Connect with us

Hrvatska

Na pola puta ste do mirovine? Pratite ove korake i osigurajte miran život u starosti

Objavljeno

-

Eddie K from Pixabay

Mnogi novopečeni umirovljenici razočaraju se kada shvate da su im se redovni prihodi u mirovini osjetno smanjili. Kako bi osigurali pristojan život u starosti, trebaju na vrijeme napraviti dugoročni mirovinski plan i čvrsto ga se pridržavati. Ako imate dvadesetak godina radnog staža, još uvijek nije kasno za akciju.

Dugoročni mirovinski plan trebao bi vam osigurati prihode najmanje u visini plaće koju ste zarađivali prije umirovljenja.

Za prosječnog umirovljenika mirovina iz obaveznog mirovinskog osiguranja iznosi svega četrdesetak posto plaće koju je primao prije umirovljenja. Ona donekle ovisi o njenoj visini i duljini staža, ali čak i s punim stažem od 40 godina ne doseže puno više od 50 posto plaće.

Kako biste značajnije podigli prihode u mirovini, potrebno je uključiti mirovinu baziranu na kapitaliziranoj štednji (drugi i treći stup) i dugoročan investicijski portfelj, piše tportal.

Aktivno pratite štednju u drugom stupu

Štednja u drugom mirovinskom stupu, u koji svaki zaposleni uplaćuje pet posto bruto plaće, ima sve važniju ulogu u formiranju buduće mirovine.

Aktualnim zakonskim izmjenama, kojima je uvećan dodatak na osnovnu mirovinu, i produljivanjem razdoblja kapitalizacije dvostupne mirovine postaju sve isplativije velikoj većini građana.

Stoga bi svatko trebao pratiti stanje na osobnom računu jer ostvareni prinosi utječu na visinu buduće mirovine. To podrazumijeva i aktivnije upravljanje kapitaliziranom štednjom u pogledu promjene kategorije fonda i društva za upravljanje.

Ako do mirovine imate više od deset godina, preporučljivo je štedjeti u fondovima kategorije A jer dugoročno ostvaruju najviše prinose. Nakon toga zakonskim automatizmom prelazite u kategoriju B, a pet godina prije mirovine u kategoriju C.

Kako biste izabrali najuspješnije mirovinsko društvo i fond, potrebno je usporediti njihove dosadašnje rezultate i politike ulaganja. Informacije o politici ulaganja, strukturi portfelja i dosadašnjim prinosima možete pronaći ovdje, a oko konačnog odabira dobro je posavjetovati se s financijskim stručnjakom.

Promjenu fonda iste kategorije kojim upravlja drugo mirovinsko društvo možete napraviti svakih 15 dana. U drugu kategoriju fonda kojom upravlja isto mirovinsko društvo možete prijeći jednom godišnje, u kalendarskom mjesecu u kojem ste rođeni, poštujući rok od 14 dana od prethodne promjene mirovinskog društva ili kategorije fonda.

Ugovorite dobrovoljnu mirovinsku štednju

Štednja u trećem mirovinskom stupu dobrovoljna je te možete sami odabrati koliko i kada želite uplaćivati. Osim prinosa koje ostvari društvo za upravljanje, imate pravo na godišnji državni poticaj u visini 15 posto uplaćenih sredstava tijekom godine.

U Hrvatskoj trenutno djeluje osam otvorenih i dvadesetak zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, kojima upravljaju četiri ovlaštena društva. Otvoreni fondovi namijenjeni su svim građanima, a zatvoreni zaposlenicima pojedinih kompanija ili udruga.

Okvirni iznos ušteđevine možete isplanirati koristeći kalkulatore mirovinskih društava. Pritom trebate uzeti u obzir vlastite uplate, broj godina štednje, prosječne prinose fonda i državne poticaje. Primjerice, ako biste mjesečno uplaćivali optimalni iznos od 56 eura, koji osigurava maksimalni državni poticaj, uz pretpostavljeni prinos fonda od pet posto, nakon 20 godina štednje na računu biste imali 26.109 eura, a nakon 30 godina iznos kapitalizirane štednje dosegnuo bi 52.460 eura.

Uz pretpostavku da mirovinu aktivirate u dobi od 65 godina, u prvom slučaju to će vam osigurati dodatak na mirovinu od 233 eura u narednih 10 godina, odnosno 120 eura u razdoblju od 20 godina. U drugom slučaju ušteđeni iznos garantira dodatnu mirovinu od 468 eura mjesečno u narednih 10 godina, odnosno 262 eura u razdoblju od 20 godina. Novac s osobnog računa u dobrovoljnom mirovinskom fondu možete koristiti s navršenih 55 godina, bez obzira na to jeste li u mirovini ili ne. U tom trenutku možete zatražiti jednokratnu isplatu 30 posto iznosa koji imate na računu.

Odvojite 100 eura mjesečno za dugoročno investiranje

Uz mirovinsku štednju, razmislite o kreiranju investicijskog portfelja koji bi ojačao vaše mirovinske prihode.

Najbolji put do uspjeha je što ranije u životu odrediti postotak od mjesečnih prihoda koji ćete izdvajati za investicijski portfelj i toga se čvrsto pridržavati. Ljudi su često skloni vjerovati da nema smisla investirati ako ne raspolažu nekom značajnom svotom jer tako nije moguće uštedjeti neki ozbiljniji iznos.

Međutim činjenica je da programom redovitog investiranja svakog mjeseca možete dugoročno uštedjeti značajan kapital. Primjerice, izdvajanjem svote od 100 eura mjesečno, uz godišnji prinos od šest posto, nakon 30 godina raspolagat ćete s oko 95.000 eura. Nakon odlaska u mirovinu ušteđeni iznos omogućit će vam dodatne mjesečne prihode od približno 800 eura u razdoblju od 10 godina, odnosno 400 eura u razdoblju od 20 godina.

Za osobe dvadesetih i tridesetih godina preporučuje se agresivan investicijski portfelj. Kako je pred njima dugačak investicijski horizont, mogu bez većih šokova podnijeti promjene investicijskih ciklusa. Stoga se preporučuje da značajan dio portfelja (60 do 70 posto) ulože u dionice ili dioničke fondove koji dugoročno nose najviši prinos. Manji dio (20 do 30 posto) preporučljivo je uložiti u dugoročne vrijednosne papire sa sigurnim stalnim prinosom (obveznice, dugoročni depoziti, trezorski zapisi, nekretnine ili nekretninski fondovi). Oko pet posto portfelja uvijek treba držati u gotovini, odnosno u brzo unovčivim financijskim instrumentima (novčani fondovi; kratkoročni depoziti i sl.) za pokrivanje neočekivanih troškova.

Ulaskom u srednje godine trebali biste početi smanjivati rizični dio portfelja, a povećavati udio portfelja sa sigurnim prinosom. Istovremeno, potrebno je restrukturirati dionički portfelj investiranjem u dionice manje orijentirane na kapitalnu dobit, a više na dividendu. Dakle u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama preporučuje se smanjivanje udjela dionica na 50 do 60 posto, a povećavanje instrumenata niskog stupnja rizika na 30 do 40 posto, uz zadržavanje 5-postotnog udjela u gotovini.

Općenito pravilo je da udjel konzervativnijih investicija u portfelju treba biti jednak godinama koje imate. To znači da u pedesetim godinama niskorizične investicije zauzimaju više od 50 posto portfelja, a dionički udjel pada ispod 50 posto. Približavanjem mirovini potrebno je strukturirati portfelj tako da donosi siguran prihod dostatan za kvalitetan život u zlatnim godinama, piše tportal.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Nezapamćen pomor dagnji! Krivac su visoke temperature mora?

Objavljeno

-

By

U Malostonskom zaljevu događa se nezapamćeni pomor dagnji, a prema prvim procjenama u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju, šteta iznosi gotovo 80 posto, objavio je HRT.

Veliki pomor dagnji uzgajivači pripisuju visokim temperaturama mora. Braća Lazić obiteljskim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara, a uginulo im ih je gotovo devedeset posto dagnji, navodi HRT.

Školjkar Zdravko Lazić, koji uzgaja dagnje u uvali Brijesta, ne pamti takav pomor.

“Mi imamo 25 godina obrt, cijeli život se bavimo ovim, kao i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto”, naglasio je Lazić.

Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok pomora školjaka izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena, gotovo 30 stupnjeva.

Za razliku od dagnji, kamenice se još uvijek drže.

Uzgajivači u zaljevu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća, no svakodnevno pomno prate stanje.

Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ističe kako sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava utjecaj vrulja na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.

“Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije”, navela je za HRT Bratoš Cetinić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz MUP-a otkrili koliko vozača ima negativne bodove i gdje ih je najviše

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Nedavno smo pisali o tome kako vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li na svome kontu negativnih bodova za počinjenje težih prometnih prekršaja.

Vozaču je dovoljno da OVDJE, na stranicama MUP-a, unese serijski broj svoje vozačke dozvole, a potom i generiranu lozinku te dozna dokad mu je dozvola važeća, ima li i koliko negativnih prekršajnih bodova te izrečenih zaštitnih ili sigurnosnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ove godine 372.000 prekršaja

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su nam da je u 2023. godini utvrđeno 760.373 prometnih prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Negativne bodove ima 96.000 vozača

Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

MUP nam je dostavio i tablicu s trenutnim stanjem negativnih prekršajnih bodova, razvrstanih prema broju bodova i prema policijskim upravama gdje su izrečene.

U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

MUP RH

U Zagrebu 22.365 vozača s kaznenim bodovima

Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu – njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova – njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4.048 vozača.

Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6.710), Primorsko-goranska (4.682) te Istarska (4.617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2.217).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Drama na nebu iznad Hrvatske, avion nije odgovarao kontroli leta, dignuti MIG-ovi

Objavljeno

-

By

Na nebu iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je maleni zrakoplov ušao u naš zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21.

Zrakoplov Piper PA-24 u nedjelju je oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon desetak ponovljenih upita, piše Dnevnik.hr.

U presretanje jednomotornog zrakoplova poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila HRZ-a, koji je presreo Piper te u okolici Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Nije uspostavljena radioveza

Taj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

“Dana 21. 7. 2024. zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radioveza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.”

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radiostanica spornog zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa zrakoplovom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu