Connect with us

Hrvatska

CRO DEMOSKOP: HDZ i dalje ispred konkurencije; Milanović najpopularniji političar

Objavljeno

-

RTL

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za srpanj.

Rejting stranaka

Potpora HDZ-u usred plinske afere je pala za 0,7 postotnih poena (srpanj 25,5 posto – lipanj 26,2 posto), a isto se dogodilo i u rujnu prošle godine tijekom afere INA. No, negativni trend tada je trajao tri mjeseca nakon kojih su se vratili na staro. HDZ je inače jedina stranka među prvih pet koja je pala, SDP stagnira na drugom mjestu (srpanj 16,7 posto – lipanj 16,7 posto), dok je treći i dalje Možemo (srpanj 9,7 posto – lipanj 9,4 posto).

No, ne bi bio treći kad bismo MOST-u (srpanj 8,5 posto – lipanj 8,2 posto) pridodali glasove Suverenista (srpanj 1,3 posto – lipanj 1,3 posto) s kojima su jučer sklopili predizbornu koaliciju. Prešišali bi Možemo za dlaku, ali im još dosta treba da budu drugi što tvrde da su u ovom trenutku.

Jedini još koji prelaze izborni prag je Domovinski pokret sa 7 i pol posto podrške (srpanj 7,5 posto – lipanj 7,1 posto). Ispod praga od 5 posto su Centar (srpanj 2,8 posto – lipanj 3,0 posto), HSS (srpanj 1,5 posto – lipanj 1,7 posto) i Radnička fronta (srpanj 1,4 posto – lipanj 2,0 posto). MOST-ovi partneri Suverenisti su u skupini stranaka od oko 1%, tu su i Fokus (srpanj 1,2 posto – lipanj 1,2 posto), IDS (srpanj 1,1 posto – lipanj 1,1 posto), Akcija za promjene (srpanj 1,1 posto – lipanj 1,1 posto) i Ključ Hrvatske (srpanj 0,9 posto – lipanj 0,9 posto).

U posljednjoj skupini ispod 1 posto su HNS (srpanj 0,9 posto – lipanj 0,9 posto), Socijaldemokrati (srpanj 0,6 posto – lipanj 0,6 posto), HSU (srpanj 0,5 posto – lipanj 0,6 posto) i HSLS (srpanj 0,4 posto – lipanj 0,4 posto), uz i dalje velik broj neodlučnih (srpanj 16,7 posto – lipanj 16,2 posto).

Najpozitivniji političar

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara od ožujka 2021. drži predsjednik Republike Zoran Milanović (srpanj 17,4 posto – lipanj 15,9 posto). Raste popularnost i premijeru Andreju Plenkoviću (srpanj 17,0 posto – lipanj 15,2 posto) unatoč žestokim kritikama zbog plinske afere, dok pada zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću (srpanj 5,4 posto – lipanj 5,5 posto) kojem je blokirana ideja snimanja i kažnjavanja onih koji krivo odlažu otpad.

Četvrti je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (srpanj 3,1 posto – lipanj 3,4 posto), slijede Sandra Benčić (srpanj 2,9 posto – lipanj 1, 9 posto) i Peđa Grbin (srpanj 2,3 posto – lipanj 2,1 posto), a u top 10 pozitivaca ušla su i dva mostovca – Nikola Grmoja (srpanj 1,6 posto – lipanj 1,1 posto) i Božo Petrov (srpanj 1,3 – lipanj 2,2 posto), te ministar Oleg Butković (srpanj 1,11 posto – lipanj 0,9 posto) i gradonačelnik Ivica Puljak (srpanj 1,1 posto – lipanj 2,1 posto). I dalje je najviše onih koji u političarima ne vide niti malo pozitive (23,4 posto).

Najnegativniji političar

Ali zato vide negative – i dalje najviše u premijeru Plenkoviću (srpanj 29,3 posto – lipanj 29,4 posto) čija je netrpeljivost s predsjednikom dosegnula vrhunac oko odabira šefa Vojne sigurnosne agencije o čemu cijeloga vikenda raspravljaju njihovi delegati.Na treće mjesto negativnih dospio je Hrvoje Zekanović (srpanj 2,8 posto – lipanj 2,3 posto) koji je istisnuo Milorada Pupovca (srpanj 2,2 posto – lipanj 2,3 posto) i Ivana Pernara (srpanj 2,1 posto – lipanj 2,8 posto).

Među deset omraženih još su i šef SDP-a Peđa Grbin (srpanj 2,0 posto – lipanj 1,0 posto), ministar obrane Banožić (srpanj 1,8 posto – lipanj 1,2 posto), zatim čelni ljudi Hrvatskog sabora i Grada Zagreba Jandroković (srpanj 1,7 posto – lipanj 2,4 posto) i Tomašević (srpanj 1,6 posto – lipanj 1,1 posto), te Anka Mrak Taritaš (srpanj 1,0 posto – lipanj 0,5 posto).

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

A prije nego odu na ljetni raspust pogledajmo i kakve ste im ocjene zaključili – predsjednik Republike je učvrstio svoju trojku (srpanj 2,84 – lipanj 2,82), dok su dvojke i Vlade (srpanj 2,29 – lipanj 2,34) i Sabora sve mršavije (srpanj 2,17 – lipanj 2,20.

I za kraj dio istraživanja o društvenom optimizmu- treći mjesec pada broj onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru (srpanj 16,9 – lipanj 18,0 posto), čak 70 posto vas uvjereno je da se krećemo pogrešnim smjerom (srpanj 70,1 posto – lipanj 69,3 posto). Zemlja ide prema izborima, čak trima iduće godine, jedinom mjestu gdje se smjer može promijeniti.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija Promocija Plus ekskluzivno za RTL od 3. do 6. srpnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

EPIDEMIJA HRIPAVCA / Pet ključnih simptoma na koje treba pripaziti: Ako primijetite ova dva, odmah se javite liječniku

Objavljeno

-

By

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između srpnja i studenog. Epidemija hripavca zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici pozivaju na cijepljenje.

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice cijepe kako bi zaštitile svoje dijete.

Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike tjedan dana. To su:

1. Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću

2. Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah

3. Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi

4. Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja

5. Jako crvenilo u licu

Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, upozorio je NHS. Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s liječnikom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite liječniku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu