za aglomeraciju Zadar – Petrčane, zadarsku rivu, novi studentski kampus, uređenje bedema i brojne druge projekte koji su dovršeni ili su za njih osigurana sredstva financiranja. Dakle, Zadar i naša županija grade se, rastu i razvijaju, ali to izgleda onima s druge strane političkog spektra ne odgovara. Nekoć je zadarski SDP bio relativno ozbiljna stranka. Sad su se sveli na radnu zadrugu očitača brojila, ilegalnih dizača dronova i grafitera bez inspiracije. Strašno!”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NAKON VIŠE OD 6 STOLJEĆA: Zadarski procesijski križ opet u procesiji ulicama Zadra

Objavljeno

-

By

Zadarski procesijski križ opet će 5. svibnja, nakon više od šest stoljeća, proći u procesiji ulicama Zadra. Poslije Svete mise u Crkvi Svetog Frane u 16 sati, uz moći prsta blaženog Jakova Zadranina, procesija će ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

Križ je kraljica Elizabeta Kotromanić darovala franjevcima u spomen na Zadarski mir, potpisan u sakristiji Crkve Svetog Frane 18. veljače 1358. između ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. i mletačkog poslanstva. Tim sporazumom Mlečani su se odrekli »prava na Dalmaciju od polovice Kvarnera do područja Drača« uključujući gradove Nin, Zadar, Skradin, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik te otoke Osor, Cres, Krk, Rab, Pag, Brač, Hvar i Korčulu. Uz „zadarske svece“ na stražnjoj strani križa, na prednjoj strani predočeni su franjevački sveci:  Sv. Klara, Sv. Ljudevit (IX.) kralj, Sv. Elizabeta, Sv. Franjo Asiški, Sv. Antun Padovanski, Sv. Ljudevit biskup Toulousa i Sv. Nikola IV. papa (zadarski franjevac). S tim križem održavale su se godišnje procesije ulicama Zadra u spomen na Zadarski mir. Nakon što je 1409. Zadar opet potpao pod Veneciju, Mlečani su procesiju zabranili.

Križ je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz franjevačkog muzeja. Prošle godine opet je vraćen u prostoriju iz koje je otuđen.

Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u procesiji sa zadarskim križem. Ovaj put, nakon što je prošlo više od šest stoljeća, moći tog jedinog zadarskoga blaženika bit će u procesiji nošene iza istoga križa.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) UZ DAN PLANETE ZEMLJE / Akcijom Grada, Čistoće, Vodovoda i Nasada sjeverno od Bokanjca uklonjeno 3,87 tona otpada

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zajedničkom akcijom Grada Zadra i komunalnih društava Čistoća d.o.o., Vodovod d.o.o. i Nasadi d.o.o., dana 26. travnja 2024.godine, izvršeno je uklanjanje nepropisno odbačenog otpada u predjelu Bokanjca – na makadamskom putu sjeverno od naselja.. Ovom prilikom uklonjeno je 3,87 tona otpada. Cilj akcije bio je ukloniti nepropisno odbačen otpad ali isto tako još jednom apelirati na svijest građana o potrebi odgovornog postupanja s otpadom.

Na području Grada Zadra uspostavljena su reciklažna dvorišta koja su za građane besplatna i u koja se može odložiti  sav drugi otpad koji ne ide u spremnike za komunalni otpad.

Lokacije reciklažnih dvorišta:

–           Reciklažno dvorište Diklo, Put Nina bb

–           Reciklažno dvorište Gaženica, Ulica 159. gardijske brigade bb

–           Mobilno reciklažno dvorište – na javnim površinama prema rasporedu TD Čistoće d.o.o. http://www.cistoca-zadar.hr/usluge-2/mobilno-reciklazno-dvoriste–raspored-61/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Stigla četiri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu, nabavit će se dodatnih 15 vozila

Objavljeno

-

By

U Zadar su pristigla četiri nova vozila koje će koristiti Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, od čega će dva vozila biti korištena za sanitetski prijevoz, a dva za izvanbolničku hitnu medicinu.

Vozila su stigla tijekom prigodnog programa obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji je održan na Istarskoj obali u Zadru, kraj Pozdrava suncu. Novopridošle kombije u pratnji ravnateljice Ivane Šimić razgledali su župan Božidar Longin, županijski pročelnici te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu.

Ovo su posljednja četiri vozila za hitnu pomoć i sanitet naručena temeljem Okvirnog sporazuma o javnoj nabavi medicinskih automobila sklopljenog u ožujku 2023. godine, u sklopu kojeg je ukupno nabavljeno 16 vozila, od kojih je 12 pristiglo tijekom prošle godine.

„S ova četiri nova vozila imamo jednu od najmodernijih i najkvalitetnijih flota vozila u Hrvatskoj. Svjesni smo da vozila hitne i saniteta zbog velikog opterećenja, posebice tijekom ljetnih mjeseci, prođu dosta kilometara na godišnjoj razini te ćemo nastaviti pružati podršku Zavodu za hitnu medicinu u obnavljanju voznog parka i nabavci novih automobila. Uz vrijedne i stručne ljude koje imamo u službi saniteta i hitne potrebno je imati adekvatnu opremu i vozila, stoga kontinuirano radimo na obnovi voznog parka“, poručio je župan Longin podsjetivši da je Županijska skupština već odobrila nabavu dodatnih 15 vozila, od kojih će osam biti za potrebe izvanbolničke hitne medicine, a sedam vozila za potrebe sanitetskog prijevoza. Prva isporuka temeljem novog Okvirnog sporazuma planirana je za kraj 2024. godine.

“Zavod za hitnu medicinu ovom nabavkom vozila bit će opremljen s najmanje dva vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine u svim ispostavama na području Zadarske županije, dok će se službi saniteta osigurati adekvatni uvjeti rada”, najavila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Ivana Šimić.

Podsjetimo, u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost. Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu