Connect with us

Svijet

Tvorac Pfizerovog cjepiva najavio dvije važne novosti

Objavljeno

-

Farmaceutska tvrtka BioNTech sa sjedištem u njemačkom Mainzu i njezin američki partner Pfizer tvrde da su počeli proizvoditi cjepivo za omikron za komercijalnu upotrebu.

Cjepivo je prilagođeno novoj varijanti koronavirusa, to je na jednoj zdravstvenoj konferenciji američke banke J. P. Morgan potvrdio šef BioNTecha Uğur Şahin, prenosi Deutsche Welle.

Koncem siječnja će započeti klinička studija u okviru koje će se ispitati učinkovitost cjepiva, dodao je Şahin: “Polazimo od toga da bismo do ožujka mogli biti spremni za isporuku cjepiva na tržište, pod uvjetom da do tada budemo imali i potrebne dozvole vlasti.”

Europska agencija za lijekove (EMA) još uvijek nije priopćila smatra li doista potrebnim cjepivo prilagođeno omikronu, i to s drugačijim sastavom od onog kojeg ima cjepivo koje se trenutno koristi protiv koronavirusa.

Šef koncerna Pfizer Albert Bourla za američku TV postaju CNBC je izjavio kako je njegova kompanija s proizvodnjom počela na vlastiti rizik. On ne zna, dodao je Bourla, hoće li cjepivo biti potrebno i kako će se koristiti: “Ali mi ćemo biti spremni!”

Nepredvidljiv razvoj pandemije

Cjepiva raznih proizvođača koja se trenutno koriste protiv koronavirusa, izvorno su razvijena protiv takozvanog “divljeg tipa virusa” Sars-CoV-2, koji je koncem 2019. najprije otkriven u Kini. Cjepiva se u borbi protiv te varijante, ali i kasnijih verzija virusa alfa ili delta masovnije počelo koristiti koncem 2020., odnosno početkom 2021. Kod tih mutacija ono je bilo djelotvorno, no kod omikrona bi stvari mogle biti drugačije.

Şahin je tijekom online nastupa na spomenutoj konferenciji rekao da je aktualna situacija oko pandemije i dalje nejasna, odnosno da se ne može predvidjeti koja će se virusna varijante pojaviti kao sljedeća: “No, vrlo je izgledno da će cjepivo protiv omikrona pojačati imunološku reakciju protiv svih postojećih varijanti.”

Sustav za rano upozoravanje

BioNTech je prije toga već priopćio da je ta kompanija s britanskom firmom InstaDeep razvila jednu novu metodu za predviđanje pojave i širenja novih visokorizičnih varijanti SARS-CoV-2. Radi se o svojevrsnom sustavu za rano upozoravanje koji se temelji na podacima koje se obrađuje uz pomoć umjetne inteligencije.

Taj sustav je, kako se tvrdi, visokozaraznu omikron varijantu označio kao “visokorizičnu” već isti dan kada je ona bila sekvencirana.

Nova metoda kombinira strukturu šiljastih proteina s algoritmima umjetne inteligencije, kako bi potencijalno opasne varijante koronavirusa mogla raspoznati u razdoblju kraćem od jednog dana, pojasnio je BioNTech. Sustav za to koristi informacije iz baze podataka za sekvenciranje koronavirusa, na primjer informacije o sposobnosti viralnog širenja ili njegove karakteristike po pitanju “zaobilaženja” imunološkog sustava.

Dug put od pandemije do endemije

Po procjenama BioNTecha još uvijek je dug put od pandemijskog do endemijskog (odnosno manje opasnog) razvoja po pitanju koronavirusa. Pouzdane procjene nisu moguće, tvrdi šef kompanije iz Mainza. Zbog širenja po cijelom svijetu, koronavirus raspolaže ogromnim rezervoarom za pojavu novih varijanti koje se brzo mogu proširiti, dodao je Şahin.

U prošloj godini su BioNTech i Pfizer po vlastitim navodima diljem svijeta proizveli oko tri milijarde doza svog cjepiva. Tržišni udio se u prosincu prošle godine u Europi procjenjivao na 80%, a u SAD-u na 74%. Za poslovnu 2022. godinu BioNTech samo s cjepivom očekuje promet od 13 do 17 milijardi eura. U 2021. godini procjene tvrtke se kreću od 16 do 17 milijardi eura. To je svota koja je BioNTech “prognozirao” već početkom studenoga prošle godine. Poslovni podaci za četvrti kvartal 2021. još uvijek nisu objavljeni, piše Deutsche Welle.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Svijet

Ovo su datumi kad se ukidaju granice između Hrvatske i država članica Schengena

Objavljeno

-

By

Vijeće EU-a u srijedu je predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine u zračnim lukama.

Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi.

U zračnim lukama u zemljama šengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze (gates) za zrakoplove koje dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim zračnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomicanja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u ožujku sljedeće godine, to jest 26. ožujka.

Vijeće Europske unije poslalo je u srijedu nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj” u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije.

U prijedlogu odluke kaže se također da se od 1. siječnja 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Schengenskog informacijskog sustava (SIS).

Procedura odlučivanja u pristupu šengenu predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU-a zatraži mišljenje Europskog parlamenta.

To mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Odluka je o pokretanju postupka donesena je u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica EU-a.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u postala istodobno članicom šengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.

 
Nastavi čitati

Svijet

Znanstvenici otkrili lijek koji suzbija rak izgladnjivanjem

Objavljeno

-

By

Britanski znanstvenici pronašli su lijek kojim se rak može izgladnjivati i tako natjerati na povlačenje, odnosno remisiju.

Ovaj uspjeh mogao bi biti prvi napredak u liječenju tumora mozga u posljednja dva desetljeća.

Znanstvenici s Imperial College Londona proveli su testove na miševima koji su imali glioblastom (GBM) – jedan od najagresivnijih oblika raka mozga. Glodavcima su dali eksperimentalni lijek koji im je oduzeo aminokiselinu arginin – vitalnu hranjivu tvar koju tumori koriste za rast.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Investigation liječeni miševi poživjeli su oko 47 dana, gotovo dvostruko duže od neliječenih, koji su preživjeli 27 dana. Radi usporedbe, dio miševa podvrgnut je radioterapiji, odnosno zračenju. Oni su u prosjeku poživjeli 37 dana.

No kada je novi lijek kombiniran s radioterapijom, svi miševi su otišli u remisiju i živjeli su bez raka oko godinu dana prije nego što su ubijeni.

Ciljanje rasta tumora

GBM je najčešći tip primarnog tumora mozga visokog stupnja u odraslih, a ujedno je i najagresivniji i najsmrtonosniji. Manje od jedan posto pacijenata s GBM-om poživi više od deset godina, a za mnoge je prognoza samo 12 mjeseci.

Arginin je aminokiselina koja se koristi u stvaranju složenih molekula zvanih proteini, koji imaju širok raspon funkcija u stanicama. Neophodan je raznim stanicama raka, osobito onima koje brzo rastu, pa su znanstvenici odlučili istražiti bi li se njegovo uskraćivanje tumorskim stanicama moglo koristiti kao potencijalna strategija u liječenju raznih tipova tumora, uključujući GBM.

Oko 70 posto tumora GBM može stvoriti arginin, a oko 30 posto ne može. U novoj studiji istraživački tim usredotočio se na tumore koji mogu stvarati arginin, izlažući ih lijeku zvanom ADI-PEG20. Ovaj lijek razgrađuje arginin, a cilj je bio uskratiti tumorima pristup argininu. Tim također istražuje potencijal za korištenje ADI-PEG20 u 30 posto tumora koji nisu u stanju stvoriti arginin. Ako se liječenje pokaže uspješnim i kod tih tumora, to bi značilo da bi se svi pacijenti s GBM-om mogli liječiti smanjenjem razina arginina.

Velik napredak

Dr. Nel Syed, koji vodi tim u Imperialovom centru za istraživanje tumora mozga na Odjelu za znanost o mozgu, rekao je: “Arginin je vitalna hranjiva tvar za rast tumora, a naši rezultati pokazuju da smanjenje njegovih razina tumore čini mnogo osjetljivijima na radioterapiju.”

“Uklanjanje arginina uklanja tumorsku imunosupresiju, a otkrili smo da je naš pristup značio da će stanice obrambenog sustava koje se nalaze oko tumora s većom vjerojatnošću napasti i ukloniti tumorske stanice”, dodao je.

“Laboratorijski rezultati pokazali su da je korištenje lijeka ADI-PEG20 u kombinaciji s radioterapijom dovelo do trajnog odgovora s produženim preživljavanjem bez bolesti i bez značajne toksičnosti. Sljedeći koraci su istraživanje sigurnosti i učinkovitosti korištenja ovog lijeka na ljudima postavljanjem novog kliničkog ispitivanja”, pojasnio je Syed.

Jedan od autora studije, dr. Tim Crook, konzultant za medicinsku onkologiju u bolnici Cromwell, rekao je: “Očekujemo da će naš rad promijeniti liječenje GBM-a i postati novi standard skrbi kod ove razorne bolesti.”

“Uzbudljivo otkriće”

Hugh Adams, voditelj odnosa s dioničarima u Brain Tumor Researchu, rekao je da je ovo značajno i uzbudljivo otkriće.

“Postoji hitna potreba za novim pristupima u liječenju GBM-a, koji je u većini slučajeva fatalan. U dva desetljeća nije došlo do poboljšanja mogućnosti liječenja ove vrste tumora”, poručio je, prenosi Index.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

STIGMATIZACIJA AFRIKE? Majmunske boginje će uskoro promijeniti naziv

Objavljeno

-

By

Majmunske boginje bi uskoro mogle imati novo ime jer postojeće potiče diskriminaciju i stigmatizira.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošli tjedan da s “partnerima i stručnjacima diljem svijeta radi na promjeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva”.

Ti su sojevi posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama.

Prošle je godine WHO sve varijante covida odlučio nazvati po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizirala mjesta gdje su se prvi put pojavile.

Samo nekoliko dana prije nego što je WHO objavio da će majmunskim boginjama promijeniti naziv, skupina znanstvenika u javnom je pismu pozvala na “hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizirajuće nomenklature” virusa.

U pismu, koje je potpisalo i nekoliko afričkih znanstvenika, posebno se upozorava na “zapadnoafrički” i “srednjoafrički” soj virusa majmunskih boginja.

Ove je godine zabilježeno više od 2100 zaraza majmunskim boginjama, od čega ih je 84 posto u Europi, 12 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, a samo tri posto u Africi.

Nije bolest majmuna

Oyewale Tomori, virolog na sveučilištu Redeemer u Nigeriji, podržava promjenu naziva sojeva majmunskih boginja.

“Ali čak je i naziv majmunske boginje pogrešan”, izjavio je AFP-u.

“Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna”.

Virus je tako nazvan jer je otkriven među majmunima u danskom laboratoriju 1958. godine, ali ljudi su se njime uglavnom zarazili od glodavaca.

Postojeća epidemija neobična je smislu da se isključivo širi kontaktom s čovjeka na čovjeka”, kaže Olivier Restif, epidemiolog s Cambridgea.

“I zato je pošteno reći da postojeća epidemija ima malo veze s Afrikom, jednako kao što valovi covida i njegove varijante imaju malo veze s azijskim šišmišima, odakle je izvorno krenuo”, dodao je.

Stigmatizacija Afrike

Moses John Bockarie sa sveučilišta Njala u Sijera Leoneu također se slaže s promjenom naziva.

“Majmuni se uglavnom povezuju s Afrikom”, kazao je.

“Dodatno, duga je i mračna povijest uspoređivanja crnaca s majmunima. Nikakvi nazivi bolesti ne bi trebali biti okidač za to”.

Restif naglašava da je ova debata “dio šireg pitanja stigmatizacije Afrike kao izvora bolesti”.

“Vidjeli smo to s HIV-om 80-ihi godina prošlog stoljeća i tijekom epidemije ebole 2013. godine”, kazao je AFP-u.

WHO će objaviti nove nazive za majmunske boginje što je prije moguće, kazao je čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je subotu da ta bolest, iako izaziva zabrinutost, još uvijek ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

“Duboko sam zabrinut zbog epidemije majmunskih boginja, očito se radi o prijetnji koja se razvija i moje kolega i ja pažljivo je pratimo”, priopćio je Tedros.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu