PRIOPĆENJE IZ HDZ-a “Jedina politika Rubeše, Marka i Enija je ‘što gore, to bolje’. Ovome će gradu nanijeti neprocjenjivu štetu!”

“ŠTO IMA NOVO U GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA?” naslov je novog priopćenja iz zadarskog HDZ-a. U nastavku ga u cijelosti prenosimo:

“Da parafriziramo slavnog Remarquea – u vijećnici „Kod Marka“ ništa novo! Tamo i dalje caruju psovanje, vika, dernjava, upadanje u riječ. Prostačenje, primitivizam i ignorantstvo pojedinih vijećnika, uz svesrdnu pomoć „njihova“ predsjednika Marka Vučetića, dobili su nažalost svoj puni legitimitet u Gradskome vijeću. Poslovnik o radu Vijeća utopio se u moru frustracija, destrukcije i manjka kućnog odgoja.

Tužno je i žalosno da danas imamo Gradsko vijeće u kojemu predsjednik režira, a glavni glumci Rubeša, Radeta i društvo pretvaraju predstavničko tijelo svih Zadranki i Zadrana u balkansku krčmu kakvu danas više ne bi mogao izmaštati ni sam Miroslav Krleža.

Pretvorivši Gradsko vijeće u svoju konobu u kojoj je „njegovim“ vijećnicima dopuštena apsolutna sloboda ponašanja i verbalnog vrijeđanja, Marko Vučetić je srozao ugled i dostojanstvo ovog važnog tijela do razine najnižih strasti kakva se ne pamti u suvremenoj zadarskoj povijesti.

Kako bi vijećnica što više nalikovala konobi „Kod Marka“, potrudio se i promijeniti Poslovnik kako bi ove tragikomične predstave postale službena politika aktualne „većine“. Njima je ionako svejedno kakav će biti Poslovnik, kad će svaki tumačiti po svojoj volji, kao što i brojanje do tri računaju po potrebi kako hoće. Tako je naš šef konobe Marko u prvih šest točaka dnevnog reda izrekao Rubeši pet opomena, naravno bez posljedica. Sve je u toj konobi relativno, čak i brojke.

I tako naš Marko eksperimentira sa „svojim“ vijećnicima lutajući od lakrdije do lakrdije, pušta svoje glavne jurišnike Rubešu i Radetu da odrade „prljavi“ posao. Pritom, naravno, računajući uvijek na Ričarda koji igra sporednu ulogu na koju ga je sveo superstar ove konoba-predstave Ante Rubeša. Znala se s Ričardom prije dogoditi i neka komedija, ali ga sada viđamo tek kako epizodno nastupa isključivo u – tragediji.

Kao što se moglo očekivati, u loncu „Kod Marka“ nije se skuhalo ništa novo. Na meniju i dalje samo psovke, dreka, vrijeđanja.

Prvo je, zajedničkim igrokazima SDP-a, AM i liste Enija Meštrovića, s dnevnog reda skinuta izrada DPU-a Tehničkog školskog centra, a što je ključni uvjet za gradnju školske dvorane i legalizaciju objekta u kojoj se nalazi školska radionica.

Zatim su konačno ukinuli vozni red Liburnijinih autobusa. Našem javnom prijevozniku već su oteli potrebna sredstva kroz proračun za 2022., a sada su nove i moderne gradske autobuse poslali u garažu, uskraćujući tako daljnju financijsku pomoć kvalitetnom gradskom prometu koju prakticiraju svi ozbiljni gradovi.

Usput su, bez ikakvog objašnjenja pogazili svoj stav sa zadnje sjednice GV-a na kojoj su odbili izradu UPU-a neophodnog za gradnju škole u Kožinu, jer – kako kažu – „nisu znali“. I tako, po sistemu „lud zbunjenog“, vijećnik Rubeša koji ima kuću u Kožinu, glasa protiv izgradnje škole u Kožinu!? Dostojno gradskog vijećnika Apsurdistana!

Što iz neznanja i neupućenosti, što iz nevjerice, što iz inata i frustracije, donose tako odluke u ime građana kojima su na izborima zatajili ono najvažnije – da „ne znaju i nisu upućeni“.

Srećom, sve će se to ipak preživjeti, jer oni nisu i neće nikada biti Zadar. Strašno je i pomisliti gdje bi danas bili i što bi ostalo od nas, da su takvi komedijaši odlučivali o razvoju i budućnosti našega grada.

Gradonačelnik i gradska uprava dorasli su i tim njihovim vratolomijama tako da ćemo nastaviti i završiti sve važne projekte – od aglomeracije, poduzetničkog inkubatora, POS-ovih stanova do kompleksa Sv. Nikole i stare Tehničke škole. Otvorit će se i gospodarska zona, i novo gradsko groblje, i Centar za mlade…

Ali, kako dalje s ovakvom većinom u Gradskome vijeću? Teško je reći što će biti dalje, a puno lakše što – neće. Po njima, neće biti gradnje škola, dvorana ni ostalih javnih sadržaja, neće biti bagera na gradilištima, ni asfalta ni instalacija ni drugih projekata.

Jedina politika koju nam je do sada ponudila družba na čelu sa Rubešom, Markom i Eniom je politika „što gore, to bolje“. To je politika koja će, ako se nastavi, ovome gradu nanijeti neprocjenjivu štetu, i od statusa perjanice razvoja kojoj je zavidjela cijela Hrvatska, Zadar će za nekoliko godina gledati u leđa onima kojima smo mi bili uzor.

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.