Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AGGRA i Znanstvena knjižnica kroz EU projekt do vrijednog skenera

Objavljeno

-

Projekt „Adrion Cultural Heritage Network – ADRINETBOOK“ ima za cilj osuvremeniti pristup kulturnoj baštini, podići svijest i angažirati novu publiku kroz digitalizaciju kulturnih dobara.

Projektom ADRINETBOOK želi se promovirati, vrednovati i zaštiti kulturna baština na području Jadransko-jonske regije. Očuvanjem specifičnih kulturnih dobara (posebice knjiga) i njihovom digitalizacijom ova vrsta kulturne baštine postat će dostupna široj publici.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA kao jedan od partnera na projektu ostvarila je suradnju sa Znanstvenom knjižnicom Zadar koja ima dugu povijest i bogatu zbirku pisane kulturne baštine.

Kako bismo ostvarili jedan od ciljeva projekta i doprinijeli radu Znanstvene knjižnice Zadar u sklopu projekta ADRINETBOOK financiranog iz programa INTERREG ADRION nabavljen je skener za digitalizaciju pisane baštine vrijednosti 256.875,00 kuna. Ovaj vrijedan skener omogućit će Znanstvenoj knjižnici lakše i jednostavnije skeniranje većih formata knjižnične građe.

Upotreba ovog vrijednog skenera kao digitalnog alata pomaći će Znanstvenoj knjižnici pretvoriti veliku kulturnu baštinu u pristupačna i atraktivna iskustva za gledatelje diljem svijeta.

Znanstvena knjižnica ima bogatu zbirku kulturne baštine u vidu vrijedne knjižne i ostale građe koja će se ovim projektom dodatno promovirati a čemu će ovaj vrijedan skener svakako doprinijeti, te valja također spomenuti i kako se kroz ovaj projekt doprinosi promociji Zadarske županije, u tom smislu važno je spomenuti i kulturnu turističku rutu koja je nastala u sklopu ADRINETBOOK projekta također u suradnji Agencije za ruralni razvoj – AGRRE i Znanstvene knjižnice Zadar naziva „ Zadar – le belle epoque tour“ čija središnja tema obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata – razdoblje kada grad Zadar skida svoje “oklope” i od ratnika postaje “Bon vivant” – ljubitelj lagodnog života, udobnosti i zadovoljstva. Odredbom cara Franje Josipa I. (1868.) Zadar prestaje biti grad- tvrđava, a dio gradskih zidina je srušen i Zadar se novom rivom otvara prema moru. Na novoizgrađenoj šetnici uz more – Rivi izgrađene su nove javne i privatne zgrade, s različitim kavanama s vrtom s pogledom na more. U gradu cvjeta kulturni život – posjećuju se kazališta, održavaju koncerti svjetski poznatih umjetnika, razvija se fotografija, tiskaju se novine i knjige, narodne čitaonice i knjižnice pune su znanstvenika i istraživača… Zadar u to vrijeme nije bio samo administrativno nego glavni grad austrijske pokrajine Dalmacije, ali i njezino kulturno i kozmopolitsko središte, istaknuo je Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj.

Znanstvena knjižnica Zadar ima višegodišnje iskustvo u procesu digitalizacije započete davne 2010. godine. Novonabavljeni skener omogućit će digitalizaciju većih formata građe bilo da je riječ o novinama, atlasima, zemljopisnim kartama, plakatima ili knjigama velikih dimenzija.

Naime postojećim skenerom nije se mogla snimati građa velikih dimenzija. Time će se ostvariti osnovni ciljevi projekta iz perspektive Znanstvene knjižnice: bolja vidljivost kulturne baštine i zaštita izvornih primjeraka građe. Digitalizirana baština Znanstvene knjižnice Zadar će ovim projektom postati dio EUROPEANE, web portala EU, koji sadrži zbirke digitalizirane kulturne baštine više od 3000 institucija diljem Europe. Portal sadrži zapise više od 50 milijuna kulturnih i znanstvenih artefakata, okupljenih na jednoj platformi i predstavljenih na različite načine bliske modernim korisnicima, istaknula je v. d ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Priprema se spektakl u Zadru: Croatia Yacht Show dovodi na Jadran superjahte s tjednim najmom od pola milijuna eura

Objavljeno

-

By

Foto: A. Kovic

Organizacija prvog Croatia Yacht Showa je u završnoj fazi. Ovaj prestižni događaj koji prvi put dovodi superjahte u Hrvatsku, postavit će Zadar i Hrvatsku na kartu najelitnijih nautičkih destinacija u svijetu, a održat će se od 1. do 3. listopada 2024., odmah nakon čuvenog Monaco Yacht Showa.  

Prestižna platforma za luksuzne jahtaše

Croatia Yacht Show donosi luksuz i inovacije izravno iz Monaka, a lokacija održavanja je Zadar Cruise Port. Ovaj ekskluzivni sajam pruža jedinstvenu priliku za iznajmljivače da predstave svoje najnovije modele superjahti i megajahti u okruženju koje spaja vrhunsku eleganciju s prirodnim ljepotama Jadrana. Sličnost s Monaco Yacht Showom jamči visoku razinu prestiža i globalnu medijsku pokrivenost.

Sajam će ugostiti više od šezdeset jahti, a moći ćete vidjeti impozantne jahte dužine i do 100 metara, koje su raspoložive za najam u Hrvatskoj.  

Za izlagače sajam predstavlja neprocjenjivu priliku za umrežavanje s međunarodnim kupcima, investitorima i partnerima. Posebno organizirani B2B sastanci i događaji omogućuju sklapanje ugovora i stvaranje novih poslovnih prilika. Uz prisutnost utjecajnih gostiju visoke platežne moći, uključujući VIP osobe i slavne ličnosti, izlagači će imati priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na najvišoj razini.

Čast nam je što imamo priliku organizirati prvi Croatia Yacht Show u Zadru, gradu koji svojim povijesnim i prirodnim ljepotama savršeno odgovara prestižu ovog događaja. Grad nije samo turistička atrakcija, već i važno nautičko središte koje može pružiti sve što je potrebno za uspješan sajam superjahti koji ovaj događaj prvi put dovodi u Hrvatsku, stavljajući hrvatske jahte u elitno društvo svjetskih nautičkih lidera.

Cilj nam je povezati lokalne iznajmljivače s međunarodnim tržištem, istovremeno promovirajući Hrvatsku kao luksuznu nautičku destinaciju. Croatia Yacht Show je savršena prilika i za hrvatske izlagače da predstave svoje inovacije, sklope nova partnerstva i unaprijede svoje poslovanje na globalnoj razini. Vjerujemo da će ovaj sajam postati tradicionalni događaj koji će dodatno ojačati položaj Hrvatske na svjetskoj nautičkoj karti.’- izjavio je Tino Prosenik, direktor tvrtke Yachtmaster Group, koja je organizator ovog događaja.

Prosenik najavljuje i zanimljiv program za posjetitelje koji će osim obilaska sajma moći doživjeti i kulinarski show chefova koji svoja jela s potpisom inače serviraju gostima na luksuznim superjahtama i megajahtama čiji tjedni najam postiže cijenu i više od pola milijuna eura. Bit će održana i modna revija koja će pokazati jedinstven pogled na modu nautičara, kao i izložba luksuznih automobila.

Ne propustite priliku postati dijelom ovog jedinstvenog događaja, na kojem će se Hrvatska predstaviti svijetu u društvu najboljih.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Plenković u posjetu Salima: Obišao luku, knjižnicu i tvornicu ribljih konzervi

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Dugom otoku.

U pratnji nekoliko ministara obišao je obnovljenu luku Sali, novu knjižnicu te tvornicu ribljih konzervi.

– Ovaj veliki projekt ulaganja u vodoopskrbu u Zadarskoj županiji uključuje i otoke, pa je onda tu i Dugi otok. Naš je plan da ta velika investicija bude realizirana bude kroz četiri godine pa da i pitka voda koja će dolaziti redovito zamijeni ove brodove vodonosce, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

0 seconds of 22 secondsVolume 90%

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNA JURNJAVA NA A1 / Švicarac kod čvora Pirovac vozio brzinom od 251 kilometar na sat!

Objavljeno

-

By

Vozač je prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 660 eura te mu je izrečena mjera zabrane upravljanja  motornim vozilom u trajanju od 1 mjesec

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su tijekom provođenja aktivnosti u prometu usmjerenih na sprječavanje najtežih prometnih prekršaja, poglavito brzine, službenim vozilom presretač na autocesti snimili vozača u prekoračenja dozvoljene brzine.

U subotu, 20. srpnja u 02.07 sati na A-1, na dionici u blizini čvora Pirovac, snimili su i zaustavili 42-godišnjeg državljanina Švicarske kako upravlja automobilom švicarskih registarskih oznaka brzinom od 251 km/h, na mjestu na kojem je brzina ograničena na 130 km/h.

Vozač je sankcioniran sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Izdan mu je Prekršajni nalog o počinjenom prekršaju uz predviđenu novčanu kaznu od 660 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 1 mjeseca .

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu