Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIRSKO LJETO) PONOVNO SPEKTAKL: Dolaze Maja Šuput, Petar Grašo, Damir Kedžo, Vesna Pisarović, Crvena jabuka, Ivan Zak, Učiteljice, Gazde, Ićo Sikirić…

Objavljeno

-

Više od tisuću dana dijeli nas od posljednjeg koncerta održanog na spektakularnom Virskom ljetu. Posljednji put na pozornicu Virskog ljeta stao je i pjevao Ivan Zak sredinom rujna 2019. godine, pa se 18. lipnja ove godine od 22 sata koncertom Damira Kedže i tradicionalnim spektakularnim vatrometom, Vir napokon vraća u svoju sezonsku i događajnu normalu. A normala je – virski estradnim rječnikom – stotinjak tisuća duša svakog ljeta na koncertima i eventima, odnosno više od pola milijuna posjetitelja virskih sezonskih događaja od početka ljeta 2015. do kraja ljeta 2019. kada je Zak privremeno zaključio priču. U međuvremenu je velika zagrebačka i domaća pop zvijezda pjevala na prošlogodišnjoj Virskoj noći kada je koncert održan s rigoroznim epidemiološkim pravilima, pa pravog Virskog ljeta praktički nije ni bilo. Napokon, dvije i pol godine kasnije, dite se vraća materi.

Pored Damira Kedže na otvorenju Virskog ljeta, tjedan dana kasnije velike estradne povratnice Vesne Pisarović, potom zadarske grupe Forum, Magazina, Minee, Učiteljica, Maje Šuput – ili prvi put na Viru Petra Graše za tradicionalnu Virsku noć 13. kolovoza – te brojnih drugih izvođača, na ovogodišnjem Virskom ljetu očekuju nas još svima omiljeni susreti klapa na Virskoj terci, natjecanje pjevača amatera Vir Fest u srpnju, Gastro & Wine festival u rujnu s nastupom Ivice Sikirića Ice i sredinom rujna završnica spektakularnog Alpe Adria Jet Ski Toura.

Svi glavni glazbeni koncerti Virskog ljeta počinju u 22 sata, a evo svih izvođača i evenata redom po datumima.

OTVORENJE VIRSKOG LJETA
DAMIR KEDŽO, 18. lipnja
Sjajni Damir Kedžo oduševio je virsku publiku prije četiri godine svojim sjajnim vokalom i silnom energijom kojom je natopio daske pozornice Virskog ljeta, a onda je s Domenicom i Zsa Zsa sve ponovio na Virskoj noći godinu kasnije. Za kim u međuvremenu umire Kedžino srce, čut ćemo na otvorenju Virskog ljeta. Nije moglo bolje.

VELIKA POVRATNICA
VESNA PISAROVIĆ, 25. lipnja
Od hitova „Da znaš“ i „Jutro donosi kraj“, odnosno predstavljanja Hrvatske na Eurosongu u Tallinnu, Vesna Pisarović dugo je vremena provela u Haagu, Londonu, Berlinu i Istanbulu.. Ova obrazovana jazz i pop glazbenica, vratila se na veliku scenu travanjskim koncertom u Domu sportova, a na Viru ćemo je slušati posljednje lipanjske subote.

VJEČNI ZADRANI
GRUPA FORUM, 2. srpnja
Vječni Zadrani gostovali su na otoku bezbroj puta, a bit će prvi bend u eventima i koncertima bogatom srpnju. Nostalgičarski rock, domaći klasici i američki pop i rock evergreen uz veliki broj autorskih pjesama i hitova, pravi su izbor za glazbene sladokusce i osvježenje u uvijek toplom srpnju.

PUT PUTUJU
MAGAZIN, 9. srpnja
Nije bilo godine, a ponekad i više puta godišnje, u kojoj na otoku nismo gledali i slušali splitski Magazin sa svim pjevačicama i u svim postavama legendarne splitske grupe. Pamtimo tugovanje s Magazinom nakon ispadanja od Portugala na nogometnom EP-u, ali i vesela druženja u svakoj drugoj prilici. Duže od četrdeset godina su na estradi, a evo ih opet početkom srpnja.

PJEVAČI AMATERI
VIR FEST, srpanj
Još nemamo precizan datum održavanja tradicionalnog Vir Festa, ali natjecanje mladih dalmatinskih pjevača amatera od 11 do 19 godina sigurno će se održati u srpnju. Bit će to jubilarac, deseto izdanje festivala kojeg organiziraju glazbena Udruga Melodija i Vir turizam, pa otočani očekuju novi uspjeh nekog domaćeg pjevača nakon pobjede Lucije Buškulić i drugog mjesta Laure Ševarac.

VRAPCI I KOMARCI
MINEA, 16. srpnja

Pjevačica i voditeljica IN magazina, Renata Končić Minea, prenijela je s nedavnog nastupa u Biogradu na svojemu Instagramu fotografije i atmosferu druženja s fanovima. Bilo je nezaboravno, kažu svi, a polovicom srpnja moglo bi biti i – vruće. Minea je ovih dana s Nikom Zorjan snimila i predstavila pravi ljetni hit „Bio bio“, pa ćemo ga čuti u srpnju, a Mineu vidjeti ponovno nakon nastupa na karnevaliću Virskih maškara 2020.

LETJELI SU GRUDNJACI…
IVAN ZAK, 23. srpnja
Veliku pop zvijezdu Ivana Zaka na Viru slušali smo mnogo puta tijekom Virskog ljeta i na drugim manifestacijama, i to na veliku radost brojnih obožavatelja ove zagrebačke i domaće pop zvijezde. Jednom su pozornicom Virskog ljeta letjeli čak i grudnjaci, dok je tisuće mobitela svojim svjetlima obasjavalo scenu. Zak je na Viru poput ribe u Virskom moru.

DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE
VIRSKA TERCA, 29. srpnja
Po dobrom starom običaju, Virsku tercu otvorit će lokalna virska mješovita klapa Puntadura, nakon čega će prijatelji dalmatinskog klapskog izričaja dalje uživati u večeri ispunjenoj zvukovima Dalmacije. No nisu dosad samo Dalmatinke i Dalmatinci pivali a cappella, nastupali su još Zagrepčani i Slovenci. Dobar glas daleko se čuje, evo već peti put na otoku Viru.

BURA & TSUNAMI
UČITELJICE, 30. srpnja
Debitirale su na otoku Viru prije tri godine i oduševile nekoliko tisuća posjetitelja koncerta koji se još pamti. Matea, Silvia i Ana su Učiteljice koje, doduše, ne nude školu za život, nego dva sata dobre svirke s puno energije, hopa-cupa glazbenog stila te istesane figure kojima su osvojile domaću estradu. Zato nas na Viru na samom kraju srpnja očekuju „Bura & tsunami“, kako glasi novi hit zanosnih i atraktivnih Učiteljica.

ESTRADNI SUPERJUNAK
DUŠKO LOKIN & KLAPA DONAT, 5. kolovoza
Iako ima gotovo osam desetljeća na životnim plećima, domaći estradni superjunak Duško Lokin koncerte još odrađuje lakoćom. „Jedna žena čeka brod“, „Netko te tajno voli“, „Opijaš me jače nego vino“ i bezbrojni drugi hitovi, evo već debelo u drugom stoljeću razgaljuju romantične duše, a njihov je popis, u Lokinovom slučaju, duži od Pavlove poslanice Rimljanima. Estradni veteran imat će pomoć sjajne klape Donat, koja uskoro slavi pola stoljeća postojanja.

MARKUŠEVEČKI THE BEATLESI
GAZDE, 6. kolovoza
Markuševečki The Beatlesi s tamburama također nisu nepoznanica na otoku. Dapače, Gazde su nastupile šest-sedam puta unazad nekoliko godina, a posebno pamtimo koncert kojim su proslavili 25 godina postojanja. Zbog prisustva endemske vrste markuševečkih vikendaša na otoku i njihovih slavnih partija, jednom je čak zatraženo da se ulica vikendaša iz zagrebačkog naselja preimenuje u – Gazde. Rekli bismo: jednom Gazda, „Vazda gazda“.

VIRSKA NOĆ
PETAR GRAŠO, 13. kolovoza
Gotovo je nevjerojatno primijetiti da postoji netko značajan s estradne scene tko tijekom posljednjih desetak godina nije nastupao na Virskom ljetu. Da, postoji, i ime mu je Petar Grašo i, naravno, velika je domaća estradna zvijezda. Nepravda je ispravljena i to na najbolji mogući način: Grašo će za najveću lokalnu feštu, Virsku noć, pjevati pred najmanje desetak tisuća fanova. Kad već zbog kiše prije tri godine nije mogao nastupiti Tonči Huljić, hoće njegov zet.

LIPE JOŠ UVIJEK CVATU…
ALEN ISLAMOVIĆ, 20. kolovoza
Prije pet godina koncert najpoznatijeg virskog vikendaša među rokerima, ili najvećeg rokera među vikendašima, bivšeg člana Bijelog dugmeta Alena Islamovića, prekinula je kiša. U tom trenutku atmosfera na koncertu bila je pred ključanjem; Alen je pjevao „Lipe cvatu“ dok je pljuštala kiša i svi su bili mokri do kože i u transu. Pet godina kasnije čeka nas nastavak tog nezaboravnog druženja s poviješću jugoslavenskog rock and rolla i vokalom pred kojim treba skinuti kapu. Barem dok ne počne dažditi.

NEBO VIDI SVE
GIULIANO & DIKTATORI, 27. kolovoza
Pjevao je na paljenju adventske svijeće, svirao s Diktatorima na novogodišnjem eventu na virskoj rivi i imao koncert na Virskom ljetu. Giuliano je, barem što se Vira tiče, prošao sve i svašta, usrećivši pritom svoje brojne fanove. Diktatori su još samostalno nastupali na Virskim maškarama, pa je ova uigrana kombinacija siguran dobitak za kraj kolovoza i zagrijavanje za Virsku feštu. „Nebo vidi sve“, kaže splitski pjevač u jednom od svojih hitova.

VIRSKA FEŠTA
MAJA ŠUPUT & KLAPA PUNTAMIKA, 29. kolovoza
Vrhunska zadarska klapa Puntamika s voditeljem Denisom Maričićem Dendom i ekstravagantna Maja Šuput svirat će i pjevati na Virskoj fešti, odnosno tradicionalnom obilježavanju Dana Općine Vir i blagdana Glavosjeka Svetoga Ivana Krstitelja. O Zadranima ne treba trošiti previše riječi, baš kao ni o eksplozivnoj Maji koja je prije pet godina dominirala na Virskoj noći. Te je noći na svojevrsnom virskom lakoglazbenom Woodstocku pred više od 15 tisuća posjetitelja Maja Šuput imala koncert karijere.

MIRIS BOSNE U SITNE SATE
CRVENA JABUKA, 3. rujna
Sada već klasični pop rock bend Crvenu jabuku imali smo prilike upoznati na Virskom ljetu prije sedam godina, potom na Božićnom koncertu godinu kasnije, a potom prije četiri godine na adventskom eventu. Tada je basista Crvene jabuke, virski vikendaš Krešimir Kaštelan iz naselja Luka, priznao kako je bend nakon prvog virskog božićnog održao još 250 koncerata, no otočni su – ukrašen raskošnom scenografijom, snježnim efektima i sjajnom atmosferom – dobro upamtili. Evo ih opet na izdisaju ljeta, kao zagrijavanje ako zahladi, ili kao osvježenje u sparnoj noći. U svakom slučaju, Crvena jabuka se ne propušta. Bit će to „Miris Bosne u sitne sate“.

GASTRO AND WINE FESTIVAL
IVICA SIKIRIĆ IĆO, 10. rujna
Drugo izdanje sjajnog jednodnevnog virskog Gastro and Wine Festivala održat će se 10. rujna, kada će vrhunski chefovi pred publikom spremati specijalitete uz degustaciju lokalnih vina i domaćih prehrambenih proizvoda. Feštu će upotpuniti sve popularniji bibinjski pjevač Ivica Sikirić Ićo, čije se pjesme vrte u eterima svih domaćih radijskih stanica i na streaming platformama, a pregledi im se mjere u milijunima. Od pjevača na fešticama i barovima do „Postelje od ruža“, Ićo je prošao dug put, no uspjeh je tim slađi.

OKTANSKI ŠUŠUR

ALPE ADRIA JET SKI TOUR 2022., 17. i 18. rujna
Otkad je spektakl i oktanski šušur Alpe Adria Jet Ski Toura prvi put održan na otoku Viru na plaži Jadru uz virski bar Mulo, potom i na susjednoj pješčanoj plaži Jadra, ovaj intrigantni sportski event najviše europske razine pronašao je svoje mjesto na mapi omiljenih virskih evenata. Redovito na finalnim utrkama sezone sudjeluje stotinjak Jet pilota sa svojim obiteljima iz desetak europskih država, pa će nakon trogodišnje pauze virska plaža ponovno biti puna.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Pametna sela su budućnost razvoja ruralnog prostora

Objavljeno

-

By

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s partnerima u petak, 12. travnja 2024. godine u hotelu Ilirija u Biogradu na Moru organizirala je konferenciju Potencijal koncepta Pametna sela za ruralni razvoj Zadarske županije.

Tijekom konferencije prezentiran je koncept Pametna sela te su predstavljeni primjeri dobre prakse s naglaskom na održivu turističku valorizaciju ruralnih područja. Cilj je potaknuti implementaciju koncepta u ruralnim sredinama u Zadarskoj županiji. Primjena koncepta Pametnih sela realizira se kroz inovativna i pametna rješenja u ruralnim područjima kao što su primjerice on-line platforme za turiste i lokalne stanovnike te interaktivne karte za šetnju prostorom na kojima se mogu slušati informacije i priče iz sela pomoću QR koda.

„Koncept “Pametna sela” usmjeren je ka gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji ruralnog područja u kojemu ljudi na lokalnoj razini preuzimaju inicijativu kako bi pronašli praktična rješenja za probleme s kojima se susreću. To onda u konačnici dovodi do razvoja kružnog gospodarstava, smanjenja ovisnosti o neobnovljivim (fosilnim) izvorima energije, postizanja kvalitetne opskrbe hranom, smanjenju odljeva stanovništva te povećanju kvalitete života u ruralnim područjima. Digitalizacija u tom procesu ima ključnu ulogu. Nekad je bilo dovoljno staviti prst u more i bili bi povezani s cijelim svijetom. Danas je to more – internet, jer bez kvalitetne mreže vi postajete otok bez mosta i brodske veze. Digitalizacija sela je ujedno velik izazov, ali ujedno naša budućnost i prilika.“ – poručila je okupljenima ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković. Ravnateljica je poručila kako EU kroz fondove i programe omogućuje priliku za korištenje sredstava, posebice kroz Europski poljoprivredni fond.

„Koncept „Pametna sela“ omogućava unaprjeđenje kvalitete života na selu i percepciju koja vlada o načinu života na selu.“ – istaknula je Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, koja je pozvala okupljene na udruživanje snaga u ostvarenju punog potencijala sela.

Što pojava Pametna sela znači i koji su primjeri dobre prakse, okupljenima je prezentirala Marija Dušević, voditeljica centra EUROPE DIRECT Zadar – „Inicijativa za koncept „Pametna sela“ razvila se u rujnu 2016. godine kada se 340 predstavnika ruralnog područja okupilo u Corku, u Irskoj i predložilo viziju budućnosti ruralnih područja EU-a. Donesena je takozvana Deklaracija iz Corka 2.0 pod nazivom „Bolji život u ruralnim područjima”. Iako u zakonodavstvu EU-a ne postoji definicija „pametnog sela“, postoji niz prepoznatljivih obilježja povezanih s konceptom pametnog sela, poput sudjelovanja lokalne zajednice i upotrebe digitalnih alata koji se smatraju ključnim elementima. Koncept podrazumijeva sudjelovanje lokalnog stanovništva u poboljšanju njihovih ekonomskih, socijalnih i okolišnih uvjeta, suradnju s drugim zajednicama, socijalne inovacije i razvoj pametnih seoskih strategija.“

Prilika za financiranje novih projekata koji će doprinijeti ostvarenju koncepta „Pametna sela“ predstavila je mr. sc. Valentina Knežević, voditeljica Odsjeka za pripremu programa i projekata u Agenciji ZADRA NOVA. Primjerice, u nadolazećem razdoblju kroz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske očekuju se natječaji kroz koji će se moći financirati projekti za ostvarenje koncepta, i to Mjera 75.02. Diverzifikacija dohotka poljoprivrednih gospodarstava na nepoljoprivredne aktivnosti  i Mjera 73.14. Razvoj poslovanja u ruralnim područjima.

Uslijedila je potom panel rasprava o mogućnostima implementacije koncepta Pametna sela u ruralnom razvoju Zadarske županije. Panelisti – dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dr. sc. Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge “Maslina i vino” i Danijel Katičin, viši stručni savjetnik za projektne aktivnosti Park prirode Vransko jezero – jednoglasno su zaključili kako Zadarska županija ima brojne prirodne prednosti te da se već započelo s razvojem koncepta Pametna sela. No osnova razvoja je želja i volja lokalnog stanovništava uz podršku donositelja odluka. Pametno selo je ono selo koje pametno upravlja sa svojim resursima. Digitalizacija, uz prirodne ljepote Zadarske županije, omogućava da se u ruralnim prostorima stvaraju preduvjeti za zadržavanje stanovništva, tj. da imaju priliku za rad i društvene sadržaje.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici LAG-ova s područja Zadarske županije, jer upravo su LAG-ovi prepoznati kao ključni dionici u promociji koncepta „Pametna sela“ u lokalnim sredinama.

Dio programa je bio i obilazak Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd kao primjer projekta koji digitalnim alatima predstavlja turističku ponudi šireg ruralnog područja, tj. primjer je kako koncept „Pametna sela“ izgleda u praksi.

Konferencija je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ – Podmjere 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nin: Susret na temu rastavljenih i ponovno vjenčanih

Objavljeno

-

By

Susret o temi rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih osoba održava se u subotu, 20. travnja s početkom u 11 sati u župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu (dvorana se nalazi u župnoj kući u središtu Nina, nasuprot župne crkve sv. Anselma). 

Pastoralni aspekt te teme na susretu će predstaviti don Žarko Relota, u kontekstu smjernica apostolskih pobudnica Familiaris Consortio (1981.) pape Ivana Pavla II. i Amoris Laetitia (2016.) pape Franje. Relota je predstojnik Povjerenstva za obitelj Zadarske nadbiskupije koje organizira taj susret. 

O pravnom aspektu te teme će govoriti mr. don Marin Batur, crkveni pravnik, sudac na Nadbiskupijskom crkvenom sudu u Zadru.

Na susret su pozvani doći svi koje zanima ta tema, a osobito osobe koje se nalaze u težim i problematičnim životnim situacijama s obzirom na navedenu temu. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu