Connect with us

Hrvatska

Kako postati član stranke? HDZ postrožio kriterije za članstvo, evo što traže

Objavljeno

-

Najveća stranka u Hrvatskoj, Hrvatska demokratska zajednica postrožila je krajem prošle godine kriterije za članstvo. Od novih članova se sada traži da ispune nekoliko uvjeta koji dosad nisu bili potrebni. I druge stranke u našoj državi imaju uvjete koje valja ispuniti ako želite postati članom neke od njih.

Kako se učlaniti u HDZ?

Za upis u HDZ potrebno je držati se određenih etičkih načela. Za pobornike korupcije, nepotizma, nepoštenog pogodovanja, diskriminacije, nasilja, netolerancije, isključivosti, govora mržnje i drugog nedopustivog djelovanja nema mjesta u vladajućoj stranci. Srećom, piše Lider, ti kriteriji neće se primjenjivati retroaktivno.

Član HDZ-a može postati svaki punoljetan hrvatski državljanin ili pripadnik hrvatskog naroda u iseljeništvu koji prihvaća Statu i Program stranke, nije član druge strane i ispunio je pristupnicu koja se može naći na stranicama strranke ili u prostorijama HDZ-a. Dalje, član stranke može postati samo osoba koja se ponaša u skladu s Etičkim kodeksom HDZ-a, koji je usvojen 10. prosinca 2022. na sjednici Nacionalnog odbora stranke i koji propisuje da HDZ ustrajava na iznimno visokoj razini odgovornosti prema javnim i stranačkim dužnostima, profesionalnosti, transparentnosti i toleranciji u njihovu obavljanju te sankcioniranju svih vidova pristranosti, sukoba interesa, pogodovanja članovima obitelji i poznanicima, ekstremizma i socijalne neosjetljivosti…

Osoba koja je zbog postupanja koje nije u skladu s etičkim standarima stranke isključena ili je istupila iz HDZ-a može ponovno postati član uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda. Zanimljivo je i to da svaki član HDZ-a ima i obveze: redovito sudjelovati u stranačkim aktivnostima i radu, pridržavati se Statuta, Etičkog kodeksa i odluka mjerodavnih tijela, zastupati i promicati Program i interese stranke, zalagati se za uspjeh HDZ-a na izborima, ispunjavati ostale obveze utvrđene Statutom ili odlukama mjerodavnih tijela stranke te redovito plaćati članarinu.

Članstvo u SDP-u

Članstvo u Socijaldemokratkoj partiji SDP-u je regulirano Statutom SDP-a. Članom SDP-a može, pod jednakim uvjetima, postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske. Zahtjev za prijem u članstvo SDP-a podnosi se na obrascu koji sadrži izjavu da je upoznata sa sadržajem Statuta SDP-a i Programa SDP-a te da iste prihvaća. Osoba koja ne prihvaća sadržaj Statuta i Program SDP-a ne može postati članom SDP-a.

Član te stranke također ima neke obveze i prava, kao na primjer plaćanje članarine, sudjelovanje u utvrđivanju i provedbi politika SDP-a, provođenje Programa SDP-a i utvrđene, biti kandidat SDP-a na svim izborima koji se provode u državi.

Most i Možemo

Članom Mosta može postati svaka punoljetna i poslovno sposobna osoba koja ima državljanstvo Republike Hrvatske i prihvaća program Mosta te pravne akte Mosta. Odluku o tome hoćete li vas primiti ili ne donosi Središnje tijelo Mosta – Predsjedništvo koje o tome odlučuje na temelju pisanog prijedloga nadležnog županijskog ili gradskog/općinskog koordinatora, odnosno povjerenika ako koordinator nije izabran.

Statutom Možemo je propisano da članom stranke može postati svaki punoljetni, poslovno sposobni državljanin Republike Hrvatske koji prihvaća Statut, Etički kodeks, program i ciljeve stranke.

Zainteresirana osoba mora prethodno biti uključena u aktivnosti stranke kroz rad u lokalnim, tematskim ili operativnim grupama u trajanju od najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za članstvo. Nakon proteka navedenog roka zainteresirana osoba može podnijeti pisani zahtjev za članstvo u Stranci o kojem odlučuje Upravni odbor. Kod donošenja odluke Upravni odbor mora o zahtjevu zatražiti mišljenje od lokalne, tematske ili operativne grupe u kojoj je osoba aktivna. Drugim riječima, nije dovoljno da osoba samo deklarativno potvrdi kako se slaže s vrijednostima i načelima kojima se Stranka vodi, već se kroz zajednički rad utvrđuje je li to doista tako i potom se prima u članstvo, piše Lider.

Posebni uvjeti za članstvo u RF

Potpuno posebne uvjete za članstvo propisuje Radnička fronta. Iz te stranke bez imalo zadržavanja poručuju “u Radničku frontu ne može svatko ući i to je tako od prvog dana osnivanja i dva su osnovna razloga za to”.

“Moramo biti i posebno oprezni u svemu pa tako i kod primanja novih članova. I drugo, RF je jedina direktno-demokratska stranka u Hrvatskoj. RF nema predsjednika niti predsjedništvo, već teži tome da svaki član odlučuje o svakoj odluci, odnosno da se što više odluka donosi skupštinski. Osim odlučivanja, unutar stranke smo potpuno transparentni, jer svaki član u svakom trenutku ima uvid u bilo koju odluku i zapisnik te može raspravljati o bilo kojoj temi”, kažu iz te stranke.  Nadalje, tvrde u toj stranci, oni “teže rotacijama članova na svim funkcijama: od osoba za zastupanje i predstavljanje stranke, koordinatora lokalnih organizacija, radnih grupa i sekcija, do predstavnika u političkim tijelima”. A to znači, svjesni su i sami, da u stvarnosti mnoge od tih stvari ne mogu idealno provesti zbog nedostatka ljudi općenito, ali i onih koji posjeduju specifična znanja za sve ono što nas zanima i čime se bavimo.

Članstvo u Centru

Član Centra može postati svaki punoljetni građanin Hrvatske koji prihvaća Statut, Program i pravila stranke, objašnjavaju iz te političke opcije. “Prijavnica se popuni online na web stranicama stranke, a zatim s potencijalnim članovima razgovore uživo obavljaju članovi predsjedništva podružnice u čiji se rad žele uključiti. Nakon razgovora preporuka za upis se šalje predsjedništvu podružnice koje formalno potvrđuje upis u stranku. U stranku ne primamo osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala, djela protiv slobode i prava čovjeka ili bilo kakvog oblika diskriminacije, kao ni one za koje se utvrdi da su se ponašale neetično i radile protivno javnom interesu, politički trgovale ili neodgovorno obnašale javne funkcije”, kažu iz Centra, prenosi Lider.

 

Hrvatska

Promjene i na bankomatima! Evo kada nam stižu novčanice od 50 i 100 eura

Objavljeno

-

By

Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

No, od 1. travnja bankomati će isplaćivati i novčanice od 50 eura, a pojedini će isplaćivati i one od 100 eura, uglavnom oni na obali, javlja RTL. Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

“Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste”, kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

“Ako imamo dvije kazete, najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići, dati pedesetica, a koliko dvadesetica”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Svi bankomati prilagođeni euru, osigurana i zaštita

Drugim riječima, koliko kazeta, toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

“Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala, vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura”, kaže Lidija Stolica.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita. “Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima”, objašnjava Stolica.

U prva tri mjeseca ove godine dogodila su se samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata

“Bitno je napomenuti kako tih svih 6.2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike”, kaže Tihomir Mavriček.

“Privikavat ćemo se godinu dana, koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga, kad budu cijene samo u eurima, to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu”, kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol, prvenstveno zbog turističke sezone.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

VLATKOVIĆ PREUZEO NAGRADU ZA ŽIVOTNI DOPRINOS U MASLINARSTVU Danas na Noćnjaku vina vinara Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2023., danas su na programu brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta iz Zadra, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadružnog saveza Dalmacije…
 
U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show bit će posebno izazovna za sudionike, jer će tražiti njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvalitete i kombiniranja namirnica, maslinovih ulja i vina. 
 
U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašen Šampion u ovoj kategoriji.
 
Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje Porezne: U tijeku je prijevara oko povrata poreza!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Porezna Uprava objavila je važno priopćenje u kojemu upozorava na pokušaj prevare oko povrata poreza.

“Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na Vaš porezni identifikacijski broj.

Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Lažni mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu​​ . Skrećemo pozornost da to nije službena adresa Porezne uprave te stoga molimo porezne obveznike da nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav mail.

Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka molimo da takvu prijavu proslijede u MUP”, navode iz Porezne.

Podsjetimo, Porezna se zbog ovog pokušaja prevare oglasila i ranije i upozorila građane da ne nasjedaju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu