Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BABY LASAGNA GROZNICA / U Narodnom muzeju izložba heklanih tabletića. Svi su pozvani na sudjelovanje…

Objavljeno

-

Kako je nakon nastupa predstavnika Hrvatske, Marka Purišića, Baby Lasagna, na Euroviziji i njegove pobjede na Dori, nastala sveopća „euforija“ vezana uz heklanje i heklane tabletiće, iz Narodnog muzeja pozivaju da istražite s njima važnost i značenje tog dijela tradicije. Evo najave:

“Pozivamo sve zainteresirane, mlade i starije generacije da zavire u ormare i pronađu svoje heklane tabletiće (tablete, milje, ukrase, kako god ih zvali).

Pronađite ih u ormaru bake, prabake, mame ili vlastitom i pošaljite nam ih na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, a mi ćemo ih prikazati u digitalnom obliku, dok će odabrani između pristiglih biti dio izložbe u prostoru Narodnog muzeja Zadar.

Uz poslane heklane tabletiće napišite nam otkud je i kakve uspomene Vas vežu uz njega.

Heklani tabletići su dio naše ne tako davne svakodnevnice, koju smo pospremili u kut ormara. Vrijeme je da ih pokažemo i da time na jednom mjestu damo podršku našem predstavniku za kojeg se svi nadamo da će nam donijeti Euroviziju u Lijepu našu. Pokažimo i kako cijenimo trud i umijeće naših mama, nona, baka…. Narodno rukotvorstvo dio je i misije muzeja pa Vas na ovaj način pozivamo da nam se pridružite u misiji čuvanja i poštivanja tradicije..

Heklane tabletiće možete slati do petka, 17. svibnja, 2024. godine ili ih donijeti osobno na gore navedenu adresu.

Osim u fizičkom obliku, možete nam poslati i fotografiju Vaših heklanih tabletića te uz nju napišite Vašu uspomenu koja Vas veže uz taj jedinstveni primjerak tradicije. Fotografije šaljite na e-mail adresu pedagog@nmz.hr (kontakt osoba Lucija Sekula, viša kustosica pedagoginja) do petka 17. svibnja, 2024. godine.

Pristigle heklane tabletiće, nakon završetka izložbe, vraćamo vlasnicima.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE MASLINARA ZADARSKE ŽUPANIJE / Ciljevi: Nastavak edukacije maslinara i još  uspješniji plasman kvalitetnih ulja

Objavljeno

-

By

Dopresjednik Bore Pedić, predsjednik dr.  Ivica Vlatković i tajnik Josip Pavlica

Pod presjednajem dr. Ivica Vlatkovića  u Novigradu je održana godišnja skupština Udruge maslinara Zadarske županije. Na skupštini su objavljeni rezultati rada u protekloj godini, financijsko izvješće te planovi za predstojeće razdoblje.

„U protekloj godini Udruga je uz vlastita sredstva te sredstva Zadarske županije kao i uz donacije općina Pakoštane, Sukošan i Polača izradila svoju internetsku stranicu: Na njoj će, uz sve najvažnije podatke o Udruzi i njezinom radu, biti i popis maslinara (članova naše Udruge) kako bi ih potencijalni kupci i posjetitelji mogli lakše pronaći“,  izvjestio je Josip Pavlica, tajnik Udruge  koja okuplja 120 maslinara s područja Zadarske županije.   

Ulja tih maslinara, pojasnio je Pavlica,  bit će označena posebnom markicom Udruge kako bi bili prepoznatljivi. Nadalje, Udruga je aplicirala i na natječaj Ministarstva poljoprivrede, čiji ishod još uvijek ne znamo. Ukoliko bi on bio pozitivan, Udruga bi dobivenim sredstvima financirala dva studijska putovanja u Istru, te organizirala niz predavanja eminentnih stručnjaka iz područja maslinarstva, ishrane i zaštite bilja. Također, Udruga je dobila određena sredstva s kojima će se članovima refundirati kotizacija za međunarodno maslinarsko natjecanje u New Yorku gdje su  i ove godine maslinari Zadarske županije osvojili značajne uspjehe.

Čestitajući nagrađenima u New Yorku  i na domaćim manifestacijama uljara i maslinara Noćnjaku i Danima masline, predsjednik Udruge dr. Ivica Vlatković je  rekao da treba iskoristiti svaku javnu manifestaciju za afirmaciju kvalitetnih ulja, te  na stručan i nenametljiv način poučavati ljude da znaju razlikovati kvalitetno i nekvalitetno maslinovo ulje.

Skupština je protekla u konstruktivnom ozračju. Članovi su  iznijeli svoje primjedbe i prijedloge. Na kraju su definirani ciljevi  za narednih godinu dana, a to su, navodi Pavlica,  daljnja edukacija maslinara ,  poboljšanje plasmana naših ulja, održavanje postojeće kvalitete uz kontinuirani rast te sudjelovanje na što više  domaćih i inozemnih natjecanja na kojima se ocjenjuje kvaliteta ulja.

Nakon završetka Skupštine  nazočni članovi Udruge maslinara Zadarske županije obišli su i nastavili su druženje u masliniku dr. Ivice Vlatkovića u Novigradu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: U srijedu u Zadru konferencija „Education in the family – the family in education“ 

Objavljeno

-

By

U srijedu 22. svibnja 2024. godine održat će se IV. međunarodna znanstvena konferencija pod naslovom „Education in the family – the family in education“ u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, Papinskoga sveučilišta Ivana Pavla II. iz Krakowa (Poljska) i Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska).

Otvorenje konferencije bit će u 9:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a radni dio održat će se u dvije jutarnje sesije, prva u Sveučilišnoj dvorani, a druga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru (Trg sv. Stošije 2).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: 24. Dani psihologije u Zadru 

Objavljeno

-

By

Ove godine bit će upriličeni još jedni bijenalni 24. Dani psihologije u Zadru, koji će se održati u razdoblju od 23. do 25. svibnja 2024. godine.

Riječ je o tradicionalnom međunarodnom znanstveno-stručnom skupu koji organizira Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru. I ove godine sudionicima će biti ponuđen bogat program koji uključuje četiri pozvana predavanja, sedam simpozija, tri okrugla stola, predstavljanje novih izdanja te ukupno 180 priopćenja. Više informacija može se pronaći na linku https://tinyurl.com/yc87jzyr.

Svečano otvaranje skupa održat će se u četvrtak 23. 5. u 10 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (zgrada na rivi, Obala kralja Petra Krešimira IV, broj 2, drugi kat).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu