Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTKRIVAMO: KAKO JE BLAGAJNOM OPĆINE KOLAN UPRAVLJAO NAČELNIK S NAJKRAĆIM MANDATOM Šime Gligora naručio javne radove za 181, platio ih 375 tisuća kuna i – dobio novu fasadu na obiteljskoj kući?! Sad opet želi biti načelnik!

Objavljeno

-

„Slučajni načelnik“ Općine Kolan, Šime Gligora, kojeg je na vlast 2016. donio drugi krug izvanrednih izbora, a već 2017. ga smijenili oni redoviti, uspio je i u tako kratkom vremenskom periodu kompromitirati i sebe i Općinu.

Priča je nažalost klasična, domaća. Prema informacijama kojima raspolažemo, naime, ovaj je načelnik s rekordno kratkim mandatom prvo potpisao narudžbu radova u vrijednosti kakvih 180 tisuća kuna, da bi isti gotovo preko noći naglo poskupjeli (više nego dvostruko!), i to na nešto manje od 400 tisuća kuna. Sve bez javnog natječaja, prigovora i rasprave. Slučajno ili ne, osim neviđenog poskupljenja radova poduzetnički talent načelnika Gligore, tvrde mještani, imao je još jednu posljedicu – novu fasadu na obiteljskoj kući.

Izvanredni izbori u Kolanu, Gligoru su na čelo te općine doveli u travnju 2016. Među prvim odlukama koje s te pozicije potpisuje jest ona o asfaltiranju iskopa nakon radova na vodovodnoj mreži.

Prvotni Troškovnik procjenjuje da obnova kolničkih konstrukcija vrijedi nešto više od 181 tisuću kuna.

„Na ugovornu vrijednost radova ne mogu utjecati eventualne promjene okolnosti na bilo kojoj od strana Ugovora, kao ni okolnosti koje su bez utjecaja bilo koje od ugovornih strana“, navedeno je u Ugovoru o javnim radovima kojima se posao mimo natječaja dodjeljuje tvrtki Colas Hrvatska.

Tako su stvari stajale 6. srpnja 2016.

Već 3. kolovoza iste godine, niti mjesec dana od prvotne procjene troškova radova asfaltiranja, načelnik Gligora donosi novu Odluku.

Radovi ipak koštaju nešto više. Točnije, više i od duplo više!

U takvoj, novoj Odluci, mladi se načelnik „vadi“ na tvrtku Vodoinstalacija koja je gradila vodovod i za kojima je u prvom redu i trebalo asfaltirati prometnicu, na „iznimnu žurnost“ radova zbog prometnog kolapsa i zbog sezone, na to da je ponuditelj već započeo s radovima… sve kako bi u finalu konstatirao da se zbog troškova dovođenja novog ponuditelja taj dio preskače i postojećem se izvođaču odobravaju dodatni radovi kojima se trošak posla sa spomenutih 180 penje na vrtoglavih 375 tisuća kuna!

U potrazi za odgovorom na pitanje – je li ovo bio potez naivnog i neiskusnog novog načelnika ili „mudrog“ poslovnjaka, možda pomognu svjedočanstva mještana Kolana da je paralelno s asfaltiranjem i naglim poskupljenjem cijene istoga obiteljska kuća načelnika Šime Gligore osvanula – s novom fasadom.   

Šime Gligora želi opet biti načelnik Kolana. Nije ni čudo. Ako je u nepunih godinu dana mandata na čelu jedne male općine uspio osigurati novu fasadu na obiteljskom domu, što li bi tek realizirao u regularne četiri godine?

U 5 GODINA – 3 POLITIČKE OPCIJE Gligora postao načelnik uz HDZ, potom se odmetnuo u neovisne, a sad se kune u opciju MOST-HSP-SU

Na prijevremenim lokalnim izborima 2016. godine, Šime Gligora dobio je mandat načelnika kao kandidat HDZ-a.

Godinu kasnije, na redovite izbore izlazi kao neovisni kandidat, da bi ove godine na funkciju načelnika jurišao na krilima koalicije Most-HSP-Stranka umirovljenika.

Tko je sljedeći?

 

Sport

TENIS Hrvatsko prvenstvo do 16 godina na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U teniskom kompleksu u Športskom centru Višnjik od subote, 15. svibnja, do četvrtka, 20. svibnja 2021. održat će se hrvatsko prvenstvo za igračice i igrače do 16 godina.

Očekuje se nastup stotinjak najboljih hrvatskih tenisačica i tenisača u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, a kvalifikacije će početi u subotu, 15. svibnja 2021.

Igrat će se na zemljanim terenima u organizaciji Hrvatskoga teniskoga saveza i TK-a Zadar 08.

Izvor: Planet Višnjik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA Na zadarskom području 34 novozaražena. Preminula dva muškarca (57 i 66 godina) i jedna žena (68)

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije  34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(22) i  Benkovac(3) te općina Bibinje(1), Kukljica(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(3) i Stankovci(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 332 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 999 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula su dva muškarca u dobi od 57 i 66 godina te jedna žena u dobi od 68 godina.

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 48 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 15 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Biogradu otvoren novi prostor Gradske knjižnice

Objavljeno

-

By

Biogradska Gradska knjižnica koja u tom gradu postoji već 58 godina jučer je uselila u svoj novi prostor. Svečanom otvorenju nazočni su bili župan Božidar Longin sa suradnicima i“ gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

„Otvaranje knjižnice poklopilo se sa godinom čitanja kojom je proglašena 2021. te je na taj način i Biograd na Moru je  dao svoj obol kulturi čitanja, promicanju knjiga i knjižnice“ rekla je ravnateljica ove ustanove Tihana Jurišić dodajući kako vjeruje da će ovo mjesto biti mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka.

„Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a današnje otvorenje je nadogradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima“, dodala je još ravnateljica Jurišić.

„U našem programu razvoja je i „Pametna županija“ kao jedan od 5 stupova razvoja, i izuzetno mi je drago da je nakon 12 godina konačno uređen novi prostor gradske knjižnice.

Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan.Narodne knjižnice, osobito u malim i srednje velikim sredinama, te ako su dobro vođene kao biogradska, predstavljaju mjesto okupljanja raznih generacija. Od najmlađih koji pohađaju razne kreativne radionice sve do najstarijih koji će u knjižnici pročitati novine, ali i pohađati tečaj rada na računalu i slično“, rekao je na otvaranju župan Božidar Longin.

Novi prostor gradske knjižnice u Biogradu na Moru uređen je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Biograda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu