Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Podzemnom gradu Paklenice predstavljena monografija “STARIGRAD – PAKLENICA”

Objavljeno

-

U posjetiteljskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u Nacionalnom parku Paklenica sinoć je predstavljena monografija Starigrad-Paklenica, koja je u izdanju Sveučilišta u Zadru i Općine Starigrad objavljena četiri godine nakon održavanja znanstvenog skupa na kojemu je prezentirano 26 radova o ovom području. Radovi autora, grupirani u četiri cjeline, obuhvatili su područja arheologije, povijesti, povijesti Crkve, jezičnih osobitosti, kulturne baštine, geografskih i prirodnih značajki starigradskog područja te gospodarstva.

– Uloga općine nije samo u rješavanju infrastrukturnih i komunalnih problema, nego i u poticanju projekata koji će prepoznati dio problema s kojima se nosimo te dati smjernice u njihovom rješavanju. Najpoznatiji smo po Nacionalnom parku Paklenica, ali cijelo područje Općine Starigrad je u nekoj kategoriji zaštite. Svjesni smo potrebe valoriziranja te osnove i pitamo se je li turizam naša jedina prilika i koji oblici tog turizma? Stalni život na ovom području ima svoju surovu stranu, želimo ju smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bismo zadržali naše mlade, a možda i raseljene Podgorce potaknuli na povratak ognjištima, rekao je u uvodnoj riječi načelnik Općine Starigrad Krste Ramić.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako je knjiga o ovoj općini, kao i one koje su joj prethodile, odraz velikog elana profesora zadarskog sveučilišta prema lokalnoj zajednici.

– Ovo su knjige koje se pišu iz duše. Čitajući Starigrad-Paklenicu zadržala sam se na jednom detalju, o velikoj raznovrsnosti ptica na ovakvom malom području. To pokazuje da smo mi National Geographic u malome, da moramo promijeniti naš način na koji doživljavamo domoljublje te čitanjem knjiga istraživati prostor u kojemu živimo, rekla je rektorica Vican, dok je dožupan Šime Vicković pohvalio namjeru da se informacije o cijelom području stručno i sustavno obrade na jednom mjestu.

Jedan od urednika monografije, prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić, podsjetio je kako je Starigrad, kako mu i ime govori, nekada bio grad, koji je imao puno veći značaj na ovom prostoru. To su prepoznali već stari Liburni, pa i oni prije njih iz starije prapovijesti, iza kojih su ostali tragovi boravka u špiljama, tumuli i humci. Dolaskom Liburna na gradinama niču naselja, dok u vrijeme Rima postaje grad u pravom smislu riječi, municipij. U kasnoj antici ulogu Starigrada preuzimaju Ljubač i Novigrad, no kasniji razvoj i formiranje općine u nedavnoj povijesti prilika je za revitalizaciju ovog prostora.

– Monografija je ovo koju mora imati svaki žitelj ovog kraja, ali i nezaobilazan početak za bilo kakvo daljnje proučavanje ovog prostora. Na znanstvenom skupu održano je 24 od predviđenih 40 izlaganja, a u međuvremenu se dogodilo puno novih stvari, što pokazuje da ima još puno materijala kojega je prezentirati u nekom budućem nastavku ove monografije, istaknuo je Uglešić.

Jedna od recenzentica monografije bila je ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, koja je istaknula veliko geomorfološko bogatstvo i raznovrsnost prirodnog svijeta, pa je tako spomenula pronađene fosile, tektonske pojave, rasjede različitih oblika i orijentacije, 112 istraženih speleoloških objekata, 136 rijetkih, endemičnih ili ugroženih vrsta, 27 vrsta ptica grabljivica, što po raznolikosti svrstava ovaj kraj među ornitološki najvrjednija područja Hrvatske.

Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, koji je također recenzirao knjigu, rekao je kako je za njezino stvaranje trebalo vremena i strpljenja, jer je riječ o puno autora, velikom „orkestru“ za koji su trebala čak tri „dirigenta“ – Ante Uglešić, Zoran Šikić i Marijana Tomić.

– Današnje doba donosi mnoge izazove te oni koji moderiraju općinom i osmišljavaju razvoj na razini županije ili Europske unije moraju uvijek imati na umu važnu stvar, da bez obzira koliku kratkoročnu ili srednjoročnu financijsku dobit turizam donosi, treba uvijek voditi računa o očuvanju prostora. Sretna je okolnost da je ovdje nacionalni park, ali s obzirom na identitet i ekologiju treba voditi računa i o onom prostoru obuhvaćenom turizmom. Ako budemo mislili na našu djecu, unuke i praunuke, sačuvat ćemo ga i za njih, rekao je Faričić.

Sveučilište u Zadru nedavno je predstavilo knjige koje na sličan način obrađuju Bibinje i Novigrad, završavaju se monografije o Sukošanu i Ninskoj biskupiji, a u najavi je i ona o Općini Sveti Filip i Jakov.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

26. MEĐUNARODNI DANI MASLINE U ZADRU I NA UGLJANU / KREŠENDO NA VITRENJAKU: Dalma Oleum i Drago Malić šampioni  Dana Masline

Objavljeno

-

By

Najbolja ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. Tko su dobitnici posebnih priznanja?

Na zadarskom Vitrenjaku  ispred JK Uskok sinoć su, uz prigodan program,  proglašena najbolja maslinova ulja od  ukupno njih 137, koliko ih je iz Hrvatske  i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gote  te Španjolske  pristiglo  na ovogodišnje 26. međunarodne Dane maslina.

Najbolja otvorena ulja i pakovine

U kategoriji  otvorenih ulja šampion je  OPG Drago Malić iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocjenjen je sa 99,80 od mogućih 100 bodova. U ovoj kategoriji među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane, 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan, 99,75, OPG Čelini, Pakoštane, 99,70, Davor Buterin, Novigrad, 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac, 99,60 bodova.

Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je 6 ulja.

U kategoriji pakovina tj. ulja na tržištu  šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana . Njihovo višesortno ulje  od  čiste  Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. – Isto kao i lani, kaže Lalin i podsjeća da su i prošle godine na Danima masline bili šampioni.

U kategoriji pakovina među TOP-5  plasirala su se ulja OPG Lupić, Bale, 99,80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO), 99,60, OPG Lupić, Bale, 99,55, OPG Čelini, Pakoštane, 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane, 99,45 bodova.

 Pakovine su iz godine u godinu sve kvalitetnije, potvrđuje Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela  certificiranih senzoričara  zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.  Potkrijepljuje  to i rezultatima. Od 53 pakovine  njih 45 osvojilo je zlato, 3 srebro, 3 broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade.

Dodajmo još da su oba šampionska ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.

 Nakon  proglašenja šampiona i dodjele nagrada sudionici Dana masline nastavili su druženje na prigodnim domjenku uz srdele, inćune, domaća vina i pjesmu Vokalne supine Kantalice.

Priznanja za postignuća u maslinarstvu i uljarstvu

Krešendu na Vitrenjaku predhodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnje  26. po redu međunarodne Dane masline. U sklopu otvaranja  dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje  Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana ,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.

Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?

Nakon nagrada laureatima, uslijedio okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja   mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

 Istom prigodom  predstavljen je  su  Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.  Radi se zapravo o plakatu

zapravo plakat  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

Niz događanja u Poljani

Dani maslina  nastavljaju se danas, u subotu, nizom zanimljivih događanja  na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priređuju su svim sudionicima i gostima Dana masline  druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve.

Održat će se i sajam Hrvatskog otočkog proizvoda. U maslinicima na programu je  pokazna rezidba za uzgojni oblik polikonične vaze koju će  uz aistenciju Marijana Tomca prezentirati dr. sc. Šime Marcelić.  Neće izostati  ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela „žgvacet“ (mlada janjetina s bižima) i niz  drugih zanimljivih  događanja. Sve u prirodnom okruženju što  je  posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.

Dani masline/N.J.

U nastavku donosimo sve rezultate u kategorijama otvorenih ulja i pakovina

DANI MASLINE 2024 – OTVORENA ULJA

ŠAMPION: DRAGO MALIĆ, SUKOŠAN                                               99,80

PET NAJBOLJIH:

  1. Dalma Oleum, Pakoštane                                                    99,75
  2. Peter Pucer, Grožnjan                                                                     99,75
  3. OPG Čelini, Pakoštane                                                         99,70
  4. Davor Buterin, Novigrad                                                      99,65
  5. Karmela Gulan, Galovac                                                      99,60

Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja:

Mladen Nekić, Paljuv 99,45; OPG Papaya, Buzet 99,45; Edi Cerovac, Buzet 99,35; Zdravko Mamić, Lišane Ostrovičke 99,30; Ilija Miletić, Čitluk (BiH) 99,30; Branko Kutija, Benkovac 99,30; Peter Pucer, Grožnjan 99,30; OPG Škopić, Ugljan 99,25; OPG Civitan, Buje 99,25; OPG Bratanović, Poličnik 99,20; Ljerka Lisica, Rijeka 99,15; Marko (Žare) Bilušić, Zadar 99,15; Maja Sinovčić, Zadar 99,15; OPG Pucer Diego, Grožnjan 99,15; OPG Gordana Strpić Oliva, Biograd na Moru 99,10; Davor Buterin, Novigrad 99,10; Ratko Erlić, Pula 99,05; Budislav Mađerić i unuk Petar, Pašman 99,05; OPG Ivan Birkić, Biograd 98,95; Olive oil Luca, Čitluk 98,95; Ante Ledenko, Zadar 98,95; OPG Civitan, Buje 98,90; OPG Stanko i Dinko Sikirić, Bibinje 98,85; OPG Jurica, Suhovare 98,80; Samel Ivanov, Zadar 98,75; Branko Kutija, Benkovac 98,75; OPG Podrug, Skradin 98,75; Igor Šimac, Pula 98,70; Marko Nakić, Zadar 98,70; Davor Budan, Viškovo 98,70; Edi Cerovac, Buzet 98,65; OPG Ivan Žilić, Zemunik Donji 98,60; Kapular-Dančić, Čitluk 98,60; OPG Stanko i Dinko Sikirić, Bibinje 98,55; Borislav Pedić, Zadar 98,55; Vlado Lučić, Omiš 98,45; Niko Buterin, Novigrad 98,45; Stipe Ligutić, Zadar 98,35; Igor Sikirić, Bibinje 98,20; Vlade Bilušić, Oklaj 98,20; OPG Grgo Anzulović, Zadar 98,15; OPG Tadin, Zadar 97,75; Miroslav Draković, Peroj 97,50; OPG Sava Maričić, Zemunik Gornji 97,50; Željko Karaman, Podstrana 97,50; Valdi Matković – Ulje Grimalda, Cerovlje 97,00; Mario Barešić, Drage 96,90; Slavko Ramljak, Čapljina 96,75; OPG Puzalo, Zadar 96,75; Dubravko Šonjić, Podstrana 96,75; Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije, Šibenik 96,25; OPG Ivan Serdarević, Raštane Gornje 96,25; Samel Ivanov, Zadar 96,25; Ante Lulić, Suhovare 96,25

Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja

OPG Josip Kulaš, Polača 93,75; OPG Vedrić, Posedarje 93,50; Krešimir Ivković, Škabrnja 92,50; OPG Vojvodić, Blato 92,50; Anđelka Radanović, Benkovac 92,25; Viktor Prtenjača – Olimpija, Polača 91,75; Martina Iveljić, Zadar 91,50; Mirjana Begonja, Vir 91,00; Obiteljski podrum Sušac, Ljubuški (BiH) 90,25; Nado Butić, Zadar 90,00; OPG Zara Ella, Pakoštane 88,50; Željko Budan-Bulić, Benkovac 87,75; Tomislav Ivković, Zadar 87,75

Brončana ekstra djevičanska maslinova ulja

Ivan Ivković, Škabrnja 84,25; Timbar d.o.o., Split     83,50; Dario Discordia, Zadar 81,75; Dušan Glad, Supetar 81,50;

Djevičanska maslinova ulja

Robert Klarić, Krilo 78,25; Zdravko Mamić, Lišane Ostrovičke 78,00; OPG Kurkut Neven, Murter 77,50; Dražen Kurte, Brač 77,50; OPG Roko Škara, Škabrnja 75,50; OPG Marić – Gordana Marić, Zadar 73,50; OPG Gršković Marija, Vrbnik 73,00

POREDAK – KATEGORIJA PAKOVINE

ŠAMPION: DALMA OLEUM, PAKOŠTANE                                         99,90

PET NAJBOLJIH:

  1. OPG Lupić, Bale                                                                    99,80
  2. Lisjak d.o.o., Koper (SLO)                                                     99,60
  3. OPG Lupić, Bale                                                                    99,55
  4. OPG Čelini, Pakoštane                                                         99,45
  5. OPG Ante Vulin, Pakoštane                                                 99,45

Zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja:

OPG Lupić, Bale 99,40; Valter d.o.o., Bale 99,35; Irena Azimović – OPG Azinetti, Zagreb 99,30; OPG Deša, Zadar 99,25; Ratko Erlić, Pula 99,20; Ulja Komarija, Cerovlje 99,20; OPG Lupić, Bale 99,15; Alela (Markočić/Vesel), Izola (SLO) 99,15; OPG Ristić Valter, Vodnjan 99,10; OPG Lupić, Bale 99,10; OPG Sakač (Damaval), Buje 99,10; OPG Mate Dušević, Ljubač 99,05; OPG Ivan Atelj, Zadar 99,05; Oljkarstvo Olivia, Koper (SLO) 99,00; OPG Lupić, Bale 99,00; OPG Ante Vulin, Pakoštane 98,95; PZ Maslina i vino, Biograd na Moru 98,95; OPG Podrug, Skradin 98,85; OPG Mladen Dobrilović, Umag 98,85; OPG Mate Dušević, Ljubač 98,80; PZ Maslina i vino, Biograd na moru 98,80; OPG Zagorac Milenko, Polača 98,80; Dorijan Jakac, Buzet 98,75; Valter d.o.o., Bale 98,70; Egidio Martin Krajcar, Izola (SLO) 98,70; OPG Papaya, Buzet 98,70; OPG Josip Kulaš, Polača 98,45; OPG Maksimilian Ritossa, Vižinada 98,20; Patrik Kleva, Izola (SLO) 98,20; OPG Eliksir, Buzet 98,20; OPG Brčić Vilma, Vižinada 98,05; OPG Plastić, Nadin 98,00; OPG Štefanić Anđelo, Motovun 97,75; Uljara Dujela, Zadar 97,25; OPG Šoša, Zadar 97,25; OPG Maksimilian Ritossa, Vižinada 97,25; Davor Iskra, Rovinj 96,50; Davor Iskra, Rovinj 95,75; Vida Mediterranea int. GMBH, Španjolska 95,75

Srebrna ekstra djevičanska maslinova ulja:

Duraković Osman (ZOG), Bar 91,75; Veselin Vuličević, Bar 90,75; Orhan Babović, Bar 90,25

Brončana ekstra djevičanska maslinova ulja:

Ćazim Alković (1718 Alko Jusutov), Bar 84,75; OPG Plandovišće, Lun 83,25; Silvano Banko, Rovinj 82,75

Djevičanska maslinova ulja:

Etem Mujić, Bar 75,25; Osman Kallaba, Ulcinj 67,50

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U PODRUMU POLIKLINIKE ZADAR / Uređuje se prostor za opremu za centralnu pripremu lijekova i terapija

Objavljeno

-

By

Ukupno osam odabranih hrvatskih bolnica potpisalo je sporazum s Ministarstvom zdravstva o zajedničkoj provedbi projekta „Centralna priprava parenteralnih pripravaka“. Opća bolnica Zadar jedna je od potpisnica, pa su u podrumu Poliklinike u tijeku radovi na uređenju prostora u koji će se postaviti oprema za centralnu pripravu parenteralnih pripravaka.

“Našoj je ustanovi, u sklopu projekta, odobrena nabava jednog izolatora s dva radna mjesta i jednog izolatora za jedno radno mjesto. Prostor koji služi za kompleksan i sofisticiran proces pripreme lijekova i terapija bit će uređen prema svim propisanim standardima koji jamče sigurnost kako za djelatnike tako i za same pripravke i pacijente”, priopćeno je iz OB.

Lijekovi koji se primjenjuju parenteralnim putem na tržište dolaze u jednoj dozi te se za individualne potrebe pacijenta izrađuje pripravak prije same aplikacije. Riječ je o izrazito skupim lijekovima koji se koriste u liječenju onkoloških, hematoloških i pacijenata s autoimunim bolestima. Pripravke sada najčešće rade medicinske sestre na odjelima što je za njih dodatno opterećenje i podiže razinu rizika zbog manipulacije izrazito opasnim tvarima u neadekvatnim prostorima. Zbog necentralizirane pripreme, nakon uzimanja propisane doze lijeka iz njegovog originalnog pakiranja, ostatak lijeka se baca u otpad. Ovakav proces rada za sobom nosi više nedostataka, pa je razvijen sustav centralne priprave parenteralnih lijekova koji nosi višestruke benefite.

“U prvom redu osigurava individualno praćenje svakog pacijenta i precizno doziranje lijeka koji mu je potreban. To znači bržu, bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb”; kazala nam je Katija Nikpalj, mag.pharm., voditeljica Odjela bolničke ljekarne. Uspostavom ovog sustava omogućit će se potpuna kontrola te pridonijeti učinkovitijoj provedbi „5 pravila“ za pravilnu primjenu lijekova, a to su: pravi pacijent, pravi lijek, prava doza, pravo vrijeme i pravi način.

Sada će se u prostoru centralne priprave lijekova pripremati svi pripravci u liječenju za sve odjele Opće bolnice Zadar, a precizno doziranje mogućnost pogrešaka dovodi na minimum. „Sve ovo ujedno podrazumijeva i značajnu financijsku uštedu. Jedno pakiranje lijeka može se koristiti za više pacijenata i tako se u potpunosti iskoristiti. Koristit će se veća pakiranja lijeka koja imaju značajno nižu jediničnu cijenu“; dodaje mag.pharm.Nikpalj. Važno je i da će na ovaj način zalihe citostatika biti na jednom mjestu, a smanjuje se i količina citostatskog otpada čije je zbrinjavanje također jako skupo i ekološki neprihvatljivo.

Projekt „Centralna priprava svih parenteralnih pripravaka“ financira se europskim sredstvima kroz Mehanizam za oporavak i otpornost dodijeljenih Ministarstvu zdravstva za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornost 2021.-2026., dodaju iz OB Zadar.

Radovi na uređenju prostora centralne priprave u našoj ustanovi vrijedni su 621.313,59 eura te se izvode po smjernicama HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode). Podliježu najvišim standardima koji se odnose na prostore za proizvodnju lijekova koji se primjenjuju parenteralno. Prostor pripreme čini sklop od više prostorija obloženih zrako i paro nepropusnim panelima koji sprječavaju kontaminacije ostalih prostorija. Prostori su spojeni na specijalizirane klima komore koje reguliraju protoke zraka u prostor, a time i tlak zraka u svakoj pojedinačnoj prostoriji odvojeno i automatski. Navedena tehnologija čini sustav visokotehnoloških „Čistih soba“, a izvodi ih tvrtka Termorad d.o.o.. Vrijednost opreme koja će se postaviti u prostoru iznosi oko 265 tisuća eura.

Završetak radova planiran je za srpanj 2024.godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu