Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROBLEMI Zbog značajnog kašnjenja radova na dijelu Aglomeracije, Grad Zadar reagirao prema izvođaču i Hrvatskim vodama

Objavljeno

-

Radovi na izgradnji vodno-komunalne infrastrukture za Cjelinu Zadar koji se izvode u sklopu projekta Aglomeracije Zadar – Petrčane značajno odudaraju od usvojenog dinamičkog plana izvođenja radova, izvijestio je Grad Zadar.

Prema informacijama nositelja projekta, komunalnog poduzeća Odvodnja d.o.o. Zadar, u 17 posto utrošenog vremena, obavljeno je 4,5 posto ugovorom predviđenih radova. Također, krajem ovog tjedna službeno je potvrđena informacija o problemima u poslovanju izvođača radova njemačke tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co.

Iz tih razloga Grad Zadar se aktivno uključio u rješavanje aktualne nezadovoljavajuće situacije koja može generirati čitav niz problema ne samo vezanih uz izvođenje radova i financijske posljedice nego i dodatne poteškoće u svakodnevnom životu građana u dijelovima Zadra u kojima su radovi započeli, kažu u Gradu.

“Budući da gradilišta u ovom trenutku stoje prazna, istovremeno su ulice neprohodne, a građani onemogućeni u svakodnevnoj prometnoj komunikaciji, zatražene su informacije i očitovanje predstavnika izvođača radova te je dogovoren žuran sastanak s Hrvatskim vodama s kojima Grad Zadar godinama ima kvalitetnu suradnju i partnerski odnos dokazan na niz do sada realiziranih zajedničkih projekata.

Zatražit će se dokazi i jamstva da će izvođač kroz deset dana krenuti s radovima punom dinamikom.

U suprotnom, Grad Zadar i gradska tvrtka Odvodnja d.o.o. Zadar će na svaki način zaštititi ugovorna prava kao i prava svih građana čija su domaćinstva u trenutnoj situaciji taoci aktualnog poslovanja izvođača radova. O ishodu sastanka javnost će biti izviještena u cijelosti”, stoji u priopćenju iz Grada.

Projekt Aglomeracije Zadar – Petrčane financira se namjenskim sredstvima EU kroz unutar OPK 2104. – 2120. te sredstvima proračuna RH, Hrvatskih voda i krajnjih korisnika. Tijek izvođenja radova na izgradnji vodno komunalne infrastrukture na cjelini Bokanjac (izvođač Strabag) i Sinjoretovu (izvođač Vodoinstalacija) odvijaju se u skladu s utvrđenim terminskim planom, a očekuje se i ugovaranje zadnje cjeline koja obuhvaća područje Petrčana i Kožina.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu