Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) STIHOVI ZVANE ČRNJE NA SPOMENICIMA ZRINSKOM I FRANKOPANU U BEČKOM NOVOM MJESTU 12. međunarodni književni susreti u Koljnofu

Objavljeno

-

Zbog globalne pandemije COVID-19 planirani 12. međunarodni književni susreti u Koljnofu, koje organizira Matica hrvatska Šopron, Čakavska katedra Šopron, Udruge Hrvati i Zaklada „KUME“ Koljnof, nisu održani, kako su planirani u studenome 2020. godine, već su odgođeni za 2021. godinu, u doba kada za to budu povoljne epidemiološke i druge prilike. Odlučeno je da se prošlogodišnji Koljnofski književni susreti održe od 6. do 11. srpnja 2021. godine, u okviru tradicionalne manifestaciji Po staza naših starih 2021., koju osmišljava i priređuje isti organizator.

Domaćin Koljnofskih književnih susreta je, kao i uvijek bio je dr. Franjo Pajrić, a selektor i voditelj programa književnik Tomislav Marijan Bilosnić, koji je ove 12. Međunarodne koljnofske književne susrete odlučio posvetiti haiku poeziji i predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju. Posebni dio programa posvećen je tragičnoj pogibiji Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu.

S hrvatske strane Susretima osobno i na daljinu sudjelovali su književnici, znanstvenici i umjetnici Mihael Štebih, Đurđa Vukelić Rožić, Lana Derkač, Sanja Knežević, Tomislav Maretić, Ernest Fišer, Davor Šalat, Vlatko Majić, Ante Tičić i Tomislav Marijan Bilosnić.

Uz književnike iz Hrvatske Koljnofskim susretima su se pridružili i hrvatski književnici s prostora Gradišća u Mađarskoj i Austriji, Timea Horvat, Šandor Horvat, Robert Hajszan, Herbert Gassner, Dorothea Zeichmann, Ana Šoretić Uz gostovanja na programu književnih susreta organizirano je više predavanja, predstavljanja knjiga i književnih nastupa u Nardi, Bečkom Novom Mjestu, Čepregu, Šopronu i Koljnofu. S obzirom na nastalu situaciju 12. međunarodni književni susreti u Koljnofu bavili su se sadržajima tematskih predavanja, čitanja u prirodi i svečanim recitalima.

Hrvatski književnici svojim domaćinima tradicionalnoj manifestaciji Po staza naših starih 2021. pridružili su se u Čakovcu gdje ih je pozdravio Mihael Štebih, a Susreti su službeno započeli u Nardi, u utorak 6. srpnja gdje je odana počast nedavno preminulom kolegi Lajošu Škrašiću, dok su svoje pjesme čitali dr. Šandor Horvat, Tomislav Marijan Bilosnić, dr. Robert Hajszan, izv. prof. dr. Sanja Knežević i Timea Horvat. Svojim radovima predstavili su se na daljinu i Tomislav Maretić, Vlatko Majić, i Đurđa Vukelić Rožić. Đurđa Vukelić Rožić najavila je donaciju haiku knjiga za biblioteku Koljnofskih književnih susreta, odnosno za hrvatske knjižnice u Gradišću. U programu, koji je na otvorenom pratilo više stotina
stanovnika ovog mjesta na jugu mađarske strane Gradišća, čitale su se haiku pjesme, a T. M.
Bilosnić i dr. Šandor Horvat održali su i predavanje o haiku poeziji u Hrvatskoj.

Sljedeći dan, u srijedu 7. srpnja, književnici su sa svojim domaćinima posjetili Poljance, u knjižnici Vorištana održano je književno sijelo na kojemu je voditelj susreta najavio svoje kolege, sudionike Susreta na daljinu, pjesnike Ernesta Fišera, Lanu Derkač, Davora Šalata, i Antu Tičića. Knjižnici su poklonjene knjige sudionika susreta. Potom su sudionici 12. književnih susreta Koljniof 2020. pohodili Bečko Novo Mjesto, gdje su pred biste Zrinskog i Frankopana položili vijenac s natpisom „Dva človeka so vajka / kako dva križa“, stihovima iz pjesme „Križ“ Zvane Črnje. Dr Herbert Gassenr, domaćin ovog pohoda održao je predavanje na temu pogibije Zrinskog i Frankopana, a izv. prof. dr. Sanja Knežević održala je predavanje „Tematika Zrinskih i Frankopana u hrvatskom povijesnom i novopovijesnom
romanu“.

U čast jubileja 350. godišnjice smrti Zrinskog i Frankopana održan jer i pjesnički recital. Istoga dana pjesme su se čitale i na brdu iznad Cogrštofa, gdje je književnicima Susreta domaćica bila književnica Ana Šoretić.

U četvrtak, 8. srpnja, u kapeli Janković u Čepregu, Tomislav Marjan Bilosnić čitao je Pjevanja svetom Ivanu od Križa, a Sanja Knežević haiku izbor iz ciklusa „Molitva s Ugljana“.

U petak, 9. srpnja, u Koljnofu, po završetku povorke Po staza naših starih, na terasi restorana Levanda, upriličena je književna večer, kojoj se pridružila pjesnikinja Dorothea Zeichmann, koja je predstavila svoja najnovija izdanja. T. M. Bilosnić, kao voditelj Međunarodnih književnih susreta Koljnof, još jednom je okupljenu publiku upoznao s nazočnim sudionicima Susreta, kao i onima koji u njima zbog pandemijskih problema sudjeluju na daljinu. Književni program glazbeno su oblikovali Koljnofskih tamburaša pa je druženje potrajalo do kasno u noć.

Planirani susret odlaska u Slovačku, u petak 9. srpnja zbog pandemije je odgođen, pa su književnici posjetili prastaru Crkvu sv. Jaskova u Lébénu, gdje su upriličena čitanja pjesama vjerskog karaktera i molitva sudionika. T. M. Bilosnić je pročitao izbor iz svoje zbirke pjesama „Molitve“ nagrađene Nagradom „Tin Ujević“. Koljnofski književni susreti simbolično su završili na grobu Mate Meršića Miloradića u Kemlji. Sanja Knežević pročitala je svoju pjesmu posvećenu Tinu Ujeviću, hrvatskom književnom velikanu, kojemu se ove godine obilježava 160. obljetnica rođenja, čime su na simboličan način povezani Vrgorac-Frakanavu-Zagreb i Kemlju, tako što je otpjevana gradišćanska himna na stihove Miloradića „Hrvat mi je otac“. Konačno s Mošonskog Dunava odaslani su pozdravi našim sunarodnjacima u Slovačkoj i Češkoj, i najavljeni naredni 13. Međunarodni književni susreti Koljnof 2021. već za kolovoz ove godine.

Zbog već sada najavljenih mjera u listopadu dogovoreno je da se ovogodišnji susreti održe krajem mjeseca kolovoza. Bit će opet simbolike, jer je 29. kolovoza vjerski praznik Glavosjeka, a u Šopronu je jedina viteška crkva još u funkciji posvećena Ivanu Krstitelju.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu