Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠIME ERLIĆ, PREDSJEDNIK GO HDZ-A O FORMIRANJU GRADSKE VLASTI “Otvoreni za suradnju sa svima koji žele surađivati na razvoju Zadra”

Objavljeno

-

Otvoreni smo za suradnju sa svima koji žele surađivati na razvoju Zadra. Međutim, s obzirom na povijest ne-suradnje i velike razlike, ne vidimo mogućnost suradnje sa SDP-om i njihovim koalicijskim partnerima, kaže Erlić i dodaje da su trenutačno fokusirani na drugi krug izbora za gradonačelnika, nakon čega će konkretnije krenuti s razgovorima za Gradsko vijeće

Rezultati za Gradsko vijeće Zadra donijeli su HDZ-ovoj koalicijskoj listi najveći broj mandata, ali za formiranje buduće gradske vlasti nedostaje im tri vijećnika.

Tko ulazi u Gradsko vijeće?

S osvojenih 34,61 posto glasova dosadašnja vladajuća stranka u Gradu Zadru kao relativni pobjednik dobila je 11 mandata, pa tako u Gradsko vijeće ulaze kandidati Branko Dukić, Šime Erlić, Bruno Milin, Dario Nakić, Damir Burčul, Marija Petani, Mate Lukić, Duško Vuković, Davor Karlović, Marjana Bakmaz i Ante Kolega.
S SDP-ove koalicijske liste, koja je osvojila 24.02 posto glasova i osam mandata, u Gradsko vijeće ulaze Marko Vučetić, Daniel Radeta, Ante Rubeša, Irena Dragić, Marjana Botić, Nino Mrčela, Marko Pupić Bakrač i Danijela Vukoša, dok nezavisna lista Enija Meštrovića s osvojenih 21,85 posto daje sedmero vijećnika, a oni su Enio Meštrović, Drita Dunatov, Rino Rados, Anadia Kožul, Željko Krizman, Adela Frank i Vito Dovranić.
U Gradsko vijeće ulazi i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, nositelj liste DP-a koja je osvojila 5,47 posto glasova birača.

Osvojili relativnu većinu

Rezultate HDZ-ove liste za Gradsko vijeće Zadra komentirao je Šime Erlić, predsjednik zadarskog Gradskog odbora HDZ-a koji i ovim putem izražava zahvalnost svim biračima koji su izašli na izbore i podržali HDZ-ovu listu za Gradsko vijeće i njihova kandidata za gradonačelnika Branka Dukića.
– Naša lista je ponovno dobila najveći broj glasova i relativnu većinu u Vijeću. Međutim, činjenica jest da nismo ostvarili rezultat za Gradsko vijeće od prije četiri godine, jer je evidentno kako je dio birača svoje povjerenje poklonio listi Enija Meštrovića, odnosno Ričarda, dok je SDP sa svojom koalicijom također pao prema broju osvojenih mandata, kaže Erlić i ističe da ovakva situacija otvara sve mogućnosti.
– Smatram da je sve otvoreno i da nakon potvrde mandata gradonačelniku Dukiću u drugom krugu imamo otvorene pozicije za pregovore i suradnju po pitanju razvoja grada i svega onoga što smo ponudili svojim izbornim programom, navodi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.
Iako je HDZ u odnosu na prošle izbore dobio sedam vijećnika manje, a lista Enija Meštrovića je sada osvojila toliki broj mandata, ukupan broj vijećnika u zadarskom Gradskom vijeću je u novome sazivu smanjen s 31 na 27, te je »pad« u broju mandata HDZ-ove koalicije manji negoli se na prvi pogled činilo.

Fokusirani na drugi krug

– Ako gledamo u relativnim brojkama, HDZ-ova lista je dobila 10 posto manje i tu vidimo da se dio glasova prelio ponajviše na listu Enija Meštrovića, dok je SDP s koalicijom ostao na istoj razini kao i prije četiri godine, kaže Erlić i navodi da u HDZ-u nisu previše iznenađeni uspjehom liste Enija Meštrovića.
– Ne mogu reći da nas je Enio iznenadio, jer smo znali da je on svojim nastupima i porukama zanimljiv biračkom tijelu. On je svojevrsni fenomen ovih izbora. Međutim, teško je bilo procijeniti koliko će se ta popularnost odraziti u broju mandata za Vijeće. Po sadašnjim rezultatima vidimo da je jedan značajan dio birača poklonio svoje povjerenje njemu što je za svaki respekt i zaslužuje iskrene čestitke, ističe Erlić, a na pitanje na koje stranke, odnosno liste računaju u formiranju gradske vlasti, kaže:
– Otvoreni smo za suradnju sa svima onima koji žele surađivati na razvoju Zadra u sljedeće četiri godine. To je najvažnije. Međutim, s obzirom na povijest ne-suradnje i velike razlike, ne vidimo mogućnost suradnje s SDP-om i njihovim koalicijskim partnerima, kaže Erlić i dodaje da su trenutačno fokusirani na drugi krug izbora za gradonačelnika koji je već za dva tjedna.
– Nakon toga vjerujem da konkretnije možemo krenuti s razgovorima za Gradsko vijeće Zadra, zaključuje Šime Erlić.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu