Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZNANSTVENI SKUP NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Prilog očuvanju povijesti, tradicije i identiteta Preka i otoka Ugljana

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo dvodnevni znanstveni skup “Preko i njegovo područje”, na kojemu će se obraditi različite teme iz povijesti i sadašnjosti ovog općinskog središta. Predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Robert Bacalja rekao je kako će znanstveni radovi, koji će se kasnije okupiti u tiskanoj monografiji, dati nova i prikladna tumačenja onog što je Preko iznjedrilo u svojem povijesnom hodu prema budućnosti, izgrađujući jedan specifičan imaginarij kako u kulturi i prosvjeti, tako i u gospodarskom smislu.

Sveučilištu, organizatorima skupa i rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican na znanstvenom skupu zahvalio je načelnik Općine Jure Brižić, koji je istaknuo kako će monografija doprinijeti očuvanju povijesti, tradicije i identiteta otoka i očuvanja otočnog života kao našeg nacionalnog blaga.

– Kao akademska zajednica dužni smo doprinositi domovini i zajednici na ovakav način, proučavanjem stvarnog prostora ali i njegovog imaginarija. S Općinom Preko potpisali smo jedan široko zasnovani sporazum o suradnji, što je primjer suradnje sveučilišne i lokalne zajednice, a uključuje i konkretan program obnove stare školske zgrade na Ošljaku, koji bi trebao postati jedan od sveučilišnih centara koji će se baviti otočnim stanovništvom, istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić dotaknuo se rada možda i najpoznatijeg Prečanina, jednog od svojih prethodnika na biskupskoj stolici Dubrovačke biskupije Josipa Marčelića.

– Biskup Marčelić utemeljio je brojne humanitarne institucije za djecu, starije, siromašne. Bio je svjestan da u društvu ima previše svađa i nečovječnosti, pa je smatrao da vjernici i svećenici moraju živjeti utopiju bratstva, mira i ljubavi. Obnavljao je bratovštine jer je želio da se vjernici aktivnije uključuju u društvo, rekao je nadbiskup Puljić.

Župan Longin istaknuo je kako je kao upravno središte zadarskih otoka Preko imalo poseban povijesni značaj, ali i danas je sjedište jedne od gospodarski najsnažnijih općina u  Zadarskoj županiji.

U prigodnom dijelu programa u Svečanoj dvorani Jurica Šoša, Silvana Milišić Šoša i Ivana Šoša Tošić izveli su koncert za obou i violinu J. S. Bacha. U radnom dijelu u dva dana u Zadru i Preku obradit će se brojne zanimljive teme poput Glagoljaške baštine samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, Preškog agrara u 17. i 18. stoljeću, Režimske presije prema obitelji Mašina, Euharistijskog kongresa u Preku 1925. godine kao svjedočanstva vjerskoga i nacionalnoga identiteta, ratnih šteta u Drugom svjetskom ratu, narodnom običaju „U lancuni“, najranijim kršćanskim tragovima na području Preka itd.

U popratnom programu održat će se 30. pjesnička manifestacija Brižićev dvuor posvećena Pavlu Jerolimovu i Ivici Matešiću Jeremiji te izvesti pasionski oratorij Križina Ive Nižića.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Zimski đir gradom

Objavljeno

-

By

IMG_0082

Image 1 of 72

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HVIDR-a ZADAR: Osvojeni pehari sa Sportsko rekreativnih igara u Poreču

Objavljeno

-

By

Proteklog vikenda, 26.-28.11.2021.g. održane su Sportsko rekreativne igre državne razine Hrvatskog paraolimpijskog odbora I državno natjecanje u šahu u Poreču.

Zbog pandemije i poštivanja svih epidemioloških mjera, zadarske ekipe su nastupile sa malo manjim brojem sportaša nego inače, tako da je na natjecanju nastupilo 16 sportaša ispred Športskog saveza osoba s invaliditetom Zadarske županije u četiri discipline: boćanje, elektronski pikado, viseća kugla i šah.

“Ipak, ni ovi posebni uvjeti nisu spriječili naše boćare da se vrate kao državni prvaci sa dva pehara koja su osvojili za prva mjesta u parovima i u trojkama na čemu im posebno čestitamo.

Čestitamo i svim ostalim natjecateljima na uloženom trudu i predstavljanju našeg Saveza i Udruge HVIDR-a Zadar”, stoji u priopćenju zadarske HVIDR-e.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT BRENDIRANJA Grad Zadar poziva građane na popunjavanje on-line upitnika

Objavljeno

-

By

Grad Zadar provodi istraživačke aktivnosti projekta brendiranja, u koju svrhu je danas građanima upućen i sljedeći poziv:

“Poštovani građani i građanke,

pozivamo Vas da ispunite on-line upitnik i svojim odgovorima direktno pridonesete provedbi istraživačkih aktivnosti projekta brendiranja s ciljem stvaranja komunikacijskog sustava koji će pomoći uspostavljanju i razvoju kulturnog identiteta grada.

Realizacija projekta odvija se kroz UO za kulturu i šport te se realizira kroz istraživačke aktivnosti. Aktivnost je predviđena Planom razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. kroz strateški cilj Ojačati vidljivost kulture prema ciljanim skupinama i cilj Jačanje grada Zadra kao kulturnog središta.”

Upitniku do kraja ovog tjedna možete pristupiti na sljedećem linku:

https://limesurvey.srce.hr/275323?lang=hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu