Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA MEDITERATRI Umjesto pesticida i insekticida štetnike u poljoprivredi moraju loviti kukci predatori

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta MEDITERATRI (Neonikotinoidi i bakar u mediteranskoj poljoprivredi – učinci na neciljanu faunu beskralješnjaka kroz trofičke interakcije).

Riječ je o projektu koji je razmatrao alternative za ukidanje neonikotinoida,  najčešće korištenih insekticida u svijetu, zbog utvrđenog štetnog djelovanja na druge organizme u poljoprivredi. Najveći problem je štetan učinak na vrste koje nisu cilj djelovanja pesticida, a neophodne su za očuvanje ekosustava (gujavice, ptice, pčele), kao i korisnih vrsta u biološkom suzbijanju štetnih organizama kao što su predatori beskralješnjaci (kornjaši trčci i pauci).

– Radi se o važnoj temi bioraznolikosti, čije ugrožavanje nije aktualno samo posljednjih desetljeća, ali smo postali svjesniji njezine važnosti. Nadam se da će ovaj projekt biti mala kap pomoći tome da se svi skupa osvijestimo o problemima koji se događaju i da ih počnemo svi zajedno rješavati, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Sudionicima završne konferencije videolinkom su se obratili pročelnica Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Sandra Radić Brkanac, članica Gospodarskog savjeta PMF-a izv. prof. dr. sc. Inga Urlić, zatim Marina Pavlović sa sveučilišnog dobra „Baštica“ i Tome Škaulj , predstavnik Vinarije Škaulj iz Nadina, a na svojim OPG-ovima snimljeni su Nadežda Deša i Josip Ražov, na čijim su se imanjima radila istraživanja.

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi trofičke odnose („tko koga jede“) analizom probavila predatora beskralješnjaka, utvrditi potencijalne vektore za prijenos pesticida putem ishrane te izravan utjecaj primjene određenih pesticida na preživljavanje i raznolikost predatora i plijena.

U istraživanjima su sudjelovali istraživači unutar projektnog tima s Prirodoslovno-Matematičkog Fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru i Gradskog Muzeja Varaždin, vanjski suradnici s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Cardiff Univerziteta iz Velike Britanije, Masaryk Univerziteta iz Češke te domaći vinogradari, vinari i maslinari koji su pomogli u provođenju terenskog dijela istraživanja.

Predavanja na temu biološke raznolikosti i projekta potom su održali prof. dr. sc. Sven Jelaska, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Mišel Jelić, doktorand na Masarykovom sveučilištu Domagoj Gajski i dr. sc. Lucija Šerić Jelaska.

– Praćenje i zaštita kukaca bili su rascjepkani i nedovoljno financirani, pa je MEDITERATRI ispunio tu prazninu u jednom dijelu.  Nakon dugo vremena osvježene su informacije o mreži prehrane beskralježnjaka poljoprivrednih sustava, barkodiranjem se razjasnila varijabilnost vrsta te otvorila mogućnost povezivanja sa srodnim istraživanjima. Moramo se jače angažirati oko biološke raznolikosti. S prekidanjem upotrebe pesticida danas nećemo vidjeti pomaka u biološkoj raznolikosti, to su dugotrajni procesi i u profitabilnom kapitalističkom društvu teško je pomiriti te poglede, istaknuo je dr. Kos.

Dr. Jelić objasnio je način barkodiranja kukaca, u kojemu su barkodovi slični trgovačkima, s tim da su u različitim bojama, svaka boja predstavlja par nukleotida.

– Kukaca je popisano 900 tisuća vrsta, a smatra se da ih ima 30 milijuna vrsta. Raznolikost je najveća u tropima, ali nije zanemariva ni u našem području. Za ekosustav i kruženje tvari u okolišu su jako značajne gujavice, kojih u svijetu ima 670 vrsta, a u Hrvatskoj ih je zabilježeno čak 68. Naše područje je centar raznolikosti tipa Octodriloides, koji je razvio prilagodbu na velebitski krš, rekao je Jelić.

Rezultati će uvelike doprinijeti procjeni rizika primjene i širenja neonikotinoida i bakra u ekosustavu te znanju o održivosti beskralješnjaka predatora kao ključne skupine u integriranoj i ekološkoj zaštiti bilja u poljoprivredi.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠA NE IZLAZI IZ PROGNOZA I u nastavku vikenda prijete poslijepodnevni pljuskovi. Sljedećeg tjedna ozbiljne padaline i pad temperature…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno. Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, češći i rasprostranjeniji u unutrašnjosti od sredine dana. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo uz mjestimičnu kišu, a pljuskovi s grmljavinom vjerojatniji su u drugom dijelu dana, kada lokalno mogu biti i obilniji. Duž obale će prevladavati sunčano, no uz prolazno više oblaka lokalno mogućnost za poneki pljusak. Na kopnu će zapuhati većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom dijelu bura, popodne u jačanju. Najniža temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28 °C duž obale.

IZGLEDI VREMENA:

Još u nedjelju promjenjivo i nestabilno pa će mjestimice biti kiše no i jačih razvoja oblaka uz pljuskove s grmljavinom, lokalno moguće i izraženije. U ponedjeljak i utorak sunčanije te uglavnom suho. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu bura, podno Velebita i jaka, te sjeverozapadnjak. U utorak vjetar u slabljenju. Temperatura zraka u blagom padu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarska županija dobila brzu brodicu za hitnu medicinsku pomoć

Objavljeno

-

By

Zadarska županija od sada ima brzu brodicu pomorske medicinske službe koja je od izuzetne važnosti i za zdravlje i za cjelokupnu kvalitetu života otočana. Brzu brodicu, kojom će se do najudaljenijih otočnih mjesta naše županije stići za oko pola sata, odnosno u okviru “zlatnog sata”, preuzeli su Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Lučka kapetanija Zadar.

Samoj primopredaji broda prethodio je radni sastanak u Domu Zadarske županije kojem su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, saborski zastupnici Grozdana Perić, Nikolina Baradić i Rade Šimičević koji su radili na ovom projektu te ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Zadarske županije. Tijekom sastanka i službeno je izvršena primopredaja brze brodice koja je, kako je rečeno, nemjeriv doprinos poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite u mreži javne zdravstvene službe u županiji koju tijekom turističke sezone posjeti milijunski broj gostiju. Također se moglo čuti kako će se broj pacijenata koji će na vrijeme stići u bolnicu povećati, a time i njihova šansa za preživljavanjem.

Na konferenciji za novinare predstavljene su tehničke i operativne prednosti projekta brzih brodica pomorske medicinske službe koje donose dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju stanovnicima i posjetiteljima Zadarske županije. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Župan Božidar Longin na početku konferencije naglasio je kako je puno truda iza realizacije ovog projekta.

“Sigurnost u svakom pogledu jedan je od brandova našeg turizma, a postojanje ove brodice u hitne medicinske službe još je jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke. 20 tisuća otočana i deseterostruko više turista i nautičara u svakom trenutku na raspolaganju moraju imati hitnu medicinsku pomoć,” poručio je župan dodavši kako je brodica stacionirana u Preku već opravdala svoju svrhu.

“Ona pokriva pet otočnih općina i oko 100 tisuća stanovnika u ljetnoj špici. Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol. Brodovi ljekarne sljedeći su projekt na kojem radimo, a osim lijekova, na brodu bi bio i liječnik,” zaključio je župan Longin, dok je gradonačelnik Dukić, pod čijom je ingerencijom sedam otoka, kazao kako jadranska Hrvatska u ljetnim mjesecima ima višestruko više stanovnika.

Pučanstvo na otocima najčešće je u poodmakloj dobi i treba im redovita liječnička skrb, a nadamo se da će ovakva inicijativa uvjetovati i povratak mladih na otoke tijekom cijele godine,” rekao je Dukić.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu inicijator je ovog projekta, zbog čega je ravnateljica Grba Bujević podsjetila kako se projekt dugo spremao.

“Ovaj je projekt nastao prateći rad brodice iz Preka, zbog čega smo zaključili da je ista skrb potrebna duž cijele obale. Što prije doći do pacijenta i na mjestu mu pružiti primarnu skrb može spasiti život“, poručila je ravnateljica naglasivši kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak prema podizanju razine medicinske skrbi u našoj regiji.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta, rekao je kako je ova brza brodica na testovima postigla brzinu od 40 čvorova te pacijenta i medicinski tim sigurno može prevesti i po najtežim vremenskim uvjetima.

“Njome se pacijentu može pristupiti u svim uvjetima, čak i onda kada mu ne može pristupiti helikopterska služba. Brodica je 100 posto hrvatski proizvod, a otvara nam vrata i daje referencu za rad u inozemstvu. Projekt je dokaz da što više EU sredstava treba ostati u Hrvatskoj jer samo domaći poduzetnici razumiju potrebe svojih sugrađana,” poručio je Vuletić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je ovaj projekt dobar primjer međuresorne suradnje više institucija.

“Nakon što je prva brza brodica smještena u Dubrovniku, drugi će brod trajno biti usidren upravo u Zadru. Šest brzih brodica, jer zdravlje je prvo, bit će na raspolaganju svim našim gradovima na jadranskoj obali,” rekao je Beroš istaknuvši kako će se financirati i izgradnja mobilnih ljekarni/ambulanti.

“Vrijedan je to iskorak u kontekstu reformskih mjera jer cilj nam je olakšati pristup medicinskim uslugama. Kako bi pacijent bio u fokusu, važno je čim više olakšati pristup medicinskim uslugama i institucijama. Adekvatna zdravstvena zaštita jedan je od triju elementa zadržavanja pučanstva na našim otocima,” poručio je Beroš dodavši da je raspisan i tender za hitnu helikoptersku službu.

“Do kraja kolovoza potpisali bismo ugovor o javnoj nabavi, čime bismo kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite. Kompleksnost pružanja zdravstvene zaštite najvažnije nam je u kontekstu reforme jer zdravlje nema cijenu,” poručio je ministar Beroš dodajući da opterećenje otoka tijekom sezone i nedostatak liječnika primarne zaštite predstavlja problem koji se postupno rješava.

“Raspisali smo 922 natječaja za specijalizaciju iz primarne zdravstvene zaštite, temeljnog segmenta cijelog sustava, kako bi u otočnim ambulantama bilo dovoljno djelatnika,” zaključio je ministar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode dio Privlake i Borika. Otežana vodoopskrba i u Diklu

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 12.06.2023. godine (ponedjeljak), u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića

Ulica Otona Ivekovića

Ulica Ivana Duknovića

Isto tako, zbog navedenih radova, moguća je otežana vodoopskrba na  području mjesnog odbora Diklo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene: u Špaletinoj ulici, kod kuć.br. 11, te ulici Roberta Frangeša Mihanovića, kod kuć.br. 64.

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.06.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Privlaka, u Ulici Tina Ujevića.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Tina Ujevića, kod kuć.br. 23.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu