Connect with us

Hrvatska

Požurite u banke i dogovorite dopušteni minus da se ne nađete u nevolji pred bankomatom

Objavljeno

-

Unatrag nekoliko mjeseci svi građani koji imaju tekuće račune u bankama u više su navrata dobili obavijesti i običnom i elektronskom poštom, a i putem mobilnih aplikacija s napomenom da čim prije, a svakako do 30. lipnja 2024. godine, u bilo kojoj poslovnici svoje banke ili online sklope novi ugovor o dopuštenom prekoračenju na tekućem računu.

Radi se o izmjenama Okvirnog ugovora u dijelu uvođenja dopuštenog prekoračenja, a uz napomenu da ako korisnik ne sklopi novi ugovor o dopuštenom prekoračenju do 30. lipnja iduće godine, banka će mu 1. srpnja ukinuti prešutno prekoračenje te mu ponuditi otplatu duga u 12 mjesečnih rata.

Ukratko, prelazak iz dosadašnjeg prešutnog u dozvoljeni “minus” nije moguć automatizom pa su stoga banke u Hrvatskoj, njih 13, poslale spomenute obavijesti na adrese čak 1,77 milijuna korisnika prešutnih prekoračenja.

Jednak tretman za sve klijente

Podsjetimo, u srpnju 2022. godine Vlada, Hrvatska narodna banka (HNB) i poslovne banke potpisale memorandum o ujednačenom postupanju kako bi svi korisnici – i oni s prešutnim i oni s dogovorenim “minusima” na tekućim računima, imali jednak tretman jer su prešutni “minusi” u prosjeku bili skuplji i do 30 posto.

To znači da banke – većina, ne sve – više neće odobravati prešutne “minuse” novim klijentima, dok će u onima bankama koje ih zadrže iznosi tih “minusa” biti znatno manji, a i skuplji u smislu plaćanja kamata na iste.

Banke samovoljno “pumpale” minuse

Problem koji je kao takav detektirao HNB i inicirao postupak prelaska iz prešutnih u dopuštena prekoračenja, intenzivirao se od 2018. godine kada su banke, ne pitajući klijente, počele povećavati iznose prešutnih minusa po je ovih u cjelini bilo više od dopuštenih.

Stvar je u tome da dopuštena prekoračenja banke ugovaraju s klijentima uz ograničavanje najviše kamate i obvezu da u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja klijentima bude ponuđena otplata u 12 mjesečnih rata. S druge strane, o prešutnim prekoračenjima banke najčešće nisu ni obavještavale klijente, a iznose su često “pumpale” višestruko iznad iznosa dopuštenih prekoračenja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TEMPERATURE I 20 STUPNJEVA NIŽE! / Stiže velika promjena vremena, u dijelu zemlje bit će i snijega

Objavljeno

-

By

Pretežno vedro je je diljem zemlje, prilike su stabilne, kako se sa sjeverozapada Europe prema našim krajevima proteže greben anticiklone. U nastavku subote sunca će biti u izobilju diljem Hrvatske. Temperature će lokalno prijeći 30 vrlo vjerojatno.

nedjelja će dijelovima zemlje donijeti vruće prilike, moguće i do 32, posvuda će biti sunčano.

Ponedjeljak će početi sunčanim vremenom, no jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na moru će jačati, kao uvod u promjenu vremena.

Tijekom utorka slijedi postupni porast naoblake, poslijepodne će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti sve češći. Lokalno je moguće nevrijeme. Prema večeri, kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u snijeg u gorju.

Temperature će osjetno pasti, u srijedu bi tako na mjestima u unutrašnjosti mogle biti i 20-ak stupnjeva niže.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači još jedan proizvod, sadrži bakteriju

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp.

Proizvod nije u skladu s Pravilnikom o sigurnosti hrane za životinje („Narodne novine“, broj 102/2016, 60/2020).

Detalji o proizvodu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom za životinje.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Fanon d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Provjerite police! Povlači se popularni čaj zbog povećane količine aluminija

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda MATCHA ČAJ PRAH 80g, najbolje upotrijebiti do 30.6.2026., barkod: 6 922163 621264, lot NL02-230630, zbog povećane količine aluminija u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se na stranicama HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Zemlja podrijetla: Kina

Dobavljač: ASIA EXPRESS FOOD, Kilbystraat 1, Kampen, 8263 CJ, Nizozemska

Stavlja na tržište: Asia project d.o.o., Ilica 52, Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu