Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) KANDIDATI HDZ-a U PREKU I ARBANASIMA: “Jamčimo nastavak razvoja otoka i realizaciju niza projekata u Zadru!”

Objavljeno

-

Niti jedna Vlada u povijesti nije napravila toliko za otoke kao Plenkovićeva, a još više projekata realizirat će se u sljedećem mandatu – poručeno je na središnjem skupu za zadarske otoke, održanom u prepunom Domu na žalu u Preku. Otočani su još jednom pokazali snažnu podršku i najavili doprinos pobjedi HDZ-a na još jednim izborima.

Stabilnost, stručnost i pouzdanost su ono što je obilježilo vladu Andreja Plenkovića u prethodnih osam godina, stoga je HDZ jedina opcija za nastavak ravnomjernog razvoja Hrvatske i svih njezinih dijelova, uključujući otoke. Hrvatska je jedina članica EU uz Finsku koja ima poseban Zakon o otocima, a jedina je predvidjela poseban mehanizam iz EU fondova u kojem je osigurano 150 milijuna eura za otočne projekte – poručeno je u Preku.

Domaćin, načelnik Općine Preko Jure Brižić koji je 12. mjestu HDZ-ove pobjedničke liste za 9. izbornu jedinicu najavio da će u SaborRH ponosno predstavljati zadarske otoke i zastupati interese cijele Zadarske županije.

Prisutnima su se obratili i svi ostali kandidati s liste – Šime Erlić, Josip Bilaver, Ante Babić, Nikolina Baradić te predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta i župan Božidar Longin.

Niz je projekata koji su u proteklih 8 godina Vlade koju je predvodio Andrej Plenković realizirani na otocima, a još više ih je u pripremi: proširenje trajektne luke Preko s novim lukobranom, obnova tvrđave sv. Mihovila koja postaje interpretacijski centar zadarskih otoka, izgradnja mreže vodovoda i odvodnje na otocima Ugljan i Pašman kroz projekte aglomeracija, ali i projekt stoljeća, vodovodizacija svih zadarskih otoka – za sve njih su osigurani izvori financiranja i oni će dodatno podići kvalitetu života na otocima. Naši kandidati jamstvo su da će se svi najavljeni projekti ostvariti, jer smo dokazali da svoja obećanja – ispunjavamo, poruka je iz Preka.

Arbanasi su bili domaćini drugog dana predstavljanja pobjedničkog programa za kvartove Arbanasi i Ričine. Podrška članova i simpatizera ovih temeljnih organizacija vodila je HDZ do pobjede u Zadru na svim izborima, a tako će biti i ovaj put. Zajedništvo i svi dosadašnji uspjesi Vlade RH kontinuirano su doprinijeli razvoju Hrvatske i ispunjavanju očekivanja hrvatskih građana, a pobjedom na predstojećim izborima to će se nastaviti i dalje, poručeno je iz Arbanasa.

Niz je projekata koji će se ostvariti u Zadru koji će nastaviti svoj rast i razvoj, a jedan od njih bit će uređenje Uvale Bregdetti, projekta koji je i do sada imao podršku Vlade RH i Zadarske županije, dodali su.

Okupljenima su se obratili kandidati s HDZ-ove liste za 9. IJ: Jure Brižić, Nikolina Baradić, Ante Babić, Josip Bilaver i Šime Erlić te gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin i predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu