Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) NA SMILJEVCU PROSLAVLJEN DAN OBITELJI Puljić: “Žena nema pravo na slobodan izbor. Ona je u službi života.”

Objavljeno

-

Dan obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru u subotu 11. lipnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Isus je veliki dio svoga života proveo u obitelji, u nazaretskoj skrovitosti, gdje je poslušan Josipu i Mariji rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom koja je bila u njemu“ (Lk 2, 40). To je razlog zašto Crkva drži jednom od svojih glavnih zadaća i ciljeva propovijedati o važnosti i značenju obitelji“ poručio je mons. Puljić, rekavši da tim susretom „želimo zahvaliti Isusu što je svojim utjelovljenjem i rođenjem u konkretnoj obitelji Marije i Josipa posvetio sve obitelji. Došao je biti naš brat i suputnik i posvetio je ne samo svakog čovjeka, nego i svaku obitelj“.

Tim slavljem želimo posvijestiti važnost obitelji jer ona je put Crkve i naroda, rekao je nadbiskup, podsjetivši da je prvi pohod umirovljenog pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. ujedno bio i prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji.

„Normalno je da dijete ima oca i majku u čijoj ljubavi i naklonosti raste, osjeća se sigurnim i zaštićenim te napreduje u kreposti i milosti pred Bogom i ljudima. Obitelj ostaje obzorje preko kojeg se umrežavaju njegove veze i odnosi s drugim ljudima i drugim obiteljima. Zato se kaže da je obitelj škola ljudskih vrlina. U tom vidu, ovo naše druženje je zahvala Bogu na daru naših roditelja“ rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši prisutne da se sjete svojih roditelja i onoga što su nam prenijeli. „Zahvalimo Bogu na tom daru, daru roditelja, jer njihovom žrtvom i ljubavlju mi jesmo to što jesmo“ potaknuo je mons. Puljić.

Susret na Dan obitelji je „ujedno i javna aklamacija Bogu, darovatelju života, koji je zamislio i ostvario svoj plan kad je stvorio prve ljude kao muško i žensko, Adama i Evu te im u srce usadio zakone života i ljubavi, kako je to opisano na prvim stranicama Biblije.

A „kad je nadošla punina vremena“, nakon pada u raju zemaljskom, Otac obećava spas čovječanstvu koje se našlo u izgubljenom stanju i šalje svoga Sina, Isusa Krista, da se rođenjem u obitelji „sjedini sa svakim čovjekom“ (GS 22) i svakom obitelji. Isus je radio ljudskim rukama, ljubio ljudskim srcem, a rođenjem od Djevice Marije „postao uistinu jedan od nas, nama u svemu sličan osim u grijehu“ (GS 22)“ rekao je nadbiskup Puljić.

Upozorio je da blagoslov kojeg svećenik dijeli na vjenčanju supružnicima „nije darovan jednom zauvijek. Tu zaštitu i blagoslov valja svakog dana moliti i isprositi“.

U zahvalnosti Bogu za dar života i zahvalnosti Isusu što je došao u obitelji i posvetio svaku obitelj, nadbiskup je zahvalio i roditeljima za njihovo vjerničko obiteljsko svjedočanstvo.

Potaknuo ih je da budu svjesni velikog Božjeg milosnog zagrljaja kojeg baštine sakramentom svete ženidbe.

„Dragi očevi i majke, drage obitelji, pozivam vas da se ne umarate unositi obiteljsku svježinu i polet u župne zajednice, a u svom okruženju promičete poštivanje života i društvenih vrlina koje se rađaju i rastu u obitelji. Time ćete najbolje doprinijeti sveopćoj obnovi i Crkve i društva koja nam je toliko potrebna. Obitelj je u središtu velike borbe između dobra i zla, između života i smrti, između ljubavi i onoga što je ljubavi protivno, posebice pred  objektivnom „zavjerom protiv života u koju su uključene i međunarodne ustanove“ kako je pisao veliki Ivan Pavao II. (EŽ 17)“ rekao je mons. Puljić.

Obiteljski poziv i poslanje ostvaruje se kroz četverostruku zadaću iskonskog Božjeg nauma koji je zapisan na prvim stranicama Biblije, istaknuo je zadarski nadbiskup.

Prva zadaća obitelji je stvaranje zajednice osoba. Biskupi su to lijepo definirali na Drugom vatikanskom saboru, pa su rekli da obitelj nije „klub, udruga ili civilno društvo, nego „intimna za­jednica osoba“ (GS 48). Osobe ne mogu živjeti jedan pokraj drugoga, nego jedan za drugoga i u tome je razlika obitelji u odnosu na druga društva. Obitelj je Božja zamisao planirana kao zajednica osoba“ rekao je mons. Puljić.

Ljubav je nutarnje počelo i snaga koja pokreće zajednički život u obitelji, a Pavao je opisao da je ta ljubav „velikodušna i dobrostiva, ne zavidi i ne traži svoje… sve pokriva i svemu se nada“.

Druga temeljna zadaća obitelji je služenje životu preko rađanja i odgoja djece. Nadbiskup je podsjetio da je sv. Ivan Pavao II. u svojoj enciklici Familiaris Consortio opisao što znači obitelj, a u enciklici Evangelium Vitae „obrazložio je zaštitu života koja se gubi u današnjem svijetu. Život je svet. Nad životom nema nitko pravo. Vidjeli smo kako je zadnjih mjeseci bila kampanja, samo da se dokaže kako žena ima pravo na slobodan izbor. Nemaš pravo. Ti si u službi života. Otac i majka su u službi života“ poručio je mons. Puljić.

„Uz te dvije zadaće upisane u narav obitelji, dvije društvene zadaće obitelji tiču se sudjelovanja obitelji u društvenom životu i u poslanju Crkve“ rekao je nadbiskup, dodavši da Crkva vidi obitelji kao aktivne i glavne aktere u evangelizaciji, svjedočenju i prenošenju vjere.

„Obitelj je „životna stanica društva“ i „prva škola društvenih vrlina“. Što bi društvo bez obitelji? Stoga je jedna od glavnih zadaća društva pomoći obiteljima da budu ono što je planirano u njihovom srcu, da odgajaju buduće naraštaje, svjedoče i prenose društvene vrline. Teško je shvatiti da neko društvo ne vodi brigu o obitelji. Prva i osnovna zadaća Crkve i društva bila bi da pomažu obiteljima da postanu i ostvare ono što je Bog od vijeka planirao“ potaknuo je mons. Puljić, rekavši da je obitelj u službi društvenog života i u službu izgradnje kraljevstva Bož­jega.

„Stoga je obitelj „Crkva u malom“ ili „kućna crkva“ (FC 49) koja majčinskom brigom naviješta i svjedoči istinu o ljudskom dostojanstvu i o nepovredivosti ljudskoga života, od začetka do naravnog svršetka. I poziva sve ljude dobre volje neka se zauzimaju za dobro čovjeka u svim područjima, osobnom i društvenom, zakonodavnom, socijalnom i zdravstvenom. I to svim sredstvima koja nam na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav“ rekao je mons. Puljić, poželjevši da Gospodin podrži, blagoslovi i čuva očeve, majke i obitelji.

„Neka vas sveta Marija i sveti Josip prate svojom zaštitom i svojim moćnim zagovorom. Pratit će vas naklonost i molitva naših svećenika, redovnika i redovnica, blagoslov i  molitva nadbiskupa Milana i Želimira“ rekao je mons. Puljić.

Istaknuvši da je „Isus postao čovjekom i upoznao ljudske brige i radosti, očekivanja, nade, tjeskobe i žalosti“, zamolio je da Gospodin blagoslovi sve naše obitelji te pomogne očevima i majkama biti vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti.

„Gospodine Isuse, djeci daruj duha zahvalnosti prema roditeljima. Neka naše obitelji uživaju obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira na zemlji, a u nebu vječno spasenje“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Na kraju mise, roditelji su s djecom došli ispred oltara gdje je mons. Puljić izmolio blagoslovnu molitvu te je djecu s roditeljima poškropio blagoslovljenom vodom.

Misnom slavlju prethodila je molitva krunice koju su predvodili bračni parovi. Nakon mise obitelji su se zadržale na druženju uz agape na Trgu sv. Ante ispred smiljevačke župne crkve.

Susret Dana obitelji održan je u sklopu duhovne priprave za biskupsko ređenje imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića i u kontekstu Godine obitelji koju je za sveopću Crkvu proglasio papa Franjo, želeći senzibilizirati za važnost i probleme obitelji.

Godina obitelji će završiti međunarodnim susretom u Rimu krajem lipnja na kojem će sudjelovati i predstavnici iz Hrvatske s mons. Matom Uzinićem, predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL IZ POLICIJE: Smanjite opasnost od požara na otvorenom!

Objavljeno

-

By

Obzirom na velike vrućine te trajanje turističke sezone i povećan broj gostiju na našem području, Policijska uprava zadarska upućuje savjete za građane. Donosimo ih u nastavku: 

“Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena, odnosno ljudski faktor (korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično).

Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje.

KAKO SPRIJEČITI POŽARE NA OTVORENOM

Podsjećamo  na neke od preventivnih mjera koje je potrebito poduzeti, ukoliko palite vatru na otvorenom, da se vatra ne proširi na druge površine i objekte, a posebice:

 • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, a koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
 • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas;
 • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
 • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
 • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
 • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Ukoliko planirate odlazak i odmor u prirodi podsjećamo vas da se veliki požari i nesreće događaju zbog sitnih i naizgled bezazlenih propusta, a da izbjegnete neželjene posljedice od nastanka požara i eksplozija obratite pozornost na slijedeće: 

 • provjerite da li ste prije odlaska na odmor ili duže izbivanje u vašem stanu isključili električne potrošače i zatvorili plin;
 • u kampovima i drugim zatvorenim prostorima ne palite otvorenu vatru, a pripremu roštilja obavljajte na za to uređenim mjestima; vodite računa da mjesto oko roštilja bude očišćeno od gorivih materija, pepeo nakon svakog odlaganja polite vodom, za svaku sigurnost imajte u pripremi adekvatna sredstva za gašenje požara;
 • ne ostavljajte upaljače na mjestima direktnog kontakta sa izvorom topline, a naročito ne u automobilima ispod vjetrobranskog stakla;
 • upaljače i šibice držite dalje od dohvata djece;
 • ne bacajte opuške kroz prozor vašeg automobila
 • ne parkirajte svoj automobil na mjestima gdje će zatvoriti vatrogasne prilaze i pristupe.                                                                                              

 Provjerite jeste li sve poduzeli da ne nastane požar!
 Ne ložite vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno!
Ne bacajte zapaljive predmete!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Jandroković: Impresioniran sam kako Zadarska županija koristi EU sredstva

Objavljeno

-

By

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u sklopu svog boravka u Zadarskoj županiji održao je radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.

Župan je predsjednika Sabora upoznao s razvojnim projektima koji se provode na području naše županije te se ujedno pohvalio odličnim turističkim statistikama.

„Ova sezona se kroz prvih šest mjeseci pokazala odličnom, puno je bolja nego prošlogodišnja. Za gotovo 4 posto nadmašila je rekordnu 2019. godinu. U prvih 6 mjeseci imamo čak 90 posto više dolazaka nego prošle godine. Brojke su odlične i ja se nadam da će tako ostati do kraja sezone. Također, zaposlenost kontinuirano raste pa trenutno bilježimo rast veći od pet posto u odnosu na godinu ranije“, istaknuo je Longin.

Jandroković je naglasio kako je impresioniran napretkom Zadarske županije koja je, po njemu, jedna od najljepših i najrazvijenijih hrvatskih regija.

„Zadarska županija se kvalitetno razvija zahvaljujući lokalnom stanovništvu, ali i izdašnim europskim sredstvima koje ovdašnji poduzetnici, lokalne samouprave, ali i Sveučilište povlače iz EU fondova. Zaista sam impresioniran brojkama i načinom na koje se ta sredstva koriste za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, ruralnog razvoja, infrastrukture, luka. To su zaista promišljeni projekti od kojih će građani ove županije imati i te kakve koristi“, ustvrdio je Jandroković koji je posjetio i Sveučilište u Zadru, a večeras će biti i na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

AKO VAS ZABOLI… U nedjelju u pripravnosti stomatologinja Dijana Paleka

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje 3. srpnja 2022. godine u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Dijana Paleka  dr.dent.med., priopćeno je iz Županije.

Zahvati će se obavljati u Ordinaciji dentalne medicine Dijana Paleka u Zadru, na adresi:

Ivana Mažuranića 28 b,

u vremenu 8:00-20:00 sati,

isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona  099 789 1071. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu