Connect with us

Hrvatska

Bliži se zamjena kune eurom, poteškoće su moguće

Objavljeno

-

foto: HNB

Hoće li se cijene zaokruživati na više – samo je jedno od pitanja koje si postavljamo na putu skore zamjene kune eurom. Službena odluka o uvođenju nove valute očekuje se za dva tjedna. Proces je vrlo složen. Slijedi još mnogo operativno-tehničkog posla.

Županije, gradove i općine, sve bolnice, škole, vrtiće, javne ustanove i trgovačka društva – čeka zahtjevan posao uvođenja eura.

– Proračun i projekcije proračuna bit će iskazane u eurima, a isto tako u vrlo bliskoj budućnosti svi ovi računi, sve što radimo, morat će imati dvojno iskazivanje – napominje Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Od obračuna plaća, prihoda i troškova lokalne uprave do poslovanja s građanima – sve mora biti iskazano u obje valute već od rujna, a od 1. siječnja spremno za korištenje eura kao sredstva plaćanja.

– Da će biti sve idealno – neće, nama je trebalo nekoliko godina da uvedemo riznicu, ali jasno je da ovaj termin od 1.1. jasan, kod njega stojimo, dobro je da imamo nekoliko dana nakon toga još plaćanje u kunama – smatra Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Iako se sve detaljno priprema, moguće je da će na svim razinama, pa tako i u lokalnoj samoupravi biti poteškoća koje je teško predvidjeti, kaže ministar financija Zdravko Marić.

– Da će biti određenih situacija koje možda nismo predvidjeli, možda negdje gdje niste mislili da će biti mali problemčić, pa postane veliki i obrnuto, to ćemo sve vidjeti i na to moramo biti spremni, nije to mala promjena i zato i jesmo te neke osigurače stavili u funkciju, 1.1. kad stupi na snagu euro, još uvijek ćemo dva tjedna moći plaćati u kunama, napominje ministar.


Svi se na vrijeme moraju opskrbiti kovanicama i novčanicama, a nadograditi treba i informatičke sustave.

– Ono što je najvažnije kad govorimo o troškovima, da građani su tu zaštićeni, dakle ako govorimo o nekom trošku bilo države središnje ili lokalne, ili financijskih institucija, to ide na njihov teret, građani bi bili de facto, bez ikakvog troška uvođenja eura – objašnjava ministar financija.

Iako trenutačna inflacija, kaže ministar Marić, nema veze s uvođenjem eura, razumije zabrinutost građana da će zbog zaokruživanja cijena sve još više poskupjeti. Dvojno iskazivanje cijena koje će početi u rujnu, a trajati do kraja iduće godine, trebalo bi pomoći da neopravdanih poskupljenja bude što manje. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jesensko voće puno pesticida: Objavljeno otkud dolaze takve kruške, jabuke…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća – europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju najnoviji podaci [1]. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama, javljaju Zemljane staze.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih. Gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71%, 70% odnosno 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56% odnosno 47%).

Problem se pogoršava. Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44 137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110%, 107% odnosno 81%. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOĆAS NOVA PORCIJA KIŠE I PLJUSKOVA! Još jedna pijavica snimljena u Hrvatskoj, u idućim satima očekuje ih se još

Objavljeno

-

By

Ilustracija: Pixabay

Posljednjih dana u Hrvatskoj se zaredalo nekoliko pijavica. Posljednja, treća u zadnja tri dana, uočena je i snimljena između Cresa i Paga.

Vremenske prilike su i dalje nestabilne, štoviše, prema večeri i tijekom noći stiže nova porcija kiše i pljuskova, uslijed djelovanja nove sredozemne ciklone. Na moru su lokalno moguće nevere!

Idućih sati može pritom biti pojave novih pijavica na moru, u uvjetima nestabilne atmosfere.

Podsjetimo, prije desetak dana jedna je snimljena kod Lošinja. U ponedjeljak se jedna također pojavila kod Prvića, a jučer je kod Iža pijavica potopila ribarski brod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu