Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRONOLOGIJA JEDNE POLITIČKE PROTEKCIJE Veterinarski inspektor ne dolazi na posao, vrijeđa, kleveće, prijeti… Ministarstvo poljoprivrede: “Njegov ostanak u službi ne šteti interesima službe”

Objavljeno

-

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, odnosno Ministarstvo poljoprivrede RH, službeno je odlučilo još jednom čvrsto stati iza svog veterinarskog inspektora u Zadru, Marka Pupića Bakrača. Već bogatom opusu vrijeđanja, diskriminacije, klevetanja, izostajanja s posla, pa “prigodnim” bolovanjima, ovaj je u novije vrijeme pridodao i pravomoćnu optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, i to zbog prijetnje smrću zadarskom županu.

MINISTARSTVO “NEMA SAZNANJA” NI O ČEMU

Prvih dana nakon prijetnje županu o inspektoru Pupiću Bakraču izvještavali su svi nacionalni mediji. Pretresen mu je dom i, taman što se vratio s tromjesečnog bolovanja, opet je izostao s radnog mjesta. Prvo jer je priveden, a potom i jer je morao održati tiskovnu konferenciju i to ispod prozora općinskog državnog odvjetnika.

Iz Ministarstva su svejedno tvrdili da “nemaju informacija ni o čemu”.

I nakon što su se informirali, izostao je bilo kakav komentar situacije, ali je u zamjenu najavljeno “postupanje u skladu sa Zakonom o državnim službenicima”, a koji kaže:

“Rješenjem čelnika tijela službenika se može udaljiti iz služ­be ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe.”

TKO (NE) GOVORI ISTINU?

Uz napomenu da je protiv našeg junaka pokrenut i kazneni postupak i postupak zbog teške povrede službene dužnosti, u nastavku donosimo faksimil e-maila ministrice Vučković, odnosno njezine glasnogovornice na dan 1. veljače 2021.:

Ovo je očitovanje od 17. veljače 2021.:

… pa 15. lipnja 2021.:

… zatim 28. lipnja

I tako dalje, i tako dalje… Sve dok konačno nismo odlučili provjeriti “službene informacije” jednog Ministarstva.

I, evo što su 2. srpnja odgovorili iz Općinskog državnog odvjetništva:

Nakon neinformiranosti, pa nepravomoćnosti, potom i prebacivanja loptice na ODO Zadar, ministrici Vučković preostalo je tek konačno dati jasan odgovor na pitanje – je li normalno i je li (njoj) prihvatljivo da jedan inspektor RH, nakon svega dosad viđenog, ide dotle da čak i javno (pisanim putem!) prijeti, i to jednom županu.

Je ili nije, sve je što je preostalo reći.

OŠTRA OSUDA”

Odgovor smo dobili danas poslijepodne.

Potpisuje ga Služba za informiranje Ministarstva poljoprivrede i u nastavku ga u cijelosti prenosimo:

“Ministarstvo poljoprivrede, kao što je i u više navrata iskazivalo, oštro osuđuje istupe g. Pupića Bakrača na način da je apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv bilo kakav diskriminatoran govor u društvu i javnom prostoru, neovisno o tome tko ga je uputio i kome je upućen. Svaki državni i javni službenik je dužan svojim primjerom, biti uzor našim građanima, poštivati integritet i dostojanstvo svakog građanina bez diskriminacije ili povlašćivanja na osnovi dobi, nacionalnosti, etničke ili socijalne pripadnosti, jezičnog i rasnog podrijetla, političkih ili vjerskih uvjerenja ili sklonosti, invalidnosti, obrazovanja, socijalnog položaja, spola, bračnog ili obiteljskog statusa, spolne orijentacije ili na bilo kojoj drugoj osnovi. Slijedom iznijetoga, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo postupak radi teške povrede službene dužnosti  u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima. Postupak je u tijeku i vodi se pred Službeničkim sudom.

OBRANA I ZAŠTITA

U odnosu na odredbu članka 112. stavak 1. Zakona o državnim službenicima, gdje se rješenjem čelnika tijela službenika može udaljiti iz službe ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe, razmatrajući vrstu teške povrede službene dužnosti kao i kazneni postupak koji je protiv njega pokrenut,  neposredno nadređeni državni službenici i rukovoditelji zaključili su kako u ovome trenutku nemamo dovoljno elemenata kojima bismo mogli jasno utvrditi, dokazati  i obrazložiti da je povreda takve prirode da bi, njegov ostanak u službi, dok traje postupak, mogao šteti interesima službe.

Nastavno na gore navedeno, Ministarstvo poljoprivrede činilo je, čini i činit će sve ono na što je zakonom ovlašteno.”

U prijevodu, Marko Pupić Bakrač ostaje inspektor Ministarstva poljoprivrede, pa i nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak. Preostaje samo uputiti mu čestitke. Ono što nije dozvoljeno nikome, njemu jest.

Za HDZ-ove vlasti, u HDZ-ovom ministarstvu – tema za neki drugi put…

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Bumbishta

    27. srpnja 2021. at 11:59

    Lipo san van reka jema tome puuno vrimena….da mu morete puvat, to triba nadrugi pas cinit po onoj, locirat, ujitit i tako dalje…evala

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu