Connect with us

magazin

SVJETSKI KULINARSKI KUP Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom u Luksemburgu

Objavljeno

-

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d’Or-a i Global Chefs Challenge-a a među njima se nalazi i mladi kuhar iz Sikova Klaudio Mrkić (25) kojemu je ovo već drugo svjetsko kulinarsko prvenstvo.

Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosu se kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza. Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje jela ocjenjuju najugledniji svjetski kuhari.

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju  ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

4 različita finger food-a

Svečana hladna plata

3 različita predjela

Svečeni menu od 5 slijedova

4 različita deserta

4 različita petit four-a

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije:     Marinko Jurešić,        Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag

Pomoćnici izborniku:          Ivan Đukić,                Restoran Lipov hlad, Osijek

Zlatko Novak,            Restoran Bedem, Varaždin

Nikolina Lončar,        Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:

Ivan Ergović, slastičar, kapetan         Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč

Tomislav Greganić,                           Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić,                                  Turisthotel d.d., Zaton

Karlo Štorga,                                     Restoran Bedem, Varaždin

Ivan Divković,                                   Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:
Patrik Prnjak                                      Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot,                                      Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević,                               Imperial park hotel, Vodice

O Svjetskom kulinarskom kupu:

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg je ponovo postao mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.

Više o natjecanju možete pronaći na: http://vatel.lu/

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KNEŽEVA: U srijedu koncert za 50 godina s glazbom Dražena Habuša

Objavljeno

-

By

Glazbenik i glazbeni pedagog Dražen Habuš održat će koncert povodom pedesetogodišnjice glazbenog rada, u srijedu, 20. ožujka u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru, uz slobodan ulaz.

Profesor trube koji je odgojio niz generacija učenika u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru te u zadarskoj Glazbenoj školi Blagoje Bersa, gdje je i započeo svoj glazbeni put u klasi prof. Lucijana Lerge, diplomirao je 1989. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Stanka Selaka. Kao učenik i student trube, osvajao je prve i druge nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima. Jedan je od osnivača klape Dalmati iz Zagreba, s kojom je 1989. godine ostvario apsolutnu pobjedu na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu – kao debitanti te nagrade publike i žirija.

Aktivan je i kao komorni (Splitski brass trio, ansambl Erato) i orkestralni glazbenik (orkestri HNK Split, Zagreb, Osijek, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar). Godine 2011. nasljeđuje maestra Ljubu Stipišića na mjestu umjetničkog ravnatelja festivala Dječjih klapa u Zadru. Od 2015. do 2020. godine bio je dirigent Gradske glazbe Zadar, s kojom i dalje surađuje.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) “PADAMO” / Nakon nominacija za Porin i rasprodanih koncerata zadarska diva Natali Dizdar stiže na Zagrebački festival

Objavljeno

-

By

Foto: Mateo Mučnjak

Iza Natali Dizdar uzbudljiv je početak godine. Tek što je predstavila novi EP “Blues po kišnim plažama” usljedila je nagrada RockOff za najboljeg pop izvođača te dvije nominacije za Porin kao i niz rasprodanih koncerata.

Kako bi taj pozitivni val nastavila u istom tonu, zadarska diva odlučila se na drugačiji korak i prvi put u svojoj 20-godišnjoj karijeri nastupit će na jednom festivalu. Tako s predivnom baladom “Padamo” 19. travnja stiže na pozornicu Zagrebačkog festivala.

Valjda je došao red i na moj prvi festival u karijeri. Zagrebački se učinio kao dobar tajming da se prezentira još jedna pjesma sa novog EP-a, pa smo se odlučili prijaviti s novim singlom ‘Padamo’ i na taj način jos više podržati taj minijaturni album.” rekla nam je Natali koja se iznimno veseli nastupiti na ovom dugovječnom festivalu na koji dolazi sa svojim bendom.

Pjesmu ‘Padamo’, autorski potpisuju Natali i Vladimir Mirčeta, nejzin dugogodišnji suradnik, a za tekst se pobrinuo Denis Špičić. Ista je to autorska ekipa koja stoji iza hita i za Porin nominirane pjesme “Krug”.

Za Zagrebački festival Natali priprema brojna iznenađenja, a otkrila nam je djelić onoga što je spremila:
Dolazim sa svojim originalnim bendom pojačanim s Vladom Mirčetom na trećoj gitari, sviramo jednu atipičnu festivalsku pjesmu koja u izvedbi uživo ponekad zvuči još i bolje nego u originalu, a sigurna sam da će tako biti i na pozornici Zagrebačkog festivala.”

Spot za pjesmu “Padamo” radio je Hrvoje Banić, a sniman je na rasprodanoj promociji albuma “Blues po kišnim plažama” u zagrebačkom Klubu kazališta Komedija.

Uoči nastupa na Zagrebačkom festivalu, Natali još očekuje dodjela nagrade Porin, kao i brojni koncerti. Tako ju već 10. travnja možete čuti i vidjeti u Zadru, 20. travnja na otoku Hvaru, 4. svibnja u Splitu…

 
Nastavi čitati

magazin

OSCAROVCI U KINO ZONI: U srijedu “The Holdovers” i repriza anime remek djela “Dječak i Čaplja”

Objavljeno

-

By

Druženje s ovogodišnjim oscarovcima u Kino Zoni nastavljamo i u srijedu 20. ožujka kad su na rasporedu reprizno prikazivanje anime remek-djela ”Dječak i Čaplja” Hayaa Miyazakija te ”The Holdovers”, najnoviji autorski pothvat Alexandera Paynea i jedan od ponajboljih filmova prošle godine s veličanstvenim Paulom Giamattijem, Dominicom Sessom i Oscarom nagrađenom Da’Vine Joy Randolph u glavnim ulogama!   

Nakon majčine smrti i očeve ponovne ženidbe, svojeglavi dječak po imenu Mahito upušta se u svijet snova koji dijele i živi i mrtvi… 

Zahvaljujući zapanjujućoj animaciji i kreativnosti ”Dječak i čaplja” se svrstava među Miyazakijeve najbolje filmove, a među brojnim priznanjima koje je do sad osvojio valja prvenstveno izdvojiti Oskara u kategoriji najboljeg animiranog filma, nagrade BAFTA i Annie te nagradu Zlatni globus.

Nakon Miyazekijeva animiranog filma na rasporedu je drugi ovogodišnji oscarovski laureat, ”The Holdovers”!

Nitko ne voli učitelja Paula Hunhama – ni njegovi studenti, ni njegovi kolege s fakulteta, ni ravnatelj i svi smatraju kako su njegova pompoznost i krutost razdražujući. Bez obitelji i planova za Božić 1970., Paul po nalogu ravnatelja ostaje u školi kako bi nadzirao učenike koji nisu u mogućnosti putovati kući. Nakon nekoliko dana, pod Paulovim nadzorom ostaje samo jedan student – problematični 18-godišnjak po imenu Angus, dobar učenik koji se zbog lošeg ponašanja opetovano nalazi pred izbacivanjem iz škole. Paulu i Angusu pridružuje se glavna kuharica Mary – Afroamerikanka koja brine o privilegiranim sinovima i čiji je vlastiti sin nedavno poginuo u Vijetnamu. Ovo troje vrlo različitih ‘brodolomaca’ čine neobičnu božićnu obitelj koja dijeli komične nezgode tijekom dva vrlo snježna tjedna u Novoj Engleskoj…

Dvadeset godina nakon prve zajedničke suradnje zvane ”Stranputica”, redateljsko-glumački dvojac Payne/Giamatti nam se vraća uz jednu malu, ali krajnje toplu i nadahnjujuću priču o ljudima koje je zbližila banalna situacija i koji su u kratkom periodu od temelja izmijenili svoje živote. Payneov film je od svojeg premijernog prikazivanja osvojio srca publike i kritike, a do danas je uz spomenutog Oscara za Da’Vine Joy Randolph u kategorije najbolje sporedne ženske uloge sakupio i impresivnu 131 nagradu te 195 nominacija. Uz spomenutu Da’Vine Joy Randolph fantastične uloge bilježe i Paul Giamatti koji je među ostalom nagrađen i Zlatnim Globusom za najbolju mušku ulogu te debitant Dominic Sessa u ulozi iznimno inteligentnog, ali problematičnog studenta.

”Dječak i čaplja” i ”The Holdovers” su na rasporedu u srijedu 20. ožujka s početkom od 18, odnosno, 20.15h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu