Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠTA U ZADRU Vican: “Ne spuštamo sveučilišna jedra, nastavljamo raditi na dobrobit cijele domovine”

Objavljeno

-

– Sveučilište u Zadru do sada se brže razvijalo po studijskim programima, znanstvenim i stručnim projektima, nego infrastrukturno. Iskusili smo krhkost demonstracije sile odbijanjem financiranja naše sveučilišne infrastrukture. Osnažilo nas je to još boljom suradnjom s Gradom Zadrom. U tijeku su radovi na uređenju okoliša i interijera novoga studentskog doma, unutar kojega će se otvoriti studentski restoran, za mjesec dana počinjemo s obnovom stare zgrade Tehničke škole. Dovršena je tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade za STEM odjele i drugim dijelom studentskog dormitorija. Vlada je Sveučilištu dodijelila u vlasništvo zgradu nekadašnje vojarne u uvali Lučina na otoku Molatu za potrebe ostvarenja programa Arhipelogos, a Zadarska županija ustupila je pravo građenja na preostalom dijelu kompleksa stare Tehničke škole. Također, Općina Preko sa Sveučilištem je ugovorno pripremila temelj za cjelovitu obnovu stare škole na otočiću Ošljaku i prenamjenu toga prostora za istraživanje otočnog stanovništva i iseljeništva. Kao rektorica Sveučilišta mogu vam reći da ne spuštam sveučilišna jedra. Za mene je Sveučilište projekt, i to hrvatski projekt, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican na današnjoj Svečanoj sjednici kojom se obilježava Dies academicus 2021.

Svečanoj sjednici nazočili su ministar Radovan Fuchs kao izaslanik Vlade, izaslanik predsjednika RH Velibor Mačkić, izaslanica predsjednika Sabora Grozdana Perić, rektorski zbor predvođen predsjednikom Marinom Milkovićem, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek, prorektori, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

 Rektorica Vican podsjetila je kako je Sveučilište u Zadru 2002. godine obnovljeno kao integrirano sveučilište koje baštini tradiciju najstarije visokoškolske ustanove u ovom dijelu Europe; sveučilišta koje je visokoobrazovne i doktorske diplome izdavalo još 1396. godine.

– Danas smo moderno hrvatsko sveučilište s 27 odjela i nizom atraktivnih studijskih programa, jedinstvena smo institucija koja ima čvrsto uporište u humanističkim i društvenim korijenima, a uspješno se razvijamo u tehničkim, prirodnim, biomedicinskim i interdisciplinarnim područjima znanosti. Naša posebnost je zadržavanje manjih studijskih skupina, time i manjih upisnih kvota, iako je taj naš kvalitativni kriterij nauštrb financiranja naše institucije. Male skupine osiguravaju nam to da nemamo studenata koji žele napustiti studiranje u Zadru, jer se studenti uspješno socijaliziraju i uviđaju kvalitetu studija koju im omogućujemo, istaknula je Vican.

Unatoč zabrani zapošljavanja od 2013. godine, podcijenjenosti društveno-humanističkih znanosti, unatoč činjenici da je Sveučilište financijski najoštećenija javna visokoobrazovna institucija u RH od uvođenja tzv. programskih ugovora, unatoč konkurenciji na nacionalnoj razini s obzirom na broj visokoobrazovnih institucija, jako se ponosi činjenicom da je interes učenika za upis na dvije trećine studijskih programa tri do 15 puta veći od upisnih kvota.

 – Naši znanstvenici predano, savjesno i nadasve dobronamjerno pristupaju istraživanjima turizma, marikulture, ribarstva, poljoprivrede, a istodobno promišljeno razmatraju humanističke i društvene aspekte prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koje nikako nije moguće mehanicistički sagledavati samo kroz kvantitativna vrednovanja beskonačnih nizova i klastera numeričkih podataka koje se, apsurdno, sve rjeđe koriste za dobivanje informacija. U tome nastojimo dodatno potaknuti akademsku i širu zajednicu na aktivnije sudjelovanje u kreiranju javnih politika, pristupa i izričaja o onim temama koje nas na različite načine dotiču i prožimaju ne samo kao potrošače dobara i usluga nego sukreatore ambijenta u kojemu živimo i djelujemo na regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini, zaključila je rektorica.

Ministar Fuchs rekao je kako je u 19 godina postojanja zadarsko sveučilište postiglo ogromne rezultate, isprofiliralo se u moderno sveučilište s društveno-humanističkim, ali i tehničkim i prirodnim znanostima.

– Čestitam i Zadru i Zadarskoj županiji, zna se što jednom gradu i regiji znači sveučilište. Mala smo država s relativno malo stanovnika, trebamo svakoga tko pokazuje akademske vrijednosti i izvrsnost. Veseli me što Sveučilište u Zadru ide putem prepoznatljivosti svojih studija širom svijeta, što pokazuje i sudjelovanje u zajednici europskih sveučilišta, rekao je Fuchs i poželio da se što više nastave ove godine izvodi uživo, budući da je kontakt studenta i nastavnika bitan za usvajanje vještina.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić najavio je kako će Grad i nadalje pratiti rast sveučilišta te studentima ponuditi sve resurse kako bi baš u Zadru gradili svoje profesionalne karijere nakon stjecanja diplome, dok je župan Božidar Longin podsjetio kako je inicijativa o pokretanju sveučilišta donesena nakon sastanka u Domu županije 2001. godine, dok je današnji laureat dr. Damir Magaš, na samom početku tadašnje Zadarsko-kninske županije bio član Županijskog poglavarstva, ujedno i autor naše prve županijske monografije.

Posebno svečano bilo je na kraju, kada je prvom rektoru Sveučilišta u Zadru, ali i posljednjem dekanu nekadašnjeg Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Damiru Magašu, uručena diploma professor emeritus. Prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić rekao je kako stručno povjerenstvo nije imalo nikakve dvojbe, budući da se radi o znanstveniku koji je, uz sve do sada navedeno, utemeljio studij geografije u Zadru, objavio prvu znanstvenu monografiju o suvremenoj Hrvatskoj, pridonio iskoraku hrvatske geografije, pa i dao veliki doprinos jednoj znanstvenoj disciplini na svjetskoj razini.

– U sjećanju naše obitelji kao da je bilo jučer kada su moji djedovi početkom 20. stoljeća živjeli u Zadru, ali su nakon Rapallskih ugovora otišli u Opuzen jer nisu htjeli biti nasilno talijanizirani. Maločas, 1956. godine, vratili su se u zadarsku Varoš te sam s očevih ramena gledao otvaranje ove zgrade i početak rada Filozofskog fakulteta. Putovao sam obalom, svirao u komornom orkestru, završio studij, 17 godina bio prostorni planer i ponovno se sjedinio s Filozofskim fakultetom, izabran dekanom, kasnije i rektorom Sveučilišta. Hvala svima koji su prepoznali tragove mog postojanja i djelovanja, malu kap koja pomaže tkati slap. Neka ovo sveučilište i ovaj grad i ovo srce Jadrana žive i cvjetaju na korist studenata, naroda, domovine, Europe i svijeta. Vivat academia, vivant professores, semper sint in flore!, rekao je professor emeritus Damir Magaš.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu