Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) “MEAT ME 2.0”, DRUGI DAN U utorak planule stotine porcija s pulastrom, u srijedu je tema teletina

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

Tingul od pulastra, paprikaš i paštašuta od domaće kokice, pileći odresci na grillu, njoki i burgeri s piletinom – sve su to bili specijaliteti drugog dana zadarskog Festivala mesa „Meat Me 2.0“ koji se u organizaciji TZ Zadar i brojnih partnera održava sve do ovoga vikenda, točnije do završnih velikih gradelada u petak i subotu navečer.

Ekipa „Meat Me 2.0“, pogotovo učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar koji su najveseliji i najmarljiviji dio gastronomskog, zapravo „marendaškog“ eventa na Staroj pijaci, te njihov profesor Renato Kraljev, dobro se uhodala. I u utorak je planulo preko 300 porcija hrane kojima je osnovni sastojak bio meso pulastra, odnosno domaće mlade kokice. Jela su pripremali etablirani zadarski kuhari Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko, a svoje su vruće teće za ovu prigodu pripremili i restorani „Malo misto“, „Kornat“ i „Zadar-Jadera“. Točila su se sjajna vina Kraljevskih vinograda, a svoj je gastro show s veganskim burgerima (Bože, što bi na ovo rekao Ričard?!!!) imala i zadarska tvrtka „Marikomerc“. Naravno, na „Meat Me 2.0“ su stalno nazočni i destilerija „Mashtel“ sa svojim rakijama i likerima, „Maraska“ s koktelima i sokovima, Tvornica kruha Zadar s pecivima i kruhom, „Kotanyi“ sa začinima, OPG Butić s pršutima i pancetama, Paška sirana sa sjajnim sirevima…

Ukupni utržak od prodaje bonova za hranu i piće u prva dva dana „Meat Me“ je premašio 12.000 kn, pa je za vjerovati da će ovogodišnja donacija Odjelu Pedijatrije zadarske Opće bolnice biti puno veća od 32.000 kn koliko je iznosila 2019. godine na prvom „Meat Me“ Festivalu. Pogotovo zato što je trajanje ovogodišnje manifestacije dvostruko duže nego dvije godine ranije, iako meteorolozi zloguko u petak najavljuju kišu. Da ponovimo: sva sredstva prikupljena od prodaje bonova za piće i hranu namijenjena su zadarskoj Pedijatriji, a troškove organizacije Festivala snosi Turistička zajednica Zadar sa svojim partnerima.

U srijedu je na rasporedu teletina. Jela od te vrste mesa pripravljat će od namirnica koje Festivalu doniraju najbolje zadarske mesnice Biloglav, Paleka, Ikić, Gobin, Lukin i „Poličanka“, zadarski chef Josip Vrsaljko, a sudjelovat će i restorani „Bruschetta“, „Stipe“ na Poluotoku, „Stomorica“ i kuhinja hotela „Mediteran“.

Znači, navalite na dobre mesne porcije na „Meat Me 2.0“ prije kiše!!!

51-Zadar-Meat-Me-2.0-1.-dan-18.10.2021-Photo-by-Bojan-Bogdanic

Image 50 of 51

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERT U DOŠAŠĆU / Učenici OGŠ Sv. Benedikta u srijedu sviraju na Sveučilištu. Ulaz je besplatan

Objavljeno

-

By

Nakon nedavnog gostovanja u Domu za starije i nemoćne Zadar, učenici, učitelji i ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta, jedine katoličke umjetničke škole u Republici Hrvatskoj, pozivaju sve zainteresirane na tradicionalni Koncert u došašću, u srijedu, 17. prosinca 2025. u 19 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Koncert u došašću jedan je od tri velika učenička koncerta u organizaciji Osnovne glazbene škole sv. Benedikta i njihovih osnivačica, Benediktinki svete Marije. Na ovogodišnjem Koncertu u došašću predstavit će se polaznici predškolske glazbene skupine, školski zbor i orkestar te čitav niz najboljih solista na raznim instrumentima i nekoliko komornih sastava, ukupno preko 60 učenika. Prilika je to pokazati uspjehe rada i vježbanja kroz proteklo prvo polugodište tekuće nastavne godine, ali i veliku ljubav prema glazbi.

Učenici Osnovne glazbene škole sv. Benedikta na početku svog glazbenog školovanja odabiru između pet ponuđenih instrumenata: flaute, gitare glasovira, klarineta i violine te uz svesrdnu podršku svojih roditelja, stručno i kolegijalno vođeni od strane svojih učitelja svladavaju vrlo izazovne, ponekad naizgled nemoguće zadatke za djecu te dobi, napredujući i razvijajući sposobnosti u poticajnoj atmosferi. Najbolji od njih, a to ne ovisi samo o darovitosti, već i o pažljivom slušanju uputa stručnjaka, sustavnom radu i pozitivnom stavu, dobiju priliku predstaviti se na javnim koncertima, kakav je i Koncert u došašću, koji najavljujemo.

U vremenu koje nudi površnu zabavu, privid instant nagrađivanja u hiperdigitaliziranom svijetu i sve veću otuđenost djece od sebe samih, ovaj koncert je živi prikaz kako se zdravi interes, pretočen u još zdraviju interakciju, koja korespondira s razvijanjem redovitih radnih navika, a što u konačnici rezultira neprocjenjivim osjećajem uspješnosti kod osnovnoškolske djece, višestruko  isplati ne samo kratkoročno, već postaje sastavni dio života budućih generacija.

Ulaz na koncert je slobodan!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST / Dio Kožina u srijedu bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Europrojekt d.o.o., dana 17.12.2025. (srijeda) u vremenu od 08:00 h do 15:00 h opskrba vodom će biti privremeno obustavljena u mjestu Kožino, predio Primorje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA ZVONJAVA / Sudjelujte u jednom od najstarijih božićnih običaja Zadra i Dalmacije – Luncijanju u Arbanasima

Objavljeno

-

By

Župa Gospe Loretske uputila je poziv na tradicionalno Luncijanje u Arbanasima 17./18. prosinca:

“Pozivamo sve vjernike, mještane i medije na praćenje i sudjelovanje u jednoj od najstarijih božićnih običaja Zadra i Dalmacije – Luncijanju, svečanoj zvonjavi koja naviješta dolazak Božića.

Luncijanje je svečana zvonjava koja se u Arbanasima održava u osmini prije Božića, neprekinuto više od stoljeća.

Program uključuje božićno bdjenje, pjevanje prigodnih pjesama ulicama Arbanasa te druženje uz fritule, čuvajući jedinstvenu lokalnu tradiciju pred kojom iduće godine obilježavamo 300. obljetnicu dolaska Arbanasa.

Kratka povijest Luncijanja:

Običaj Luncijanja potječe iz daleke dalmatinske prošlosti. U želji za očuvanjem svoje vjere i arbanaškog identiteta ukorijenjen je običaj Luncijanja (svečane zvonjave) koja se odvija 17. prosinca u osmini pred Božić, kao znak bdjenja, molitve i radosnog iščekivanja Kristova rođenja. Toga dana, navečer, u kućama su se obvezno pripremala prigodna jela, a u ponoć bi zvonila crkvena zvona, narod bi se okupljao ispred crkve, iz kuće bi se donosilo vino i jelo. Posvuda bi se čula pjesma. Ova dalmatinska tradicija, sačuvana neprekidno više od sto godina, danas je jedan od najprepoznatljivijih simbola Arbanasa i dio bogate baštine koju s ponosom prenosimo budućim naraštajima.

Program:

19:00 sveta misa

23:00 – okupljanje na Trgu Gospe Loretske ispred ulaza u crkvu

procesijski ulazak u župni dvor

druženje u Oratoriju i bdijenje uz pjevanje prigodnih pjesama

00:00 – svečana zvonjava – Luncijanje

druženje u župnom dvoru i Oratoriju uz tradicionalne fritule

Luncijanje – ova izvorna Božićna vjerska tradicija se neprekidno održava u gradskom predijelu Arbanasi, koji dogodine pune 300 godina nastanka.

Usprkos uvozu svjetovnih običaja, ova naša izvorna dalmatinska tradicija se uspjela održati zahvaljujući predanosti stanovnika Arbanasa i ljubavi prema vlastitim korijenima i zato ju ovim putem promoviramo.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu