Connect with us

Svijet

Vladimir Putin: Koriste i samog vraga protiv Rusije

Objavljeno

-

Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin održava danas svoje godišnje obraćanje parlamentu, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu.

“Obraćam vam se u ovom teškom vremenu. Goleme su promjene u svijetu, povijesne promjene koje određuju smjer naše zemlje i ljudi. Svatko od nas ima veliku odgovornost. Prije godinu dana, kako bismo zaštitili svoje ljude na povijesnoj zemlji, osigurali im mir, odlučili smo pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Donbas se počeo braniti. Korak po korak, nastavit ćemo postizati ciljeve pred nama”, rekao je na početku…

“Napravili smo sve kako bismo riješili problem mirno. Bili smo strpljivi u pregovorima. No, nama iza leđa odvijao se drugačiji scenarij. Zapadni vođe koji su navodno htjeli mir u Donbasu, to su bile laži. Zatvarali su oči pred političkim ubojstvima kijevskog režima i pred nasiljem nad vjerom i terororističkim napadima u Donbasu. Prije specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protuzračne obrane, aviona, ali i nuklearnog oružja.

Kad je Rusija iskreno pokušavala naći mirno rješenje, oni su igrali prljavu igru. Njihove odvratne laži i licemjerje je viđeno u Jugoslaviji i Siriji”, rekao je Putin o zapadnim zemljama, pa dodao: “Ispostavilo se da tretiraju vlastiti narod na taj način, pričali su im laži o mirovnim dogovorima u Donbasu. Tu su bile potpune laži. Inzistirali smo na zaštiti vlastitih interesa”.

“Oni su počeli rat”

“Krajem 2021. službeno smo od SAD-a i Europe tražili sigurnost, ali smo odbijeni. Rasla je prijetnja i do veljače 2022. sve je bilo spremno za vojne akcije u Donbasu. Sve to je bilo kontra dokumenata koje je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a. Želim ponoviti – oni su počeli rat, a mi smo koristili silu da ga spriječimo.”

“Na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji napadala se Rusija i zaboravilo se da je posljednjih 10 godina Zapad potaknuo sukobe. Oko 900.000 ljudi je poginulo i milijuni su izbjegli u ratu od 2021. Pokrivaju se riječima demokracija i vrijednost, a životi im nisu važni. Žele skrenuti pozornost s korupcije u vlastitim zemljama i s ekonomskih problema. Tridesetih su zapadne zemlje otvorile put nacističkoj Njemačkoj da se razvije. Sad su to napravili Ukrajini i svatko tko poznaje povijest, zna da se to proteže do 19. stoljeća i Austro-ugarskog carstva otkad se pokušavaju prekinuti povijesne veze s našom zemljom”, naglasio je Putin.

“Koriste i samog vraga protiv Rusije”

“Podržali su antikonstitucionalni puč 2014., kao da se ništa nije dogodilo. Ideološka podloga toga bila je rusofobija. Grozno je reći da je dio ukrajinske vojske nazvan po jednoj nacističkoj vojnoj jedinici. Imaju uniforme sa znakovima nacističke njemačke. Neonacisti ne skrivaju od koga su naslijedili vrijednosti. Moćnici na to zatvaraju oči jer ih je baš briga, pokušavaju se boriti s Rusijom. To znači da će koristiti bilo što, teroriste, naciste i samog vraga, kao oružje protiv Rusije.

Desetljećima su uništavali ukrajinsku industriju i zbog toga je u toj zemlji raslo siromaštvo i društvena nejednakost. Pretvorili su taj narod u topovsko meso. Odgovornost za ovoliki broj žrtava je na Zapadu i kijevskom režimu. Taj režim služi interesima stranih sila. Ukrajina je trenutno poligon za obuku zapadnih snaga.

Zapadne elite ne skrivaju ciljeve. Pokušavaju nanijeti strateški poraz Rusiji – žele lokalni konflikt pretvoriti u globalni. Tako mi to gledamo i tako ćemo reagirati. Govorimo o postojanju naše države. Moraju uzeti u obzir da je nemoguće poraziti Rusiju na bojištu. Zato ciljaju naše mlade i nastavljaju s lažima i izvrtanjem povijesnih činjenica.

Idu protiv naše kulture i vjere. Pogledajte što su napravili svojima, uništavaju obitelji, nacionalne identitete, zlostavljaju djecu, čak je i pedofilija normalna na zapadu, prepoznaju istospolne brakove. To je u redu, odrasli su, imaju pravo živjeti kako žele. Mi smo u Rusiji uvijek bili tolerantni, nećemo se miješati u tuđe živote. Obitelj je zajednica muškarca i žene. No čak i vjerske tekstove propituju kako bi opravdali ideju rodno neutralnog Boga. Što reći o tome?

Naša je dužnost zaštiti našu djecu od degradacije i poniženja. Zapad će nastaviti pokušati destabilizirati naše društvo. Koristit će naše izdajice. Pokušavaju terorističke napade kako bi destabilizirali naše društvo. Kijevski režim je naviknut na lov na vještice, nećemo ganjati izdajice, neka žive s tim.”

Poseban fond za vojnike

Zahvalio je vojsci i svim dužnosnicima. “Posebno želim zahvaliti stanovnicima Donbasa, Zaporižja i Hersona, vi ste sami odlučili o svojoj budućnosti. Odlučili ste bili zajedno s Rusijom, zajedno s domovinom. Započeli smo i nastavit ćemo rasti”, rekao je.

“Zbog toga, zbog naših predaka, zbog budućnosti naše djece, zbog povratka povijesne pravde – zato se naši vojnici bore. Želim odati poštovanje svim vojnicima i civilima koji su poginuli u ovoj vojnoj operaciji. Svatko tko sudjeluje u specijalnoj operaciji treba posebnu njegu. Predlažem osnivanje posebnog fonda za sudionike u specijalnoj operaciji i njihove obitelji. Odatle će se crpiti medicinska i psihološka pomoć, edukacija i slično”, najavio je. “Zaklada se mora osnovati do kraja godine. Već imamo mjere za potporu veteranima”, dodao je.

“Dobro shvaćamo da su potrebe specijalne operacije povezane s velikim psihološkim, fizičkim i financijskim teretom. Svi sudionici moraju imati barem 14 dana odmora svake godine. Imamo plan za ojačanje vojne sile i radimo na tome”, rekao je.

“Nastavit ćemo koristiti najnovije tehnologije kako bismo poboljšali kvalitetu vojske. Predlažem poseban program za stambeno zbrinjavanje zaposlenika obrambenog sektora s puno nižim najamninama, a razliku će pokriti država.

“Cilj je prisiliti naše građane na patnju”

Zapad govori građanima da je Rusija kriva za energenstku krizu. Pokušavaju prekinuti veze s našmim kompanijama, ograničiti naše stručnjake i krađa naših rezervi kao i napadi na našu infrastrukturu. Sankcije su samo sredstvo, cilj je prisiliti naše građane na patnju. To je njihov humanistički pristup. Pokušavaju nam destabilizirati društvo iznutra. Zahvaljujući našem zajedništvu osigurali smo stabilnu ekonomiju, zaposlenost.

Govorili su da će naša ekonomija pasti 20-25 posto. To se nije dogodilo. Najavljivali su potpuni kolaps. Uspostavili smo veze s partnerima, a ima ih puno u svijetu. Nastavit ćemo raditi s partnerima kako bismo stvorili stabilnu valutu i okruženje. Dijelovi ekonomije ne samo da se nisu smanjili, nego su se i pojačali. Poljoprivreda napreduje, puno smo gradili… Prije pandemije imali smo 4,7 posto nezaposlenosti, a sad je 3,7 posto. To je povijesni minimum. Ruska ekonomija je prevazišla probleme.

Trenutni cilj je podići ekonomiju na novu razinu. Sve se brzo mijenja. Ovo nije samo vrijeme izazova, nego i mogućnosti. Naša budućnost ovisi o tome kako ćemo iskoristiti te mogućnosti. Moramo se riješiti unutarnjih konflikta, potaknuti male poduzetnike, stvoriti nove ceste, nove škole, vrtiće… Moramo povećati međunarodne veze i uspostaviti nove dogovore s novim partnerima. Modernizirat ćemo željeznice na istoku, a to će osigurati nove smjerove za protok robe kao i razvoj istočnih regija. Ove ćemo godine početi naš veliki projekt modernizacije i ulažemo 4,3 milijarde rubalja.

Ovo nisu samo prognoze, nego konkretne brojke. Zahvaljujući pametnim potezima ne moramo pozajmljivati novac od stranih država.

Želim naglasiti s kojim se problemima susrela sovjetska ekonomija. Devedesetih se to počelo mijenjati i naša je ekomonija postala orijentirana prema Zapadu. No, novac se nije ulagao u dugoročne projekte. To smo morali prekinuti, trebala su nam ulaganja. Državi je bilo teško spriječiti prodor zapadnog kapitala, ali invazija je pokazala da su oni koji su Rusiju vidjeli samo kao izvor prihoda, pogriješili. Nikome nije žao onih koji su izgubili goleme račune na Zapadu. Zapad želi završiti s Rusijom kao moćnim igračem na istoku pa su pokušali financirati teroriste i urušiti našu ekonomiju.

Rusija je otvorena zemlja. Ne pretvaramo se da smo posebni, ali ovo je naša civilizacija koju su nam preci ostavili i moramo je očuvati. Nastavit ćemo graditi odnose s prijateljima. No, oslanjat ćemo se prvenstveno na vlastiti potencijal i vlastite vrijednosti. Uvijek smo bili velikodušni i suosjećajni. Znamo kako biti prijatelji, znamo održati riječ i podržavamo ljude u teškoćama.

Lokalni izbori u kolovozu ove godine i predsjednički 2024. provest će se po zakonu i prema ustavnim procedurama. Sva moć u društvu mora se oslanjati na sigurnost i nacionalnim interesima. Zahvaljujem vam na ovoj odgovornoj poziciji.”

Kao jedan od prioriteta za Donbas i Luhansk je oživljavanje kulture pa će, rekao je, izgraditi niz kulturnih centara. “Tako će imati osjećaj pripadanja”, istaknuo je i naglasio ulogu nastavnika i znanstvenika: “Važno je da mladi nauče sve o povijesti. Oni koji su se rodili i odrasli u Bjelorusiji i Donbasu moraju biti predvodnici našeg razvoja. Rusija računa na vas.”

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Hrvoje

    22. veljače 2023. at 17:50

    Slava Ukrajini!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Budite oprezni: Ovaj proizvod se povlači s polica poznatog trgovačkog lanca

Objavljeno

-

By

Njemački trgovački lanac Lidl trenutno upozorava na konzumaciju popularnog čipsa. Kako navode njemački mediji, čips koji se povlači s polica trgovine nosi zdravstveni rizik, posebno za alergičare.

Čips može biti opasan za konzumaciju

Belgijska tvrtka NV Snack Food Poco Loco povukla je slani tortilja čips diljem Njemačke. Kako objašnjavaju mediji, ne može se isključiti da zahvaćeni proizvod sadrži mlijeko i stoga nisu prikladni za osobe alergične na mliječne proteine.

Konkretno, opoziv se odnosi na proizvode koji imaju sljedeće karakteristike:

Snack Day gesalzene Tortilla Chips

Pakiranje od 300g

Najbolje upotrijebiti do: 14. prosinca 2024.

Broj lota: 34045 0421

Povrat proizvoda je moguć i bez računa

Prema tvrdnjama proizvođača, pogođeni trgovac na malo Lidl već je povukao relevantni proizvod iz prodaje u cijeloj Njemačkoj, prenosi Fenix Magazin.

Proizvod se nije prodavao u saveznim zemljama Hamburgu, Mecklenburg-Zapadnom Pomorju, Saarlandu i Schleswig-Holsteinu.

Potrošači mogu vratiti sporni proizvod u supermarkete bez predočenja računa. Kupcima će biti vraćen novac koji su izdvojili za navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati

Svijet

Rusi objavili tablicu: “Za Ukrajinu se došlo boriti 335 Hrvata. 152 su ubijena”

Objavljeno

-

Rusko ministarstvo obrane objavilo je podatke za koje tvrdi da pokazuju broj stranih plaćenika koji su se došli boriti za Ukrajinu od početka rata.

“Od 24. veljače 2022. u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranih plaćenika koji se bore za neonaciste. Do danas ih je eliminirano 5962”, objavilo je ministarstvo.

Prema tablici koju je objavilo rusko ministarstvo, najviše plaćenika došlo je iz Poljske (2960). Eliminirano ih je 1497. Što se tiče Europe, slijede Velika Britanija, Rumunjska i Hrvatska. Rusi tvrde da se na stranu Ukrajinaca došlo boriti 335 Hrvata te da su 152 eliminirana.

iz Srbije je stigla tek jedna osoba, tvrde Rusi, iz Slovenija njih petero, a iz Mađarske osam. Među njima nitko nije eliminiran. Iz BiH je stiglo 207 državljana od kojih je 90 ubijeno. 

Rusko ministarstvo navodi da se u Ukrajinu došlo boriti 1113 Amerikanaca, od kojih je 491 eliminiran. Od zemalja iz kojih je navodno stiglo najviše plaćenika slijede Gruzija (1042, od kojih je 561 eliminiran) te Kanada (1005, od kojih su 422 eliminirana).

Index je poslao upit Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu obrane te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga primimo.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Jadranu snimljen drugi po veličini morski pas

Objavljeno

-

By

foto: Area Marina Protetta Miramare

Talijansko utočište za divlje životinje Area Marina Protetta Miramare objavilo je da je u Jadranu uočen drugi po veličini morski pas.

Golema psina (Cetorhinus maximus) snimljena je u Tršćanskom zaljevu, a Talijani navode da je dobra vijest i za zaljev i za njegovu bioraznolikost te da ova vijest također daje znakove nade za vrste koje su sve ugroženije diljem Sredozemlja.

Dodaju da je ova psina posljednji put u zaljevu snimljena 2015. godine. Stručnjaci iz utočišta navode da prisutnost psine ne bi trebala uzrokovati nikakvu zabrinutost, unatoč njegovoj veličini.

Ova se psina hrani planktonima i malim ribama. Treba imati na umu da je u pitanju ugrožena vrsta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu