Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Lokalni šerifi ili “K’o da im je ćaćino” (Vol. 1)

Objavljeno

-

Uvijek kad su u pitanju morske općine na površinu ispliva pohlepa, narušeni obiteljski odnosi, odricanje od vlastite obitelji, tužbe, suđenja… Sve zbog zemlje i Boga koji se naziva euro.

Baš čudno da je toga puno manje po Bukovačkim općinama i selima. Sreća u nesreći, tamo mora nema.

Ali pojave se i načelnici koji pomisle da im je općina privatna prćija i da su vlasnici iste.

Novi koji se odlučio okušati u “prodaji” vlastite općine je gospodin Klanac, načelnik Posedarja. Nakon mojih optužbi, u današnjim dnevnim novinama tvrdi da će on zemlju prodati.

Mislim, tko mu što može, to je njegovo legitimno pravo. Isto tako je naše da podnesemo kaznene prijave.

Institucije će pokazati tko je u pravu.

Prodaja građevinskog zemljišta odnedavno je opet u centru pažnje javnosti nakon što sam objavio detalje o utjecaju eventualne izgradnje hotela i vila na Novigradsko more, a posredno i na male iznajmljivače u općini.

Pa naš dobri i pošteni Ivica prodaje tako parcelu uz more na komadu zemlje ljepšem od slike i kaže – citiram: “prodajemo 170 tisuća kvadrata tako da ostane i za buduće generacije. (Misli čovjek i na nasljednika da može prodat štogod, op.a.) Ovo sad je sasvim dovoljno da se napravi taj hotel, popratni sadržaj i sve ono što investitori planiraju. Stavili smo uvjet da tu mora biti sagrađen hotel sa 4 zvjezdice, a hoće li oni graditi i vile s bazenom, to je na njima. Mi prodajemo zemljište u komadu, a naša obveza je samo osigurati infrastrukturu, točnije provesti vodu.”

Godinama Općina Posedarje susreće se s problemom vode u ljetnim mjesecima, cijevi pucaju, tlak se smanji pa više zone ostaju bez vode.Ć

Usprkos tome, u planu su stambene i turističke zone (Krši, Tunjarice).

Pitanje – odakle voda? Kojim cijevima?

Što je s otpadom i kanalizacijom?

Tzv. smetlište ionako ne podnosi ni sadašnji broj korisnika, a o kanalizaciji da ne pričamo – ne postoji. Bitno je prodati.

Kamo će sanitarije iz kompleksa? U more?

I onda ždrilom do Vinjerca, Rovanjske, Starigrada…

Čisto uzurpiranje i uništavanje flore i faune.

Znači, Ivica će definitivno prodati, a još frapantnije je da susjedne načelnike ne brine kako će im izgledati Novigradsko more dok se to bude gradilo.

Ne brine ih ni činjenica da će ovo biti udar na lokalne iznajmljivače. Pa oni šute. Mislim, možda sutra otkriju neku parcelu u svojim malim općinama pa će šutnja biti uzajamna?

Cijena po kvadratu je oko 40 €. S obzirom da si prvi red do mora, na lokaciji na kojoj jesi budući investitor zemlju dobiva po finoj cijeni.

Kaže naš Ivica nadalje: “Ovo je nama zadnji vlak za ovu lokaciju, ovakvo pozitivno stanje u turizmu možda neće dugo. Investitori neće biti tu dugo.”

Iz ovog mi logika kaže da on već zna tko će biti investitori?

“Imamo podršku lokalnih mještana”, naglašava. Gle čuda, s kim god su novinari pričali – nezadovoljni su. Svi s kojima ja razgovaram su nezadovoljni. Valjda Ivica uvažava samo mišljenja političkih kompanjona.

Najbitnije je da se napravi spomenik galebu na rivi i proda zemljište.

Ostalo će se pomalo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu