Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Zadarski HDZ nakon sjednice GV: “Odluke koje izglasava većina zaustavljaju razvoj grada u svim segmentima života!”

Objavljeno

-

“REZIME ŠTETE NAKON SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA” naslov je najnovijeg priopćenja sa adrese zadarskog HDZ-a.

Evo što donosi:

“Što za građane Zadra znače odluke većine s posljednje sjednice Gradskog vijeća koju čine Nezavisna lista Enija Meštrovića, Akcija mladih i SDP?

Ukratko:

1️⃣. Skinut je prijedlog Odluke o izradi urbanističkog plana Kožina koji je bio predložen kako bi se stvorili preduvjeti za izgradnju osnovne škole u Kožinu i povlačenje EU sredstava za njenu izgradnju. Dakle, zaustavili su postupak izgradnje osnovne škole u Kožinu!

2️⃣. Skinut je prijedlog Odluke o izradi detaljnog plana Tehničkog školskog centra Zadar bez kojeg se TŠC ne može kandidirati prema EU fondovima za dogradnju i kvalitetnije funkcioniranje škole. Konkretno, to znači da se neće moći izgraditi športska dvorana za potrebe TŠC-a i Strukovne škole!

3️⃣. Zaustavljen je projekt nove prometnice iznad Ulice Hrvatskog sabora (zaobilaznice) s novim spojem na Bokanjac i četverotračnom cestom do Žmirića, vrijedan više od sto milijuna kuna i to sredstvima Hrvatskih cesta.

4️⃣. Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Zadar na sjednici održanoj 6. veljače pod predsjedanjem Ante Rubeše donio je Odluku o podizanju kratkoročnog kredita za tekuću likvidnost kluba za koju su glasovali i Ante Rubeša i Enio Meštrović. Isti dvojac u funkciji gradskih vijećnika, samo mjesec dana kasnije, na sjednici Gradskog vijeća 15. ožujka svjesno skida tu točku s Dnevnog reda znajući da neizglasavanjem kredita dovode u pitanje funkcioniranje i završetak sezone te tako svojom neodgovornošću i nezrelošću dovodi KK Zadar u neizvjesnu situaciju.

5️⃣. Prisjetimo se u ovo preduskrsno vrijeme i amandmana Enija Meštrovića prema kojem je velikom broju umirovljenika uskraćena uskrsnica, jer je isti vijećnik preložio smanjenje cenzusa s 2.000,00 kuna na 1.750,00 kuna.

⚠️ Dakle, zaustavili su izgradnju škole, izgradnju sportske dvorane, doveli u pitanje sudbinu KK Zadar, odbili preko sto milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u gradu, a dijelu umirovljenika uskratili simbolične uskrsnice.

⚠️ Nažalost, to je samo dio štetnih odluka koje izglasava većina u Gradskom vijeću Grada Zadra, a koje u konačnici zaustavljaju razvoj grada u svim segmentima života.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu