Connect with us

Hrvatska

Hrvatska u Global Entry programu! Privilegiran ulazak u SAD

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Hrvatska je uspješno završila sve potrebne preduvjete i postala punopravni partner u programu Global Entry. Time se pridružila rastućem popisu od 14 drugih zemalja partnera u programu, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika s prethodnim odobrenjem da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici u cilju bržeg ulaska u Sjedinjene Američke Države u turističke ili poslovne svrhe.

Program Global Entry uključuje Argentinsku Republiku, Republiku Kolumbiju, Saveznu Republiku Njemačku, Republiku Indiju, Sjedinjene Meksičke Države, Nizozemsku, Republiku Panamu, Republiku Koreju, Republiku Singapur, Švicarsku Konfederaciju, Tajvan, Saveznu Republiku Brazil, Kraljevinu Bahrein i Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Punopravno partnerstvo Republike Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon ispunjenja svih političkih i sigurnosnih zahtjeva za pristupanje američkom programu izuzeća od viza čiji je član Republika Hrvatska postala u listopadu 2021. godine nakon višegodišnjih zajedničkih priprema.

Brzi ulazak pouzdanih putnika u SAD

Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika s prethodnim odobrenjem da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici u cilju bržeg ulaska u Sjedinjene Američke Države u turističke ili poslovne svrhe. Tako državljani Republike Hrvatske mogu od 16. ožujka 2023. godine početi podnositi zahtjeve za pridruživanje programu Global Entry.

Ovo priopćenje još je jedan dokaz kontinuirane predanosti Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država daljnjem razvoju već odličnih odnosa između dviju zemalja pružanjem pogodnosti svojim državljanima na način da se olakšaju putovanja i trgovina uz istodobno jačanje sigurnosti obiju zemalja, ističe se u priopćenju MUP-a.

Program Global Entry predstavlja jednu od četiri grane programa Trusted Traveler koji putnicima niskog rizika s prethodnim odobrenjem omogućava bržu kontrolu prilikom dolaska u zračne luke u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnici ulaze u SAD putem automatskih kioska koji se nalaze u brojnim zračnim lukama unutar Sjedinjenih Američkih Država i na lokacijama za kontrolu diljem svijeta. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PRONAĐENI KOMADIĆI PLASTIKE! Povlači se jedna vrsta soli, provjerite zalihe…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači jedna vrsta soli zbog prisustva komadića plastike.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nadalina mlinac morske soli 100g, EAN: 3858881586147, bar koda: 3858881586147, najbolje upotrijebiti do 4.10.2006., zbog prisustva stranog tijela – komadića plastike.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Luxor d.o.o., Put Majdana 43A, 21210 Solin, Hrvatska

Dobavljač: JOMA Kunststofftechnik GmbH, Wolfholzgasse 14-16, 2845 Brunn amGebirge, Austrija

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu