Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AGGRA i Znanstvena knjižnica kroz EU projekt do vrijednog skenera

Objavljeno

-

Projekt „Adrion Cultural Heritage Network – ADRINETBOOK“ ima za cilj osuvremeniti pristup kulturnoj baštini, podići svijest i angažirati novu publiku kroz digitalizaciju kulturnih dobara.

Projektom ADRINETBOOK želi se promovirati, vrednovati i zaštiti kulturna baština na području Jadransko-jonske regije. Očuvanjem specifičnih kulturnih dobara (posebice knjiga) i njihovom digitalizacijom ova vrsta kulturne baštine postat će dostupna široj publici.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA kao jedan od partnera na projektu ostvarila je suradnju sa Znanstvenom knjižnicom Zadar koja ima dugu povijest i bogatu zbirku pisane kulturne baštine.

Kako bismo ostvarili jedan od ciljeva projekta i doprinijeli radu Znanstvene knjižnice Zadar u sklopu projekta ADRINETBOOK financiranog iz programa INTERREG ADRION nabavljen je skener za digitalizaciju pisane baštine vrijednosti 256.875,00 kuna. Ovaj vrijedan skener omogućit će Znanstvenoj knjižnici lakše i jednostavnije skeniranje većih formata knjižnične građe.

Upotreba ovog vrijednog skenera kao digitalnog alata pomaći će Znanstvenoj knjižnici pretvoriti veliku kulturnu baštinu u pristupačna i atraktivna iskustva za gledatelje diljem svijeta.

Znanstvena knjižnica ima bogatu zbirku kulturne baštine u vidu vrijedne knjižne i ostale građe koja će se ovim projektom dodatno promovirati a čemu će ovaj vrijedan skener svakako doprinijeti, te valja također spomenuti i kako se kroz ovaj projekt doprinosi promociji Zadarske županije, u tom smislu važno je spomenuti i kulturnu turističku rutu koja je nastala u sklopu ADRINETBOOK projekta također u suradnji Agencije za ruralni razvoj – AGRRE i Znanstvene knjižnice Zadar naziva „ Zadar – le belle epoque tour“ čija središnja tema obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata – razdoblje kada grad Zadar skida svoje “oklope” i od ratnika postaje “Bon vivant” – ljubitelj lagodnog života, udobnosti i zadovoljstva. Odredbom cara Franje Josipa I. (1868.) Zadar prestaje biti grad- tvrđava, a dio gradskih zidina je srušen i Zadar se novom rivom otvara prema moru. Na novoizgrađenoj šetnici uz more – Rivi izgrađene su nove javne i privatne zgrade, s različitim kavanama s vrtom s pogledom na more. U gradu cvjeta kulturni život – posjećuju se kazališta, održavaju koncerti svjetski poznatih umjetnika, razvija se fotografija, tiskaju se novine i knjige, narodne čitaonice i knjižnice pune su znanstvenika i istraživača… Zadar u to vrijeme nije bio samo administrativno nego glavni grad austrijske pokrajine Dalmacije, ali i njezino kulturno i kozmopolitsko središte, istaknuo je Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj.

Znanstvena knjižnica Zadar ima višegodišnje iskustvo u procesu digitalizacije započete davne 2010. godine. Novonabavljeni skener omogućit će digitalizaciju većih formata građe bilo da je riječ o novinama, atlasima, zemljopisnim kartama, plakatima ili knjigama velikih dimenzija.

Naime postojećim skenerom nije se mogla snimati građa velikih dimenzija. Time će se ostvariti osnovni ciljevi projekta iz perspektive Znanstvene knjižnice: bolja vidljivost kulturne baštine i zaštita izvornih primjeraka građe. Digitalizirana baština Znanstvene knjižnice Zadar će ovim projektom postati dio EUROPEANE, web portala EU, koji sadrži zbirke digitalizirane kulturne baštine više od 3000 institucija diljem Europe. Portal sadrži zapise više od 50 milijuna kulturnih i znanstvenih artefakata, okupljenih na jednoj platformi i predstavljenih na različite načine bliske modernim korisnicima, istaknula je v. d ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO NE POPUŠTA / Sunčano i vruće i u novom tjednu. Nešto niže temperature tek za vikend?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice više oblaka, a lokalno i magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena bura, ponegdje na udare jaka, rijetko i olujna, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27 °C, u Dalmaciji malo viša.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano te u većini krajeva danju vrlo toplo. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima, popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na moru od 16 do 21 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Početkom radnog tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Na kopnu će ujutro mjestimice biti magle, osobito u utorak. U srijedu zatim u unutrašnjosti porast naoblake i ponegdje malo kiše. U utorak će u unutrašnjosti zapuhati umjeren jugozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na sjeverac. Na moru će nakon burina i maestrala u utorak zapuhati jugo i već u srijedu okrenuti na buru. U srijedu malo niže dnevne vrijednosti temperature osobito u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu