Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OKUPILA SE PRVA FOKUS GRUPA Započeo proces izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom Zadra

Objavljeno

-

Grad Zadar provodi izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom grada Zadra. Izrada ovog dokumenta biti će provedena u dvije faze. Prva faza sastoji se od provedbe istraživačkih aktivnosti za potrebe izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom, a druga faza od finalnog rada na dokumentu kroz izradu Plana. Analitička podloga je trenutačno u procesu izrade te sadrži analizu zakonskog, prostorno-planskog i institucionalnog okvira, prikaz povijesne jezgre kao zaštićene kulturno-povijesne cjeline te analizu funkcionalno-prostornih obilježja povijesne jezgre. Izrada dokumenta zakonska je obveza Grada Zadra, kao grada sa zaštićenom povijesnom jezgrom.

Danas su započeli sastanci s fokus grupama. Na poziv za sudjelovanje u prvoj fokus grupi, ‘Svakodnevni život u povijesnoj jezgri’ odazvali su se predstavnici brojnih javnih ustanova kao što je Odvodnja, Vodovod, Zadarski šport, Obala i lučice, Sveučilište u Zadru, JVP Zadar, OŠ Petra Preradovića, Pomorska škola Zadar, DV Sunce i Radost, MO Poluotok, UO za odgoj i školstvo, UO za kulturu i šport, UO za graditeljstvo i prostorno planiranje, UO za gospodarstvo i obrtništvo, UO za gospodarenje gradskom imovinom.

U uvodnom dijelu sudjelovao je i gradonačelnik Branko Dukić, koji je pozdravio sudionike: Povijesnu jezgru grada ne čine samo kulturna dobra, već i ljudi koji su nositelji zadarske žive baštine i identiteta. Povijesna jezgra grada je živo urbano tkivo čiji su stanovnici tijekom više tisućljeća gradili.
Zbog toga je od iznimnog značaja osmisliti prikladan Plan upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra koji će biti usmjeren prema zaštiti i očuvanju kulturne baštine, ali i stvoriti uvjete za njen budući razvoj i prosperitet. Na početku smo prve faze i računamo na vaš doprinos. Participacija brojnih aktera, javnog, civilnog i privatnog sektora je nužna, a sve kao bismo dobili pravu sliku te na temelju nje u drugoj fazi postavili ciljeve postignute u dijalogu, a koje smo kadri ispoštovati, izvršiti i biti savjesni baštinici nasljeđa kojega imamo.

Glavni cilj fokus grupa je dublje razumijevanje ključnih izazova u upravljanju povijesnom jezgrom Grada Zadra. Također, informacije prikupljene kroz diskusiju fokus grupa pomoći će kvalitetnoj interpretaciji utvrđenog razvojnog stanja prostora. Planirana je provedba triju fokus grupa: ‘Svakodnevni život u povijesnoj jezgri’, ‘Gospodarstvo i održivost’ te ‘Kultura i upravljanje zaštićenom baštinom’.

Konačni dokument biti će izrađen u drugoj fazi rada, koja je planirana tijekom 2022. godine. Izrada dokumenta u skladu je s načelima strateškog planiranja definiranim Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske te načelima zaštite i očuvanja kulturne baštine definiranih Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kao i načelima drugih relevantnih zakonskih i strateških akata. Metode i načela izrade Plana upravljanja definirani su također međunarodnim uputama za izradu planova upravljanja povijesnim urbanim cjelinama te preporukama UNESCO-a o povijesnom urbanom krajoliku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu