Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ODRŽAN SVEMIRSKI LOV NA BLAGO ZA MALE ISTRAŽIVAČE / Djeca učila o kraterima na Veneri, roverima na Marsu, kroz teleskope gledala Sunčeve pjege…

Objavljeno

-

Više od 200 djece, svemirskih istraživača  svih uzrasta, jutros je na Poluotoku tragalo za blagom. Riječ je o predaktivnosti ususret Noći istraživača, koja se ove godine održava 29. rujna, a cilj joj je upoznati mlade s istraživačima te ih potaknuti da se u svojim vrtićima, školama i predavaonicama posvete proučavanju svijeta oko sebe.

Jutrošnja ekspedicija zamišljena je na način da su polaznici vrtića Sunce i Školjkica i more laganom šetnjom polazili od mosta te na različitim postajama, u dvorištu palače Cedulin, Narodnom trgu, HNK Zadar, Stupu srama, sve do Gospe od zdravlja, gledali pokuse koje su za njih pripremili učenici osnovnih škola Šimuna Kožičića Benje, Ive Mašine i Bartola Kašića.

– Svemirski lov na blago osmislili su sami učenici i studenti, kako bi podijelili svoje znanje o planetima. Polaznici vrtića nešto će naučiti od učenika osnovnih škola, oni nešto od srednjoškolaca, srednjoškolci od studenata i tako će sve aktivnosti biti povezane u jednu, jednako kao što kroz projekt BlueConnect plavetnilo neba povezuje sve zemlje Europske Unije, rekla ja na početku obilaska rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Cilj je da senzibiliziramo djecu za znanost i učenje, jer kroz njega postaju snažniji i prodorniji. Razbijamo koncept strogog učitelja i učenika koji ovise o njima, jer se oni obrazuju neformalno i informalno, a ne samo u učionicama. Drugi cilj je osloboditi učenike i pokrenuti ih prema inovativnosti i poduzetnosti.

Već na štandu kod Gradske lože polaznici vrtića mogli su se upoznati s kraterima na Veneri, iz kojih bi sukljala lava kada bi u njih ulijevali vodu. Bilo je tu i zanimljivih modela Solarnog sustava, pa čak i pravih astronauta odjevenih u skafandere. Učenici Bartola Kašića demonstrirali su kako se planeti okreću oko Sunca i koliko traje dan na svakome od njih.

Kod HNK dočekala ih je poznata Zemlja, kod Arheološkog muzeja Jupiter s prikazom oluje u boci, a kod knjižare Znanje Mars, na kojemu su se okušali u spuštanju rovera na površinu planeta. Nije se radilo o slučajnosti, jer je učenik OŠ Šimuna Kožičića Benje Marino Kosović, jedan od demonstratora pokusa, ne državnom natjecanju iz astronomije sudjelovao s maketom rovera izrađenom od jednostavnih svakodnevnih predmeta – papirnate čaše, slamki, najlonske vrećice…

– Na ideju za izradu makete rovera došao sam gledajući kanal NASA-e. Volim prirodne znanosti, posebno astronomiju i nadam se da ću jednoga dana biti molekularni astrofizičar, rekao nam je Marino, a mi ne sumnjamo da će u tome i uspjeti.

Zadnji planet Neptun bio je smješten u parku kod Gospe od Zdravlja, nakon čega su predškolci na Pozdravu suncu teleskopima mogli promatrati Sunčeve pjege. U projektu su sudjelovali i učenici Pomorske škole su sa svojim profesorom izračunali brzinu kretanja planeta i njihov položaj.

Predaktivnost Svemirski lov na blago za male istraživače nastala je suradnjom Sveučilišta u Zadru, Pomorske škole Zadar, Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Osnovne škole Bartola Kašića, Katoličke osnovne škole Ivo Mašina, DV Sunce i DV Školjkica i more. Sveučilište u Zadru sudjeluje u provedbi projekta Reconnect science with the blue society – BLUE CONNECT financiranog iz programa HORIZON-MSCA.2022-CITIZENS-01-01, ukupne vrijednosti 314.073,78 €.  Glavni cilj projekta je prezentacija istraživanja i znanosti na razumljiv način te poticanje uključivanja šire javnosti, a prvenstveno djece i mladih u znanost. Na taj način se želi povezati različite dionike kako bi istražili i pokušali iznaći rješenja za različite izazove s kojima se susreće mediteranska regija.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠA NE IZLAZI IZ PROGNOZA I u nastavku vikenda prijete poslijepodnevni pljuskovi. Sljedećeg tjedna ozbiljne padaline i pad temperature…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno. Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, češći i rasprostranjeniji u unutrašnjosti od sredine dana. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo uz mjestimičnu kišu, a pljuskovi s grmljavinom vjerojatniji su u drugom dijelu dana, kada lokalno mogu biti i obilniji. Duž obale će prevladavati sunčano, no uz prolazno više oblaka lokalno mogućnost za poneki pljusak. Na kopnu će zapuhati većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom dijelu bura, popodne u jačanju. Najniža temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28 °C duž obale.

IZGLEDI VREMENA:

Još u nedjelju promjenjivo i nestabilno pa će mjestimice biti kiše no i jačih razvoja oblaka uz pljuskove s grmljavinom, lokalno moguće i izraženije. U ponedjeljak i utorak sunčanije te uglavnom suho. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu bura, podno Velebita i jaka, te sjeverozapadnjak. U utorak vjetar u slabljenju. Temperatura zraka u blagom padu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarska županija dobila brzu brodicu za hitnu medicinsku pomoć

Objavljeno

-

By

Zadarska županija od sada ima brzu brodicu pomorske medicinske službe koja je od izuzetne važnosti i za zdravlje i za cjelokupnu kvalitetu života otočana. Brzu brodicu, kojom će se do najudaljenijih otočnih mjesta naše županije stići za oko pola sata, odnosno u okviru “zlatnog sata”, preuzeli su Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Lučka kapetanija Zadar.

Samoj primopredaji broda prethodio je radni sastanak u Domu Zadarske županije kojem su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, saborski zastupnici Grozdana Perić, Nikolina Baradić i Rade Šimičević koji su radili na ovom projektu te ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Zadarske županije. Tijekom sastanka i službeno je izvršena primopredaja brze brodice koja je, kako je rečeno, nemjeriv doprinos poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite u mreži javne zdravstvene službe u županiji koju tijekom turističke sezone posjeti milijunski broj gostiju. Također se moglo čuti kako će se broj pacijenata koji će na vrijeme stići u bolnicu povećati, a time i njihova šansa za preživljavanjem.

Na konferenciji za novinare predstavljene su tehničke i operativne prednosti projekta brzih brodica pomorske medicinske službe koje donose dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju stanovnicima i posjetiteljima Zadarske županije. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Župan Božidar Longin na početku konferencije naglasio je kako je puno truda iza realizacije ovog projekta.

“Sigurnost u svakom pogledu jedan je od brandova našeg turizma, a postojanje ove brodice u hitne medicinske službe još je jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke. 20 tisuća otočana i deseterostruko više turista i nautičara u svakom trenutku na raspolaganju moraju imati hitnu medicinsku pomoć,” poručio je župan dodavši kako je brodica stacionirana u Preku već opravdala svoju svrhu.

“Ona pokriva pet otočnih općina i oko 100 tisuća stanovnika u ljetnoj špici. Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol. Brodovi ljekarne sljedeći su projekt na kojem radimo, a osim lijekova, na brodu bi bio i liječnik,” zaključio je župan Longin, dok je gradonačelnik Dukić, pod čijom je ingerencijom sedam otoka, kazao kako jadranska Hrvatska u ljetnim mjesecima ima višestruko više stanovnika.

Pučanstvo na otocima najčešće je u poodmakloj dobi i treba im redovita liječnička skrb, a nadamo se da će ovakva inicijativa uvjetovati i povratak mladih na otoke tijekom cijele godine,” rekao je Dukić.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu inicijator je ovog projekta, zbog čega je ravnateljica Grba Bujević podsjetila kako se projekt dugo spremao.

“Ovaj je projekt nastao prateći rad brodice iz Preka, zbog čega smo zaključili da je ista skrb potrebna duž cijele obale. Što prije doći do pacijenta i na mjestu mu pružiti primarnu skrb može spasiti život“, poručila je ravnateljica naglasivši kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak prema podizanju razine medicinske skrbi u našoj regiji.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta, rekao je kako je ova brza brodica na testovima postigla brzinu od 40 čvorova te pacijenta i medicinski tim sigurno može prevesti i po najtežim vremenskim uvjetima.

“Njome se pacijentu može pristupiti u svim uvjetima, čak i onda kada mu ne može pristupiti helikopterska služba. Brodica je 100 posto hrvatski proizvod, a otvara nam vrata i daje referencu za rad u inozemstvu. Projekt je dokaz da što više EU sredstava treba ostati u Hrvatskoj jer samo domaći poduzetnici razumiju potrebe svojih sugrađana,” poručio je Vuletić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je ovaj projekt dobar primjer međuresorne suradnje više institucija.

“Nakon što je prva brza brodica smještena u Dubrovniku, drugi će brod trajno biti usidren upravo u Zadru. Šest brzih brodica, jer zdravlje je prvo, bit će na raspolaganju svim našim gradovima na jadranskoj obali,” rekao je Beroš istaknuvši kako će se financirati i izgradnja mobilnih ljekarni/ambulanti.

“Vrijedan je to iskorak u kontekstu reformskih mjera jer cilj nam je olakšati pristup medicinskim uslugama. Kako bi pacijent bio u fokusu, važno je čim više olakšati pristup medicinskim uslugama i institucijama. Adekvatna zdravstvena zaštita jedan je od triju elementa zadržavanja pučanstva na našim otocima,” poručio je Beroš dodavši da je raspisan i tender za hitnu helikoptersku službu.

“Do kraja kolovoza potpisali bismo ugovor o javnoj nabavi, čime bismo kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite. Kompleksnost pružanja zdravstvene zaštite najvažnije nam je u kontekstu reforme jer zdravlje nema cijenu,” poručio je ministar Beroš dodajući da opterećenje otoka tijekom sezone i nedostatak liječnika primarne zaštite predstavlja problem koji se postupno rješava.

“Raspisali smo 922 natječaja za specijalizaciju iz primarne zdravstvene zaštite, temeljnog segmenta cijelog sustava, kako bi u otočnim ambulantama bilo dovoljno djelatnika,” zaključio je ministar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode dio Privlake i Borika. Otežana vodoopskrba i u Diklu

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 12.06.2023. godine (ponedjeljak), u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića

Ulica Otona Ivekovića

Ulica Ivana Duknovića

Isto tako, zbog navedenih radova, moguća je otežana vodoopskrba na  području mjesnog odbora Diklo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene: u Špaletinoj ulici, kod kuć.br. 11, te ulici Roberta Frangeša Mihanovića, kod kuć.br. 64.

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.06.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Privlaka, u Ulici Tina Ujevića.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Tina Ujevića, kod kuć.br. 23.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu