Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POPIS STANOVNIŠTVA Hrvatska ima 209.000 zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, ali Biograd, Poličnik, Sukošan, Pakoštane i Galovac imaju više stanovnika no 2011.!

Objavljeno

-

Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana, piše u nedjelju Večernji list.

Naime, prema prvim rezultatima popisa stanovništva, Hrvatska ima najviše 3,888.529 stanovnika, dok je na dan 3. siječnja imala čak 4,097.903 zdravstvenih osiguranika. Također, nakon popisa trebat će “očistiti” i registar birača, u kojem su 3,690.623 punoljetna građanina, što je nemoguće s obzirom na postojeći broj stanovnika, jer je mladih prema procjeni Državnog zavoda za statistiku 2020. bilo više od 700 tisuća.

Postoji i dugogodišnji problem s postojanjem fiktivnih zdravstvenih osiguranika na koje su demografi već prije upozoravali govoreći da je najvjerojatnije riječ o hrvatskim državljanima, Srbima koji su napustili Hrvatsku, Hrvatima iz BiH, zatim hrvatskim građanima koji su se iselili, a nisu se odjavili te o strancima koji na obali imaju nekretnine. Nitko ne može precizno procijeniti koliko tih zdravstvenih osiguranika koji nisu stanovnici Hrvatske koristi “besplatno” zdravstvo, a koliko je među njima iseljenih i samo formalno prijavljenih na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No taj bi se problem sada trebao riješiti, osobito nakon uvođenja registra stanovništva, koji ima većina članica EU, i preporuka EU je da ga članice izrade do kraja ove godine.

Iako prvi rezultati popisa stanovništva nisu ostavili razloga za optimizam, ipak valja istaknuti da pored jedinog županijskog središta Čakovca još uvijek ima manjih gradova, ali i velikih i manjih općina koje su povećale broj stanovnika u proteklom desetljeću. To su, među ostalim, Solin, Sveta Nedelja, Dugo Selo, grad Krk i Biograd na Moru.

Od općinama koje su povećale broj stanovnika, to su prije svega velike općine Viškovo kod Rijeke, zatim Podstrana kod Splita te općine na jugu Dalmacije Župa Dubrovačka i Konavle.

Kad je riječ o općinama koje imaju manje od 5000 stanovnika, u plusu su u odnosu na 2011. i općine na zadarskom području Poličnik, Sukošan, Pakoštane, Galovac te općine u blizini Splita – Dugopolje, Bol na otoku Braču, zatim Omišalj i Malinska – Dubašnica na Krku, Bilice u blizini Šibenika, Tar – Vabriga u Istarskoj županiji te Orehovica u Međimurskoj županiji.

Za pozitivan primjer treba svakako istaknuti Vis, najudaljeniji otok od kopna, koji je u proteklom desetljeću izgubio samo sedam stanovnika, zahvaljujući ustrajnoj i sveobuhvatnoj demografskoj politici. I udaljena općina Baška na otoku Krku, koja provodi demografsku politiku, izgubila je samo jednog stanovnika, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu