ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) Konačni rezultat Meat Me 2.0 Festivala: Za Odjel pedijatrije prikupljeno 72.935 kn
Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka predao je u četvrtak voditeljici Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar prim. dr. sc. Sanji Delin, dr. med. ček u iznosu od 72.935 kn koji je prošloga tjedna prikupljen na Festivalu mesa „Meat Me 2.0“. Festival je održan na Staroj pijaci zadarske gradske Tržnice od 18. do 23. listopada. Ova donacija je prikupljena prodajom hrane i pića, a inicijativa da sredstva budu namijenjena baš Odjelu pedijatrije stigla je iz Lige za borbu protiv raka Zadar.
Primopredaji čeka nazočili su i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo mag. med. techn. Darija Katuša, glavna sestra Pedijatrije dr. sc. Marija Ljubičić, dr. med. Ante Tolić, pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete te Renato Kraljev i Neven Stojaković, glavni organizacijski operativci „Meat Me 2.0“.
Prim. dr. sc. Delin zahvalila je na donaciji te naglasila da će od prikupljenih sredstava nabaviti dva najsuvremenija bolesnička kreveta koji će, osim svoje primarne namjene, omogućiti najmlađim pacijentima da se osjećaju kao kod kuće, električno su prilagodljivi i posebno dizajnirani za akutnu i dugotrajnu njegu.
Na prvom „Meat Me 2.0“ 2019. godine za potrebe istog Odjela prikupljeno je 32.000 kn, a to su bila inicijalna sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata vrijednog 400.000 kn koji je danas u upotrebi. Direktor Mario Paleka istaknuo je da će TZ Zadar i na svojim budućim aktivnostima nastaviti prikupljati humanitarna sredstva za potrebe ovog bolničkog Odjela.
Turistička zajednica grada Zadra organizirala je „Meat Me 2.0“ u suradnji s brojnim partnerima koji su svojim donacijama ili radom pripomogli da Festival uspije. To se vidjelo po izuzetno dobroj posjećenosti svih programa usprkos obavezi da se u festivalski šator može ući samo uz predočenje COVID potvrde. Svaki posjetitelj, bio on turist ili Zadranin, kupnjom bona za hranu i piće pripomogao je ovoj, u suštini humanitarnoj, ali i turističko-gastronomskoj i zabavnoj manifestaciji.
Kulinarski je festival bio podijeljen na tematske mesne dane, od janjetine do svinjetine. U tom su dijelu sudjelovali zadarski kuhari: Saša Began, Robert Pinto, Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko, Klaudio Mrkić, Ivan Turković i Karlo Bugarija. Također su sudjelovale i kuhinje ovih restorana, hotela i cateringa: Foša, Hedonist, Il Padrino, Trattoria Mediterraneo, U ribara, Dva ribara, Malo misto, Kornat, Bruschetta, Stipe, Stomorica, Hotel Mediteran, Konoba Skoblar, 4 kantuna, Zadar-Jadera, Catering Turisthotel, Sabunjar, Groppo, Kaštel, Catering Piazza, Roko i Stari most.
Svojim su donacijama mesa Festival potpomogle i zadarske mesnice Poličanka, Paleka, Biloglav i Lukin, vina vinarije iz Udruge vinara Zadarske županije Fiolić, Degarra, Kraljevski vinogradi, Glavić, MasVin i Poljak te rakije destilerije Mashtel. Vodu u bočicama za cijelo vrijeme trajanja Festivala osigurala je zadarska Santa, a Maraska je donirala sokove i alkoholna pića za svoje Cocktail show mini evente. Na Festivalu su sa svojim proizvodima i donacijskim sredstvima sudjelovali još i Metro, Kotanyi, Paška sirana, Ninska solana i OPG Bačić.
Za veliku gradeladu zadnjeg dana Festivala bila je zadužena Udruga mladih Puntamika, a svoj grill show s odležanim mesom iste je večeri imao vlasnik branda Beef Shop, Mišo Pešić. Svoj poseban prilog u odličnim burgerima dao je tim food truckaPicnic Mingle&Fun.
Za glazbeni dio programa bili su zaduženi zadarski DJ-evi Adam Abramović, Davor Valčić, Mate Kokić i Denis Ostrogonac, a završni koncert je imala grupa Swingers, dok je u jutarnjem programu zadnjeg dana svirala grupa Scifidelity Orchestra. Programe su vodili Jakov Mađarić, Nikolina Radić i Nebojša Prtenjača Prte.
Gotovo najvažnija, najmarljivija i najveselija osovina „Meat Me 2.0“ bili su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole: njih čak stotinu, kao i osam profesora škole bilo je uključeno u organizaciju Festivala, pripremu, podjelu i posluživanje hrane.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama!
Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!
13. prosinca 2025.
11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora
12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja
“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura!
Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”
Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







