Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: Poziv na literarni natječaj “Jedna škola-jedan spomenik” 

Objavljeno

-

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na literarni natječaj koji se održava u sklopu projekta „Jedna škola-jedan spomenik“

Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ je nastao na inicijativu Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine i ove godine se održava u povodu 15 godina osnivanja Pedagoške službe u Narodnom muzeju Zadar.

Projektom „Jedna škola – jedan spomenik“ nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja, a naročito za spomenike ili spomeničke komplekse kojima su svakodnevno okruženi, njihovim porukama i značajem. Važno je da se taj interes razvija i njeguje od najranije dobi što će ostaviti trag na sadašnje i buduće generacije. Cilj projekta je preventivno stvaranje individualne svijesti kod najmlađih generacija o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta mjesta u kojem odrastaju. Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ se temelji na likovnoj radionici održanoj ispred povijesnog i kulturnog spomenika kojoj prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima/ama u osnovnim školama na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika/ca. Zadatak učenika/ca je odabrati kulturno-povijesni spomenik u njihovom mjestu, a o kojem bi htjeli znati nešto više.

 Potrebno je odgovoriti na pitanje „Zašto bi baš o tom spomeniku htjeli znati nešto više?“

Učenici ne trebaju opisivati povijesni kontekst odabranog kulutrno-povijesnog spomenika, već samo značenje spomenika za njihovo mjesto i njih same u svakodnevnici. Nakon pristiglih radova, prethodno formiran žiri će odabrati najbolje prikazan kulturno-povijesni spomenik i održat će se likovna radionica ispred tog istog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad. Također, učenicima će se, prije početka radionica, ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti i povijesni kontekst odabranog kulturno-povijesnog spomenika. Samim time što se likovna radionica održava neposredno ispred kulturno-povijesnog spomenika u mjestu stanovanja učenika/ca i time što se učenicima skreće pažnja na spomenik doprinosimo poboljšanje percepcije tih prostora. Dolaskom djelatnika Narodnog muzeja Zadar u mjesto stanovanja učenika/ca koji su napisali/e pobjednički rad približavamo rad Muzeja djeci i učvršćujemo međusobnu suradnju muzeja i odgojno-obrazovnih institucija.

Pristigli literarni radovi će biti objavljeni na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar.

Propozicije literarnog natječaja:

Litearni natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim školama koje djeluju na području Zadarske županije (od prvog do osmog razreda osnovne škole)

Literarni natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje 5 učenika/ca

Jedan razred može poslati maksimalno dva odabrana literarna rada

Literarni rad treba biti napisan na računalu.

Jedan literarni rad treba sadržavati maksimalno 1800 znakova (jedna kartica teksta, Times New Roman, font 12, prored 1,5)

Rad treba sadržavati naziv kulturno-povijesnog spomenika (naziv ne treba biti točan, može biti i naziv kako ga mještani zovu) i opis značenja istog za svakodnevni život mještana u kojem se spomenik nalazi.

U radu se NE traže povijesne činjenice o kulturno-povijesnom spomeniku.

Literarne radove treba poslati na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23 000 Zadar, s naznakom: Za literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“ ili na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr s naznakom u polju predmet: Literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“

Termini natječaja:

Natječaj započinje 10. svibnja, 2024. godine i traje do 25. svibnja, 2024. godine

Literarne radove možete poslati najkasnije do 25. svibnja, 2024. godine na gore navedene adrese.

Likovna radionica s učenicima/ama ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika će se održati u dogovoru s profesorom/mentorom i ravnateljem odabrane škole.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE MASLINARA ZADARSKE ŽUPANIJE / Ciljevi: Nastavak edukacije maslinara i još  uspješniji plasman kvalitetnih ulja

Objavljeno

-

By

Dopresjednik Bore Pedić, predsjednik dr.  Ivica Vlatković i tajnik Josip Pavlica

Pod presjednajem dr. Ivica Vlatkovića  u Novigradu je održana godišnja skupština Udruge maslinara Zadarske županije. Na skupštini su objavljeni rezultati rada u protekloj godini, financijsko izvješće te planovi za predstojeće razdoblje.

„U protekloj godini Udruga je uz vlastita sredstva te sredstva Zadarske županije kao i uz donacije općina Pakoštane, Sukošan i Polača izradila svoju internetsku stranicu: Na njoj će, uz sve najvažnije podatke o Udruzi i njezinom radu, biti i popis maslinara (članova naše Udruge) kako bi ih potencijalni kupci i posjetitelji mogli lakše pronaći“,  izvjestio je Josip Pavlica, tajnik Udruge  koja okuplja 120 maslinara s područja Zadarske županije.   

Ulja tih maslinara, pojasnio je Pavlica,  bit će označena posebnom markicom Udruge kako bi bili prepoznatljivi. Nadalje, Udruga je aplicirala i na natječaj Ministarstva poljoprivrede, čiji ishod još uvijek ne znamo. Ukoliko bi on bio pozitivan, Udruga bi dobivenim sredstvima financirala dva studijska putovanja u Istru, te organizirala niz predavanja eminentnih stručnjaka iz područja maslinarstva, ishrane i zaštite bilja. Također, Udruga je dobila određena sredstva s kojima će se članovima refundirati kotizacija za međunarodno maslinarsko natjecanje u New Yorku gdje su  i ove godine maslinari Zadarske županije osvojili značajne uspjehe.

Čestitajući nagrađenima u New Yorku  i na domaćim manifestacijama uljara i maslinara Noćnjaku i Danima masline, predsjednik Udruge dr. Ivica Vlatković je  rekao da treba iskoristiti svaku javnu manifestaciju za afirmaciju kvalitetnih ulja, te  na stručan i nenametljiv način poučavati ljude da znaju razlikovati kvalitetno i nekvalitetno maslinovo ulje.

Skupština je protekla u konstruktivnom ozračju. Članovi su  iznijeli svoje primjedbe i prijedloge. Na kraju su definirani ciljevi  za narednih godinu dana, a to su, navodi Pavlica,  daljnja edukacija maslinara ,  poboljšanje plasmana naših ulja, održavanje postojeće kvalitete uz kontinuirani rast te sudjelovanje na što više  domaćih i inozemnih natjecanja na kojima se ocjenjuje kvaliteta ulja.

Nakon završetka Skupštine  nazočni članovi Udruge maslinara Zadarske županije obišli su i nastavili su druženje u masliniku dr. Ivice Vlatkovića u Novigradu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: U srijedu u Zadru konferencija „Education in the family – the family in education“ 

Objavljeno

-

By

U srijedu 22. svibnja 2024. godine održat će se IV. međunarodna znanstvena konferencija pod naslovom „Education in the family – the family in education“ u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, Papinskoga sveučilišta Ivana Pavla II. iz Krakowa (Poljska) i Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska).

Otvorenje konferencije bit će u 9:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a radni dio održat će se u dvije jutarnje sesije, prva u Sveučilišnoj dvorani, a druga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru (Trg sv. Stošije 2).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: 24. Dani psihologije u Zadru 

Objavljeno

-

By

Ove godine bit će upriličeni još jedni bijenalni 24. Dani psihologije u Zadru, koji će se održati u razdoblju od 23. do 25. svibnja 2024. godine.

Riječ je o tradicionalnom međunarodnom znanstveno-stručnom skupu koji organizira Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru. I ove godine sudionicima će biti ponuđen bogat program koji uključuje četiri pozvana predavanja, sedam simpozija, tri okrugla stola, predstavljanje novih izdanja te ukupno 180 priopćenja. Više informacija može se pronaći na linku https://tinyurl.com/yc87jzyr.

Svečano otvaranje skupa održat će se u četvrtak 23. 5. u 10 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (zgrada na rivi, Obala kralja Petra Krešimira IV, broj 2, drugi kat).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu