Connect with us

Sport

STOLNOTENISKI EKSPERT NA VIŠNJIKU / Milan Štencl: “Trnovit je put do uspjeha!”

Objavljeno

-

Na nedavnom Memorijalu Tome Amižića, velikom stolnoteniskom natjecanju za mlađe kategorije igračica i igrača održanom u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, jedan od gostiju bio je i Milan Štencl.
– Uvijek rado dođem na ovaj događaj u ovoj čudesnoj dvorani kao što i rado na bilo koji način ljeti pomažem igračima i struci u STK-u Donat – govori Milan Štencl.

U stolnoteniskomu svijetu njegovo se ime i prezime izgovara s respektom. Riječ je o čovjeku koji je dobar dio svoga života posvetio stolnom tenisu i kao igrač i kao trener. Uz to, dio svojega života proveo je i u – Zadru!
– Istina. Rođen sam 1940., a godine 1945. moj je otac kao inženjer dobio premještaj u Zadar. Grad je bio porušen i on je jedno vrijeme kao jedini inženjer u gradu djelovao na obnovi industrijskih i drugih postrojenja. Živjeli smo u Zadru do 1951., tako da sam išao i u pučku školu u Zadru, a bio i ministrant u Župi sv. Šime.

Iako se tad i u Zadru igrao stolni tenis, Milan se prvi put s tom igrom susreo u Zagrebu.
– U Zadru sam naučio plivati i išao na plivanje, na Kolovare, a u Zagrebu nastavio plivati. Uz to, u Radničkom domu u Zagrebu počeo sam igrati stolni tenis koji je tada bio prisutan na nizu lokacija i bilo je dosta klubova. Igrao sam sve do 1970.

Upravo te godine Milan Štencl kao izobraženi stručnjak, zaposlen u Industromontaži, dobio je posao u Nizozemskoj. Bio je šef gradilišta.
– I tamo sam igrao koliko je bilo moguće. Poslije pet godina htjeli su me prebaciti u tadašnji obrovački Jadral, što sam energično otklonio i otišao u Luksemburg. Radio sam i još pomalo igrao i kad sam bio prvi na nekom turniru pozvali su me u klub i počeo sam biti i trener.

šc-višnjik-memorijal-barba-tomo-amižić-stolni-tenis-milan-stencl-foto-nenad-opačić

U svojoj trenerskoj karijeri Milan je Štencl radio s mnoštvom djevojčica i dječaka, s mladim igračima i zvali su ga u pravilu oni koji su se željeli izidignuti iznad prosjeka. Trenersko zvanje u kojemu se etablirao kao vrhunski stručnjak, ekspert, omogućilo mu je da bude izbornik čak šest reprezentacija – luksemburške, nizozemske, belgijske, talijanske, francuske i triput hrvatske!
– Nekad su me potajno zvali „gonič robova“, a jednom zgodom francuski su igrači zabrinuto pitali vodstvo saveza hoću li doista uvesti tri treninga dnevno, ha, ha, ha…

Lako je to sve shvatiti, jer…
– Nitko preko noći nije postao netko i nešto. Na primjer, radna etika i odgovornost igrača iz Azije omogućuju da svaki od njih, doslovce svaki, trenira servis najmanje jedan sat. U Europi nije tako. Često bi mi igrači došli nakon 15 minuta i rekli da im je do dosta. U Europi su mladi rano potpali pod poguban utjecaj potrošačkoga društva i tu imamo jedan od problema.

Stolni tenis eksplozivna je igra i igra takve naravi da iziskuje nadasve brzo promišljanje situacije, brzo i precizno odlučivanje…
– Sve se odigrava veoma brzo i stolni tenis je izrazita mentalna igra, dakako uz dobru fizičku pripremljenost. Trnovit je put do dobrih postignuća, ali onda se čovjek uvijek iznova motivira za ono što ga čeka.

Jedan od najboljih svjetskih igrača u povijesti bijaše i Jean-Michael Saive, Belgijac, čiji je trener bio i Milan Štencl.
– Došao je kod mene kad kadet. Izvrsno je napredovao i postajao sve bolji i bolji. Radilo se puno, to je to.

Gospodin Milan odmara se u Povljani na Pagu.
– Je, godinama i godinama. Obitelj živi u Luksemburgu, ljeti smo ovdje. Gospođa i sin će natrag zrakoplovom, a ja ću do Luksemburga skoknuti automobilom, ha, ha, ha…

Na kraju i poruka zadarskim stolnotenisačima:
– Istrajte! Davor Karlović u Donatu radi sve što može, kao i kad je bio igrač za stolom. Tad je bio sav unutra, potpuno predan igri. Volio bih da taj klub dobije veću potporu i da bude što bolji!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

NAKON 12 GODINA / Zadarska OPEN water liga sutra na Sestrunju!

Objavljeno

-

By

Nakon 12 godina lige prvi puta se seli utrka u uvalu Kablin na otoku Sestrunju u nedjelju, 21.07.2024.

U suorganizaciji Općine Preko, Tzo Preko i KDP Donat odlučeno je da će se plivati i trčati na Sestrunju. Mnogi plivači se pitaju: “Pa gdje je Sestrunj, kako  tamo, nema dućana ni kafića”.

Ovo je upravo pravi razlog da upoznamo ovaj mali otok na kojem živi 48 stanovnika, poručuju organizatori.

A domaći i KDP Donat su se pripremili da neće ničega nedostajati, a uživati će se u prekrasno čistom i hladnijem moru za kojim svi zadnjih dana vapimo.

Svi zainteresirani mogu doći na Sestrunj katamaranom i trajektom, a start prvih utrka je u 12:30 sati.

Kako napominju Donatovci ovo i je jedan od ciljeva ZOWL-a da turisti i domaći što više pohode sve krajeve Zadarske županije. 

 
Nastavi čitati

Sport

FOTO / Otvoren 2. ljetni ZADAR CHESS FESTIVAL – jedan od najvećih šahovskih događaja u Hrvatskoj 

Objavljeno

-

By

Danas je u novom Studentskom domu svečano otvoren ZADAR CHESS FESTIVAL, drugi takav ljetni turnir i među najvećim otvorenim međunarodnim šahovskim turnirima u Hrvatskoj! 

Suorganizatori su Sveučiliste u Zadru i ŠK Casper iz Zadra. Prijavljeno je oko 120 igrača iz 24 zemlje, a mnogo je natjecatelja stiglo iz dalekih zemalja poput Indije, Amerike i mnogih drugih. Nagradni fond je 10.000 eura, a prva nagrada je 1.600 eura. I ove godine, kao i lani, na natjecanju sudjeluje veliki broj mladih igrača, ali i velemajstora. Među ostalim mladim igračima tu je i Antea Petričić – naša prvakinja do 7 godina. 

Na otvorenju su prisustvovali prorektor Sveučilišta u Zadru, Zvjezdan Penezić i voditelj šahovskog kluba Casper, Veljko Šagi, koji je ujedno i direktor ovog zahtjevnog turnira. 

Posjetite zato Zadar Chess Festival od 16.-23.srpnja i zaigrajte jednu neobaveznu šahovsku partiju.     

 
Nastavi čitati

Sport

ZAGREB / PK Jadera na Kadetskom prvenstvu Hrvatske

Objavljeno

-

By

13./14.07.2024. u Zagrebu na 50m bazenskom kompleksu Svetice održano je Kadetsko Prvenstvo Hrvatske. Pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. u jakoj konkurenciji  43 kluba i 320 plivača PK Jaderu su predstavljala 3 kadeta koja su isplivali norme za ovo natjecanje: Noa Miočić, Adrian Pavić i Vito Vukoša, dok im se u štafetnim utrkama pridružio i Gabrijel Bušić. Maloj ekipi je ovo prvi nastup na PH, a pošto su tek ulazno godište kategorije kadeta nastupali su sa plivačima koji su godinu stariji.

Adrian Pavić (2011) je nastupio u četiri  discipline, a najbolji plasman je ostvario u disciplini 200m mješovito gdje se s vremenom 2:55.45 plasirao na 61 mjesto, 68 mjesto je zauzeo u disciplini 50m slobodno (30.12), 69 mjesto u disciplini 100m slobodno (1:06.86) i 83 mjesto u disciplini 400m slobodno.

Vito Vukoša (2011) i Noa Miočić (2011) su nastupili u jednoj disciplini. Vito se na dionici 400 m slobodno s vremenom 5:33.49 plasirao na 90 mjesto, dok je Noa zauzeo 107 mjesto u disciplini 50m slobodno s vremenom 31.39.

Kadetska štafeta u sastavu: Gabrijel Bušić, Noa Miočić, Adrian Pavić i Vito Vukoša je nastupila u 3 discipline:

4x50m slobodno – (2:07.49) – 21 mjesto

4x50m mješovito – (2:32.20) – 20 mjesto

4x100m mješovito – (5:48.43) – 19 mjesto

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu