Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 prvog dana donio jedinstvene specijalitete od mesa divljači

Objavljeno

-

Peto izdanje tradicionalnog festivala Meat Me, u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, danas je na staroj pijaci zadarske gradske tržnice na Poluotoku započelo pripremanjem jela od divljači. Svakog dana od 11 do 14 sati te u poslijepodnevnim satima od 18 do 23, odnosno do pola sata iza ponoći u petak i subotu, posjetitelji će moći uživati u mesnim specijalitetima, ponudi autohtonih proizvoda zadarskih OPG-a, vrhunskim vinima i drugim pićima, radionicama te glazbi uživo.

Prvi dan donio je jedinstvena jela pripremljena od divljači, među kojima i ono koje je teško naći u gastronomskoj ponudi drugih krajeva – meso muflona. Ovu jedinstvenu namirnicu ekipa konobe Martina iz Zaglava donosi s Dugog otoka, gdje je muflon kao alohtona divljač naseljen prije pola stoljeća. Oni koji ga do sada nisu upoznali slažu se kako je u kombinaciji s njokima, kako je poslužen na Meat Me 5.0 festivalu, nenadmašno jelo. Zadarski pioniri u području skoro zgotovljene hrane iz tvrtke Tabay priredili su lovački ragu od srne, dok je Hedonist za ručak priredio jelena a la Bourguignon te za večeru Philly Cheese Steak.

– Turističkoj zajednici zanimljive su manifestacije koje se događaju izvan sezone, kako bismo njima obogatili doživljaj onima koji u ovo doba žele posjetiti Zadar. Predsezonu, naime, otvaramo s Tuna, Sushi & Wine Festivalom, dok posezonu na jedan način prije Adventa zatvaramo s Meat Me. Svaki od njih ima svoju publiku, ljudi se mogu opustiti, zaplesati, vjerujem da će biti dobra zabava. Svi se izlagači trude donijeti nešto novo i vjerujem da ćemo uživati u  njihovim specijalitetima, rekla je uoči otvaranja  direktorica Turističke zajednice Iva Bencun.

Ljubitelji divljači moći će specijalitete danas kušati i u poslijepodnevnim satima, od 18 do 23 sata, a sutra pa nadalje na istom mjestu pripremat će se teletina, piletina, junetina te završno u subotu jela od janjetine i svinjetine. Festivalske porcije prodaju se po pristupačnim cijenama te će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. One se mogu zaliti dobrom kapljicom u obližnjem Wine Garden Zadar, gdje se vrhunska vina serviraju po akcijskoj cijeni od 4 eura za čašu bijelog, 5 eura za čašu crnog vina te 27 eura za butelju. Oni koji žele više naučiti o vinima i njihovim sljubljivanjima, moći će to napraviti svakog dana od 13 sati na istom mjestu uz stručno vođenje sommeliera Ivana Stiblika.

– Želimo povezati ponudu jela s našim autohtonim crnim vinima, koja će pratiti gastronomsku ponudu festivala. Prvog dana tako uživamo u zadarskim crnim vinima poznatih svjetskih sorti, drugi dan posvećen je autohtonim zadarskim sortama, petak pjenušcima, dok u subotu priređujemo „okršaj” maraštine i pošipa, otkriva Bencun.

Uz profesionalne kuhare i ove godine nezaobilazan dio Meat Me festivala su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole predvođeni chefom Renatom Kraljevom, kojima je ovo prilika da se predstave sugrađanima, ali i u kontaktu s drugim kuharima i građanima nauče neke tajne kuharskog i konobarskog zanata.

Sutrašnji dan posvećen je teletini. Program počinje u 11 sati, a posjetitelji će moći kušati Vitello tonnato tvrtke Tabay, Teleću toćadu i Vitello Tonnato po receptu restorana Hedonist te čičvardu sa suhim mesom konobe Martina. U večernjem programu od 18 do 23 sata nastupit će DJ Rkoma te Lucija Marcelić & Pink Noise.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac

Objavljeno

-

By

Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.

„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.

Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.  

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral” 

Objavljeno

-

By

Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.

“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”prisjeća se Duško Lokin.

Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.

Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”kaže Duško.

Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.

“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”objašnjava Lokin.

Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.

Pjesmu možete poslušati ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu