Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije predstavila inovativne projekte iz sektora ribarstva i akvakulture

Objavljeno

-

Na konferenciji “Inovativni pilot projekti Zadarske županije u sektoru ribarstva i akvakulture” u organizaciji AGGRA-e danas je u Kneževoj palači predstavljeno sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije, koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju dobili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000 kn.

Po 60 tisuća kuna dobili su Akvakultura, Marikomerc, Vele Mare, Kali Tuna te obrti SEASUN, Pidoća i Škrapa, a svima je zajedničko provođenje novih procesa i inovativnih metoda u poslovanju. Korisnicima su sredstva dodijeljena u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran programom Interreg Italija-Hrvatska.

Ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Vladimir Kovačević pozdravio je uzvanike, među kojima su bili državni tajnik Šime Mršić, župan Božidar Longin, europarlamentarac Tomislav Sokol, kao i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić sa zamjenicima. Gospodin Kovačević Istaknuo je važnost sinergije javnog, civilnog i privatnog sektora kao neophodnog načina za postizanje dobrih rezultata. AGRRA je pokazala kroz svoj rad kako je spremna za nadolazeće izazove novog programskog razdoblja s ciljem učinkovitog rada na razvoju ruralnog prostora.

Župan Božidar Longin iznio je podatke prema kojima je Zadarska županija najribarskija u Hrvatskoj, vodeća u uzgoju bijele i plave ribe, a ribari ostvaruju gotovo 50 posto ulova cijele hrvatske flote. Također je istaknuo kako se svim provedenim projektima posvećuje posebna važnost održivom razvoju.

Prije samih dodjela vouchera Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je prezentaciju “Inovacijski potencijali Zadarske županije u akvakulturi”. Gospodin Župan naglasio je kako u sektoru uzgoja bijele ribe imamo puno više inovacija i introdukcija novih vrsta. Uzgojni sistemi su također značajno unaprijeđeni u odnosu na osamdesete godine, s tehnologijom koja se prenosi iz najnaprednije industrije uzgoja. Sada se puno pažljivije odabiru lokacije za uzgoj, pa je utjecaj na okoliš značajno manji. S druge strane školjkarstvo je dosta skromno te ima veliki potencijal za rast.

Voditeljica projekta INVESTINFISH Ana Zubčić iz AGGRA-e predstavila je odabrane projekte, među kojima su korištenje softwarea za detekciju i analizu uzgojene ribe, uspostava centralne platforme (web shopa) za objedinjavanje narudžbi živih školjkaša, mobilna školjkarnica, neprekidna linija uzgoja daganja, uvođenje softvera za sigurnost i higijenu u pogonu za preradu i distribuciju ribe i plodova mora, te korištenje biopredacije u osnivanja galeba klaukavaca od uzgajališta plave ribe (tune) tvrtke Kali tuna.

Svim dobitnicima sredstava danas su svečano uručene prigodne plakete.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ! Od utorka dezinsekcija komaraca na području Zadra!

Objavljeno

-

By

U periodu od 6. do 7. lipnja, stoji u obavijesti iz Grada Zadra, provodit će se adulticidna dezinsekcija komaraca na području grada Zadra.

U nastavku donosimo raspored:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZADRU U PONEDJELJAK POLAZNICI RATNE ŠKOLE Čeka ih prijem kod župana Longina, pa predavanje Mladena Fuzula

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u Zadru će boraviti polaznici 25. naraštaja ratne škole „Ban Josip Jelačić” koji u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i studijsko putovanje s nastavnim posjetima.

U sklopu posjeta, u Velikoj vijećnici Doma županije u 9 sati primit će ih župan Božidar Longin sa suradnicima i predstavnici grada Zadra, a predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu” održat će general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

Polaznici 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, zajedno s načelnikom ratne škole brigadirom Mijom Kožićem u 12 sati odat će počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima, a obići će i kulturno-povijesne znamenitosti Grada Zadra.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLESNA UDRUGA GESTA U HNK ZADAR / U ponedjeljak premijera mjzuikla “KO?AUTOR”!

Objavljeno

-

By

Nova glazbeno, dramsko plesna produkcija zadarske Plesne udruge Gesta pod nazivom KO?AUTOR, premijerno će u ponedjeljak 05.lipnja 2023. ispričati priču o prijateljstvu, stvaranju, predanom radu kroz ljubav prema umjetnosti. Predstava je pripremana kroz drugi dio plesne sezone, ali je već dugo bila u planu. Čekala je samo zeleno svjetlo.

 Autorica svih Gestinih predstava umjetnička voditeljica Nena Jurišić, rekla bi kako je svaka priča čista ljudska emocija koja je vodi kroz stvaranje:

“Svi koji me znaju opisali bi me kao tešku emotivku i sigurno je to taj tajni kod koji uvijek imam u rukavu kod stvaranja predstave. Već sam bezbroj puta naglasila kako kroz rad s djecom osim plesnog pedagoškog rada i djelovanja, veliku ulogu ima i plodno tlo za ekspanziju mojih snova…. Ova predstava je upravo to. Ples koji je primaran u mom radu i moja prva ljubav, ali i glazba koja me oblikovala kroz odrastanje uz priče koje su uvijek pronalazile put do papira na kojem se stvarao novi svijet za moj rad u Gesti. S obzirom da se radi o mjuziklu, songovima sam ispričala dijelove priče, uz sjajnu glumačku postavu i cijeli plesni ansambl Geste. Izuzetno sam uživala u svakom djelu procesa rada, u kojem sam vjerujem dala svoj maksimum.

Ovaj put sam tri u jedan, autor predstave, autor songova i koreograf, dok je sjajan tekst napisala nagrađivana i dugogodišnja Gestina desna ruka glumica, lutkarica, pripovjedačica Sanja Grgina.

Sanja  je ujedno i režirala ovu predstavu , pa se osvrnula na temu predstave..

“Koja je formula uspjeha i postoji li, a da ne izaziva frustracije? Ono što smo dosad naučili, jest: uspješan biti i ne imati prijatelja i biti emotivno zapušten, nije opcija koju bismo izabrali. Mi u Gesti duboko vjerujemo da smo jedni drugima podrška kako u poslu tako i u privatnim životima, te tako znamo da je prijateljstvo najvažniji odnos kojeg možemo izgraditi kroz život, a to je uspjeh”… kaže Grgina.

U predstavi glume sjajni mladi glumci Kazališta lutaka Lino Brozić i Dominik Karakašić uz dječaka glumca Marka Trošelja.

Aranžmane i glazbu za ovaj mjuzikl potpisuje Renato Babić, a scenografiju Robert Košta.

Kostimografiju potpisuje Nataša Perović, a rekvizite Adriano Košta.

Ton majstor je kao i uvijek Drako Predragović Dabi, a majstor svjetla Frane Papić.

Pozivamo sve na premijeru predstave, u nadi da ćemo dočekati bar još jednu izvedbu. poručuje Jurišić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu