Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Susret hrvatskih i krakovskih rektora na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo 3. sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta. Ovaj susret tradicionalno okuplja čelnike hrvatskih sveučilišta te sveučilišta velikog, nekada glavnog poljskog grada. Prvi susret održan je u Krakowu 2015. godine, drugi u Osijeku 2018., a nakon zastoja zbog pandemije treći se održava upravo u Zadru.

– Sretna sam da ste izabrali našu instituciju za domaćina. Došli ste na sveučilište koje je ponosno na povijest visokog obrazovanja dužu od 600 godina, s najstarijim tragovima visokog obrazovanja u Jugoistočnoj Europi, u grad gdje su znanost, obrazovanje, povijest, kultura i turizam prirodno povezani. Moderno sveučilište osnovano je 2002. godine, kao prvo integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, s 5.500 studenata i 600 zaposlenika. Član smo europske alijanse EU-CONEXUS te se veselimo novim mogućnostima za povezivanje i prijateljstvo. Naša vrata uvijek će vam biti širom otvorena, poručila je u pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Druženje hrvatskih i poljskih rektora započelo je sinoć misom u crkvi sv. Šime, na poljskom i hrvatskom jeziku, a predvodio ju je rektor Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. prof. dr. Robert Tyrała, uz koncelebraciju rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i ostalih svećenika.

Zahvalu na dobrodošlici jutros je uputio počasni konzul RH u Krakowu Paweł Włodarczyk, a uime Rektorskog zbora predsjednik prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

– Susret u Zadru prilika je za nastavak suradnje koja je krenula prije osam godina. I ove godine raspravljat ćemo o smjeru u kojem idu naše obrazovne obrazovne institucije, znanstvenim istraživanjima i kompletnom sustavu obrazovanja. Poljaci imaju dugu akademsku tradiciju, od njih možemo puno naučiti o integraciji u europsko obrazovanje. Ovakvi susreti prilika su i da potvrdimo kako je kvaliteta obrazovanja visoka i u jednoj i u drugoj državi, istaknuo je Lakušić.

Treći sastanak hrvatskih i krakovskih sveučilišta prilika je za rasprave o temama od zajedničkog interesa te za obnavljanje postojeće ili dogovor o budućoj suradnji. Jedan od najznačajnijih trenutaka bit će potpisivanje Memoranduma razumijevanja u svrhu produbljivanja suradnje akademika, intelektualaca i znanstvenika s hrvatskih visokih učilišta i institucija visokog obrazovanja u Krakowu.

– Hrvatska i Poljska imaju dugu povijest odnosa, a posebice u ovom vremenu kada se susrećemo s brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu. Mi smo u Domovinskom ratu u jednom trenutku imali 600 tisuća izbjeglica, dok je kroz Poljsku do sada prošlo 12 milijuna izbjeglica iz Ukrajine. Način na koji su Poljaci primili izbjeglice u svoje domove, njihova gostoljubljivost i solidarnost pokazatelj su kakvi bi odnosi trebali biti u Europskoj uniji, istaknuo je hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević.

Kratke prezentacije uoči početka stručnih predavanja održali su Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Posebni Savjetnik ministra vanjskih poslova Karlo Kolesar. Sudionici su danas izlagali o novoj poljskoj reformi sveučilišta, fleksibilnom i personaliziranom visokom obrazovanju, studentima iz istočnoeuropskih zemalja, europskim savezima, ocjenjivanju kvalitete znanstvene djelatnosti itd.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Tomislav Josip Mlinarić sutra će predstaviti inicjjativu CDIO (Conceive – Design – Implement – Operate), kojom se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su sposobni zamisliti (engl. consive), projektirati (engl. design), implementirati (engl. implement) i upravljati (engl. operate) složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okružju. Nakon predavanja o porukama pape Ivana Pavla II. Sveučilištima, susret završava potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

Objavljeno

-

By

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati!

Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. Glazba Blagoja Berse, čiji se opus sastoji od opera, orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih skladbi te crkvene i filmske glazbe, smatra se jednom od najvećih vrijednosti hrvatske umjetničke glazbe prve polovice 20. stoljeća. Zadar se ponosi činjenicom da je upravo tu Bersa postavio svoje umjetničke temelje i proveo dobar dio svoje mladosti.

Nastupit će ansambl Mali violinisti koje vodi Katarina NovakZbor Bersići s voditeljicom Marjanom DuševićOrkestar gitara pod vodstvom Josipa MarcelićaMješoviti zbor s Nadom Smoljan i Puhački orkestar pod vodstvom Dražena Habuša. Ulaz je slobodan.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U ZADRU / Školarci i djeca vrtićke dobi crtaju “EU projekt u mojoj sredini”

Objavljeno

-

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu završnog događanja projekta ZADRA NOVA ZA VAS organizira likovni natječaj na temu “EU projekt u mojoj sredini “.

Natječaj će se provoditi u 4 kategorije:

  • likovni radovi učenika od I. do IV. razreda srednje škole

Po 25 najbolje ocijenjenih radova iz svake kategorije bit će postavljeno na izložbi 15. prosinca 2023. godine od 10 sati u Atriju Providurove palače u Zadru.

Kako sudjelovati?

Za mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA objavljene su i upute za izradu likovnih radova. Pa tako svaki sudionik ili sudionica sudjeluje s najviše jednim likovnim radom. Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Maksimalna dimenzija pojedinačnog rada je do 30,5×42 cm.

Zadana je i tema rada – “EU projekt u mojoj sredini” s naglaskom na likovnu prezentaciju projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Rad mora biti originalan, tj. radovi koji su precrtani ili kopija ne mogu sudjelovati na izložbi.

Prilikom dostave radova, svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime sudionika ili sudionice, razred, naziv i adresu škole ili naziv odgojno obrazovne skupine i dječjeg vrtića, ime mentora, kontakt broj i adresu e-pošte mentora.

Poziv za sudjelovanje upućen je dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja Zadarske županije. Potom škole i dječji vrtići odabrane radove dostavljaju Agenciji ZADRA NOVA. Jedan dječji vrtić po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova, jedna osnovna škola po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova iz kategorije likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole i najviše 5 radova u kategoriji likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, dok jedna srednja škola može dostaviti najviše 5 radova.

Radovi se mogu slati preporučenom poštom ili dostaviti osobno na adresu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Put Murvice 14 (2. kat), 23000 Zadar. Radovi se zaprimaju zaključno s 12. prosinca 2023. godine.

Zahvalnice za trud

S obzirom na dob sudionika, uz svaki rad škola ili dječji vrtić prilikom slanja obavezno prilaže i Izjavu o suglasnosti roditelja/ skrbnika. Obrazac izjave obavljen je na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA te je dostavljen školama i dječjim vrtićima.

Agencija ZADRA NOVA imenovat će ocjenjivački odbor koji će ocijeniti pristigle radove sukladno tri kriterija: Ostvarenost teme ”EU projekt u mojoj sredini”; Složenost i originalnost kompozicije, estetska kvaliteta rada, tonsko i kolorističko izražavanje; te Vladanje likovnom tehnikom u kojoj je rad izrađen.  Ocjenjivački odbor će odabrati do 25 najboljih radova iz svake pojedine kategorije koji će biti izloženi na izložbi u Providurovoj palači 15. prosinca 2023. godine. Najkasnije do 14. prosinca 2023. godine mentori će biti obaviješteni o najbolje ocijenjenim radovima koji će sudjelovati na izložbi.

Svu djeca i mentori koji budu sudjelovali u likovnom natječaj dobit će zahvalnice i prigodne poklone za iskazani trud i rad.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DONACIJA SUPERNOVE ZADAR: Opća bolnica dobila novi mobilni intubacijski fiberobronhoskop za Odjel anesteziologije

Objavljeno

-

By

Već tradicionalno, uoči božićnih blagdana, Supernova Zadar donirala je vrijednu medicinsku opremu Općoj bolnici Zadar.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tako stiže mobilni intubacijski fiberobronhoskop MAF-DM2, vrijedan 17.000,00 eura.

Donaciju je ravnatelju bolnice, Željku Čulini, dr.med., te zamjeniku ravnatelja, Ediju Karucu, dr.med., uručila voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Donirani uređaj idealan je za fleksibilnu intubaciju i nudi proširene mogućnosti gledanja i snimanja u praktičnom samostalnom dizajnu. Riječ je o inovativnom rješenju za hitne situacije koje zahtijevaju intubaciju dušnika. Uređaj se ističe svojom jedinstvenošću i opremljenošću terapeutskim kanalom za usisavanje ili dodatni unos kisika s tankim promjerom, čineći ga idealnim za prijenosnu intubaciju i postavljanje cijevi s dva lumena. Dodatno, posjeduje samostalan dizajn s 3,5-inčnim monitorom za promatranje, snimanje fotografija i videozapisa, pružajući liječnicima dragocjenu pomoć u procjeni i analizi stanja pacijenata.

„Radi se o modernom aparatu koji će se koristiti pri operativnim zahvatima u torakalnoj kirurgiji i kao takav je stigao na pravu adresu. Naime, u našoj se ustanovi, u usporedbi s ostalim Općim bolnicama, godišnje izvede značajno veći broj operativnih zahvata u prsnom košu, a sada će kvaliteta rada biti još bolja. Novi će uređaj značajno olakšati izvođenje procedura, povećat će se preciznost, a umanjiti moguće komplikacije.“, kazao je Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zahvaljujući svojim specifikacijama, uređaj je, osim za odrasle, pogodan za korištenje pri operativnim i drugim zahvatima i kod malih pacijenata, primjerice kod pregleda bronhalnog stabla ili kod težih bolesti pluća.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Trgovačkom centru Supernova Zadar koji godinama prati potrebe naše ustanove te svojim donacijama pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalnu zajednicu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu