Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRONOLOGIJA JEDNE POLITIČKE PROTEKCIJE Veterinarski inspektor ne dolazi na posao, vrijeđa, kleveće, prijeti… Ministarstvo poljoprivrede: “Njegov ostanak u službi ne šteti interesima službe”

Objavljeno

-

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, odnosno Ministarstvo poljoprivrede RH, službeno je odlučilo još jednom čvrsto stati iza svog veterinarskog inspektora u Zadru, Marka Pupića Bakrača. Već bogatom opusu vrijeđanja, diskriminacije, klevetanja, izostajanja s posla, pa “prigodnim” bolovanjima, ovaj je u novije vrijeme pridodao i pravomoćnu optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, i to zbog prijetnje smrću zadarskom županu.

MINISTARSTVO “NEMA SAZNANJA” NI O ČEMU

Prvih dana nakon prijetnje županu o inspektoru Pupiću Bakraču izvještavali su svi nacionalni mediji. Pretresen mu je dom i, taman što se vratio s tromjesečnog bolovanja, opet je izostao s radnog mjesta. Prvo jer je priveden, a potom i jer je morao održati tiskovnu konferenciju i to ispod prozora općinskog državnog odvjetnika.

Iz Ministarstva su svejedno tvrdili da “nemaju informacija ni o čemu”.

I nakon što su se informirali, izostao je bilo kakav komentar situacije, ali je u zamjenu najavljeno “postupanje u skladu sa Zakonom o državnim službenicima”, a koji kaže:

“Rješenjem čelnika tijela službenika se može udaljiti iz služ­be ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe.”

TKO (NE) GOVORI ISTINU?

Uz napomenu da je protiv našeg junaka pokrenut i kazneni postupak i postupak zbog teške povrede službene dužnosti, u nastavku donosimo faksimil e-maila ministrice Vučković, odnosno njezine glasnogovornice na dan 1. veljače 2021.:

Ovo je očitovanje od 17. veljače 2021.:

… pa 15. lipnja 2021.:

… zatim 28. lipnja

I tako dalje, i tako dalje… Sve dok konačno nismo odlučili provjeriti “službene informacije” jednog Ministarstva.

I, evo što su 2. srpnja odgovorili iz Općinskog državnog odvjetništva:

Nakon neinformiranosti, pa nepravomoćnosti, potom i prebacivanja loptice na ODO Zadar, ministrici Vučković preostalo je tek konačno dati jasan odgovor na pitanje – je li normalno i je li (njoj) prihvatljivo da jedan inspektor RH, nakon svega dosad viđenog, ide dotle da čak i javno (pisanim putem!) prijeti, i to jednom županu.

Je ili nije, sve je što je preostalo reći.

OŠTRA OSUDA”

Odgovor smo dobili danas poslijepodne.

Potpisuje ga Služba za informiranje Ministarstva poljoprivrede i u nastavku ga u cijelosti prenosimo:

“Ministarstvo poljoprivrede, kao što je i u više navrata iskazivalo, oštro osuđuje istupe g. Pupića Bakrača na način da je apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv bilo kakav diskriminatoran govor u društvu i javnom prostoru, neovisno o tome tko ga je uputio i kome je upućen. Svaki državni i javni službenik je dužan svojim primjerom, biti uzor našim građanima, poštivati integritet i dostojanstvo svakog građanina bez diskriminacije ili povlašćivanja na osnovi dobi, nacionalnosti, etničke ili socijalne pripadnosti, jezičnog i rasnog podrijetla, političkih ili vjerskih uvjerenja ili sklonosti, invalidnosti, obrazovanja, socijalnog položaja, spola, bračnog ili obiteljskog statusa, spolne orijentacije ili na bilo kojoj drugoj osnovi. Slijedom iznijetoga, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo postupak radi teške povrede službene dužnosti  u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima. Postupak je u tijeku i vodi se pred Službeničkim sudom.

OBRANA I ZAŠTITA

U odnosu na odredbu članka 112. stavak 1. Zakona o državnim službenicima, gdje se rješenjem čelnika tijela službenika može udaljiti iz službe ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe, razmatrajući vrstu teške povrede službene dužnosti kao i kazneni postupak koji je protiv njega pokrenut,  neposredno nadređeni državni službenici i rukovoditelji zaključili su kako u ovome trenutku nemamo dovoljno elemenata kojima bismo mogli jasno utvrditi, dokazati  i obrazložiti da je povreda takve prirode da bi, njegov ostanak u službi, dok traje postupak, mogao šteti interesima službe.

Nastavno na gore navedeno, Ministarstvo poljoprivrede činilo je, čini i činit će sve ono na što je zakonom ovlašteno.”

U prijevodu, Marko Pupić Bakrač ostaje inspektor Ministarstva poljoprivrede, pa i nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak. Preostaje samo uputiti mu čestitke. Ono što nije dozvoljeno nikome, njemu jest.

Za HDZ-ove vlasti, u HDZ-ovom ministarstvu – tema za neki drugi put…

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ATLETSKI MITING NA VIŠNJIKU Zadar prvi do Hanžeka

Objavljeno

-

By

U četvrtak 23. rujna ŠC Višnjik ugostit će međunarodno atletsko natjecanje Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, ili kratko EAP Zadar.

Prema popisu najavljenih natjecatelja ovo će biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog “Hanžeka”.

EAP Zadar će ujedno označiti početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru, a kao uzvanici nazočit će mu i visoki dužnosnici hrvatskog sporta: glavni tajnik HOO Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog Atletskog saveza Ivan Veštić , izbornikom atletske reprezentacije Mladen Katalinić te dužnosnici iz Svjetske i Europske atletske federacije.

Na Zadar EAP-u nastupit će stotinjak atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja. Osobito zanimljive discipline u programu bit će troskok za atletičarke te skok u vis i utrke na 100 i 200 m za atletičare.

U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paula Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.

U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels.

U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.

Zadar EAP se održava pod okriljem ugledne europske serije mitinga European Athletics Promotion (EAP) Circuit, čime se Zadar u atletskom pogledu svrstava uz rame europskim metropolama poput Ženeve, Budimpešte ili Marse na Malti koji su također domaćini mitinga iz ove serije.

U sklopu Zadar EAP-a održava se i 4. Međunarodna konferencija o podacima u atletici – AthTech21 koju uz Sveučilište u Zadru i ŠC Višnjik organiziraju krovne međunarodne atletske udruge, Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija. Visoki dužnosnici ovih dviju organizacija nazočit će kao uzvanici na Zadar EAP-u, upravo kao i čelnici EAP Circuit-a.

Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info.

Podršku mitingu daju Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem.

– Iskreno se nadam da će ovaj miting zaživjeti u gradu Zadru te postati dio tradicionalnih sportskih priredbi na dobrobit razvoja zadarske atletike, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Slobodan Miolović.

Direktor mitinga Duje Bonacci ovim je riječima najavio EAP Zadar:

– Drago mi je da su Športski centar Višnjik i Grad Zadar prepoznali vrijednost i važnost projekt zadarskog atletskog mitinga. Zadar ima bogatu sportsku povijest, a vjerujem da će ovaj miting doprinijeti tome da se nakon dugo vremena podsjeti na to da je atletika sastavni dio, ako ne jedan od glavnih nositelja, te povijesti.

Miting u četvrtak započinje u 17 sati, a uvod u glavno natjecanje utrke su mlađih uzrasta zadarskih atletičara koje su na rasporedu od 16 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Put Bokanjca, u problemu i Belafuža i Višnjik!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 22:00(23.09.2021.) do 06:00h (24.09.2021.) bez vode biti će potrošači u ulici Put Bokanjca.

U istom terminu vodoopskrba će biti otežana na širem području Belafuža i području Višnjik.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene i na križanju ulice Put Bokanjca i ulice Skročini.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Obavijest za brucoše i obavijest o upisima na višu godinu

Objavljeno

-

By

Sa zadarskog Sveučilišta nekoliko obavijesti:

Obavijest za brucoše:

Upis izbornih kolegija putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija možete vidjeti ovdje. 

Upisi u višu godinu:

Upis u višu godinu putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija o upisu u višu godinu za jednopredmetne studije možete vidjeti na odjelnim stranicama, a za dvopredmetne studije ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu