Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA MEDITERATRI Umjesto pesticida i insekticida štetnike u poljoprivredi moraju loviti kukci predatori

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta MEDITERATRI (Neonikotinoidi i bakar u mediteranskoj poljoprivredi – učinci na neciljanu faunu beskralješnjaka kroz trofičke interakcije).

Riječ je o projektu koji je razmatrao alternative za ukidanje neonikotinoida,  najčešće korištenih insekticida u svijetu, zbog utvrđenog štetnog djelovanja na druge organizme u poljoprivredi. Najveći problem je štetan učinak na vrste koje nisu cilj djelovanja pesticida, a neophodne su za očuvanje ekosustava (gujavice, ptice, pčele), kao i korisnih vrsta u biološkom suzbijanju štetnih organizama kao što su predatori beskralješnjaci (kornjaši trčci i pauci).

– Radi se o važnoj temi bioraznolikosti, čije ugrožavanje nije aktualno samo posljednjih desetljeća, ali smo postali svjesniji njezine važnosti. Nadam se da će ovaj projekt biti mala kap pomoći tome da se svi skupa osvijestimo o problemima koji se događaju i da ih počnemo svi zajedno rješavati, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Sudionicima završne konferencije videolinkom su se obratili pročelnica Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Sandra Radić Brkanac, članica Gospodarskog savjeta PMF-a izv. prof. dr. sc. Inga Urlić, zatim Marina Pavlović sa sveučilišnog dobra „Baštica“ i Tome Škaulj , predstavnik Vinarije Škaulj iz Nadina, a na svojim OPG-ovima snimljeni su Nadežda Deša i Josip Ražov, na čijim su se imanjima radila istraživanja.

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi trofičke odnose („tko koga jede“) analizom probavila predatora beskralješnjaka, utvrditi potencijalne vektore za prijenos pesticida putem ishrane te izravan utjecaj primjene određenih pesticida na preživljavanje i raznolikost predatora i plijena.

U istraživanjima su sudjelovali istraživači unutar projektnog tima s Prirodoslovno-Matematičkog Fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru i Gradskog Muzeja Varaždin, vanjski suradnici s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Cardiff Univerziteta iz Velike Britanije, Masaryk Univerziteta iz Češke te domaći vinogradari, vinari i maslinari koji su pomogli u provođenju terenskog dijela istraživanja.

Predavanja na temu biološke raznolikosti i projekta potom su održali prof. dr. sc. Sven Jelaska, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Mišel Jelić, doktorand na Masarykovom sveučilištu Domagoj Gajski i dr. sc. Lucija Šerić Jelaska.

– Praćenje i zaštita kukaca bili su rascjepkani i nedovoljno financirani, pa je MEDITERATRI ispunio tu prazninu u jednom dijelu.  Nakon dugo vremena osvježene su informacije o mreži prehrane beskralježnjaka poljoprivrednih sustava, barkodiranjem se razjasnila varijabilnost vrsta te otvorila mogućnost povezivanja sa srodnim istraživanjima. Moramo se jače angažirati oko biološke raznolikosti. S prekidanjem upotrebe pesticida danas nećemo vidjeti pomaka u biološkoj raznolikosti, to su dugotrajni procesi i u profitabilnom kapitalističkom društvu teško je pomiriti te poglede, istaknuo je dr. Kos.

Dr. Jelić objasnio je način barkodiranja kukaca, u kojemu su barkodovi slični trgovačkima, s tim da su u različitim bojama, svaka boja predstavlja par nukleotida.

– Kukaca je popisano 900 tisuća vrsta, a smatra se da ih ima 30 milijuna vrsta. Raznolikost je najveća u tropima, ali nije zanemariva ni u našem području. Za ekosustav i kruženje tvari u okolišu su jako značajne gujavice, kojih u svijetu ima 670 vrsta, a u Hrvatskoj ih je zabilježeno čak 68. Naše područje je centar raznolikosti tipa Octodriloides, koji je razvio prilagodbu na velebitski krš, rekao je Jelić.

Rezultati će uvelike doprinijeti procjeni rizika primjene i širenja neonikotinoida i bakra u ekosustavu te znanju o održivosti beskralješnjaka predatora kao ključne skupine u integriranoj i ekološkoj zaštiti bilja u poljoprivredi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN ŽENA U POMORSTVU / Vodstvo Pomorskog odjela zadarskog Sveučilišta položilo vijenac kod spomenika stradalim mornarima

Objavljeno

-

By

u okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva vodstvo Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru u utorak, 21. svibnja 2024.g. položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod spomenika stradalim mornarima u Zadru.

Na otvaranju programa u prepunoj dvorani Pomorskog odjela sve prisutne pozdravio je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Luka Grbić te naglasio važnost žena u pomorskoj industriji kao i važnost obilježavanja ovakvog događanja. Nakon toga, održana je panel rasprava na temu: “Zadovoljstvo i motivacija pomoraca na brodu – nove generacije na tržištu rada”. Moderator je bio Šime Vučetić viši asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, dok su kao panelisti sudjelovali: Nina Kostović, treća časnica palube i asistentica na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Ana Slišković, redovita profesorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Vinko Pavić, zapovjednik broda i asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Franka Birin, studentica preddiplomskog studija Nautika i tehnologija pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Dorotea Zec, zamjenica glavnog tajnika Sindikata Pomoraca Hrvatske i Luka Krpina, zapovjednik broda i manager za posadu broda u Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar.

Za kraj svoje iskustvo i svoju priču žene u pomorstvu ispričala je Marcela Vugdelija, treća časnica stroja na Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar.
Studenti i posjetitelji aktivno su i sa zanimanjem pratili ovu manifestaciju te su postavljali brojna zanimljiva pitanja. Zaključno je rečeno kako su ovakva događanja potrebna te ih je poželjno održavati i u budućnosti.

Kako bi sve proteklo u znaku žena i mora pobrinula se klapa Anima maris koja je izvela dvije pjesme: Plavi putevi mora i More snova.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nakon 30 godina na mjestu pročelnice u mirovinu odlazi Bibijana Baričević, župan joj uručio cvijeće

Objavljeno

-

By

Nakon punih 30 godina rada na mjestu pročelnice za financije i proračun, danas je posljednji put pred vijećnicima Županijske skupštine govorila Bibijana Baričević.

Ispratila je sve dosadašnje župane, a danas je aktualni župan Božidar Longin, upravo tijekom usvajanja Prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju županijskog proračuna, nju ispratio u zasluženu mirovinu buketom cvijeća uz riječi zahvale predsjednika Županijske skupštine.

„Puno vam hvala svima, nisam ovo očekivala. Koliko god mi je drago što odlazim odavde, toliko mi je malo i teško. Tu sam od prvog saziva, ispratila sam sve župane i vijećnike. Vjerujem da će moja služba i dalje dobro, vrijedno i kvalitetno raditi te davati ispravne i točne informacije. Ako sam nekada bila i neugodna, a znala sam to biti, ispričavam se. Želim da svi u mirovinu odete sa 65 godina, sretni i zadovoljni“, istaknula je pročelnica Baričević pred županijskim vijećnicima, koji su njezin govor popratili velikim pljeskom.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA ZADARSKE ŽUPANIJE / Izabrani članovi Savjeta mladih Zadarske županije. Ovo su imena…

Objavljeno

-

By

Ponovno je formiran Savjet mladih Zadarske županije. Vijećnici županijske skupštine na današnjoj su sjednici većinom glasova odabrali sedam kandidata koji će činiti Savjet mladih – Petru Pećarić, Luciu Marnika, Luku Vedrića, Margaretu Beltran Mirandu, Adrianu Rogić, Niku Klanac i Franu Raspovića.
Članovi Savjeta mladih imenuju se za razdoblje trajanja mandata Županijske skupštine Zadarske županije, Uz to, za članicu Savjeta mladih Zadarske županije kao predstavnica Savjeta mladih Grada Biograda na Moru imenuje se Lucija Duratović.
Na Javni poziv u roku je pristiglo osam kandidatura.
Neformalna skupina mladih – Zoilo predložila je kandidatkinju Petru Pećarić, Atletski klub Alojzije Stepinac Zadar predložio je Luciu Marnika, Športsko ribolovno društvo „Sipa“ Benkovac predložio je kandidata Luku Vedrića, a Centar (politička stranka) predložila je kandidata Martina Jurlinu.
Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – Prizma predložila je Margaretu Beltran Mirandu, malonogometni klub Smiljevac predložio je Adrianu Rogić, malonogometni klub Kruševo predložio je Niku Klanac, a boksački klub Ares predložio je kandidata Franu Raspovića.
Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je da su sve kandidature pravodobne i potpune te da svi kandidati ispunjavaju uvjete propisane Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Zadarske županije. Odnosno svi su osobe s prebivalištem ili boravištem na području Zadarske županije, koji u trenutku podnošenja kandidatura za članstvo u Savjetu mladih imaju od navršenih petnaest do navršenih trideset godina života te kao takvi imaju pravo biti birani za člana Savjeta mladih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu