Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Šime Erlić: “U Zadru se trenutno odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga na pogon sredstava iz EU fondova”

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru je održana početna konferencija projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola na Poluotoku.

Konferenciji je prethodio kratki obilazak objekta u kojemu se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana 3D vizualizacija rezultata projekta.

Obnova stare tehničke škole je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije

Okupljenima u Svečanoj dvorani sveučilišta obratio se i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 173 milijuna kuna.

–        Ovo je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije. Nakon ulaganja u studentski smještaj i niza otvorenih gradilišta, kreće gradnja dugoočekivanog projekta, s velikim simbolikom i emocijom za Zadar, rekao je Erlić te nastavio:

–        Stara Tehnička škola pretvara se u suvremeni znanstveno nastavni centar za studente i profesore zadarskog sveučilišta…, upravo studenti i profesori čine ovaj grad onim sto on jeste – povijesnim, razvojnim i sveučilišnim gradom.

Projekti ne dolaze sami od sebe niti se razvoj Zadra događa stihijski

–        Neki kažu da bi sve ovo došlo samo od sebe. Ja smatram da ne bi! Ne bi došlo samo od sebe. Niti u ovolikoj mjeri niti u ovom sadržaju. Ovo je osmi kapitalni projekt koji se provodi kroz gradsku strategiju urbanog razvoja i EU ITU mehanizam i uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 173 milijuna kuna. Uz njega tu su još Centar za mlade, okoliš centra za mlade, obnova crkve sv. Nikole, zona Crno, novi poduzetnički inkubator, uređenje Tuđmanove ulice sa ITS-om i projekt ZUM 4.0…

U Zadru se trenutno odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga pogonjena sredstvima EU fondova

–        Međutim nije to sve – to je samo dio ITU sredstava, a ako pogledamo širu sliku onda vidimo kako se na području grada provodi 2,09 milijardi kuna EU projekata! I tu imamo niz projekata od vodne aglomeracije, bolnice, bedema, Providurove palače, rive, Liburnske obale, Centra za gospodarenje otpadom, itd. To je nevjerojatan niz javnih projekata, podsjetio je državni tajnik Erlić i naglasio kako se trenutno u Zadru odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga na pogon sredstava iz EU fondova:

–        Nazovimo to kako god želimo: reforma, povijesni investicijski ciklus ili desetljeće rasta, ali činjenica jest da se nikad nije ovoliko javnih sadržaja gradilo u gradu! To je ujedno poruka onima koji govore da se stvari rade stihijski, bez strategije, da se ne razvija planirano i smišljeno. Smatram da je to deplasirano.

Strategija urbanog područja Zadra je donesena prije pet godina i vezana je uz EU izvore financiranja

–        Strategija urbanog područja Zadra je donesena 2016. godine i vezana je uz EU izvore financiranja te ITU program, tako da je već tada pomno planirano i promišljeno utrt put ka razvoju i realizaciji svih ovih projekata, a ne treba zaboraviti ni da su u izradu te Strategije vrlo transparentno sudjelovali brojni Zadrani iz javnog civilnog i privatnog sektora i da ju je naposljetku usvojilo tadašnje Gradsko vijeće, podsjetio je državni tajnik i predsjednik GO HDZ Zadar, Šime Erlić te za kraj poručio:

Podizanjem kvalitete javne infrastrukture ulažemo u razvoj suvremenog, progresivnog i otvorenog društva

–        ŠTO VIŠE BUDEMO PODIZALI RAZINU I KVALITETU JAVNE INFRASTRUKTURE, GRADILI KAPACITETE – ZNANSTVENE, SVEUČILIŠNE, OBRAZOVNE, ALI I KULTURNE, POSLOVNE I PROMETNE INFRASTRUKTURE BRŽE ĆEMO SE PRETVARATI U SUVREMENO, PROGRESIVNO I OTVORENO DRUŠTVO…

–        Zadar je sa svojom strategijom i svim nabrojanim projektima definitivno na tom putu i možemo slobodno kazati da je predvodnik, zaključio je Erlić i čestitao svima – gradonačelniku, rektorici, županu, Vladi te svim građanima koji na bilo koji način doprinose kontinuiranom i beskompromisnom razvoju našega Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Zimski đir gradom

Objavljeno

-

By

IMG_0082

Image 1 of 72

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HVIDR-a ZADAR: Osvojeni pehari sa Sportsko rekreativnih igara u Poreču

Objavljeno

-

By

Proteklog vikenda, 26.-28.11.2021.g. održane su Sportsko rekreativne igre državne razine Hrvatskog paraolimpijskog odbora I državno natjecanje u šahu u Poreču.

Zbog pandemije i poštivanja svih epidemioloških mjera, zadarske ekipe su nastupile sa malo manjim brojem sportaša nego inače, tako da je na natjecanju nastupilo 16 sportaša ispred Športskog saveza osoba s invaliditetom Zadarske županije u četiri discipline: boćanje, elektronski pikado, viseća kugla i šah.

“Ipak, ni ovi posebni uvjeti nisu spriječili naše boćare da se vrate kao državni prvaci sa dva pehara koja su osvojili za prva mjesta u parovima i u trojkama na čemu im posebno čestitamo.

Čestitamo i svim ostalim natjecateljima na uloženom trudu i predstavljanju našeg Saveza i Udruge HVIDR-a Zadar”, stoji u priopćenju zadarske HVIDR-e.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT BRENDIRANJA Grad Zadar poziva građane na popunjavanje on-line upitnika

Objavljeno

-

By

Grad Zadar provodi istraživačke aktivnosti projekta brendiranja, u koju svrhu je danas građanima upućen i sljedeći poziv:

“Poštovani građani i građanke,

pozivamo Vas da ispunite on-line upitnik i svojim odgovorima direktno pridonesete provedbi istraživačkih aktivnosti projekta brendiranja s ciljem stvaranja komunikacijskog sustava koji će pomoći uspostavljanju i razvoju kulturnog identiteta grada.

Realizacija projekta odvija se kroz UO za kulturu i šport te se realizira kroz istraživačke aktivnosti. Aktivnost je predviđena Planom razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. kroz strateški cilj Ojačati vidljivost kulture prema ciljanim skupinama i cilj Jačanje grada Zadra kao kulturnog središta.”

Upitniku do kraja ovog tjedna možete pristupiti na sljedećem linku:

https://limesurvey.srce.hr/275323?lang=hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu