Connect with us

Hrvatska

Stiže veća isporuka cjepiva, do kraja ožujka možemo procijepiti i do 500 tisuća ljudi

Objavljeno

-

Premijer Plenković istaknuo je danas da će Adriatic Business centar u Šibeniku postati inkubator inovativnih ideja. ABC centar generirat će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Po dolasku u Šibenik, premijer Plenković otvorio je Adriatic Business centar (ABC), koji je obnovljen sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za pedesetak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja – rekao je premijer Plenković.

Radi se o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i slično. Centrom će upravljati Razvojna agencija koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima. Za projekt izgradnje ABC centra iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.

“Ovo je primjer uspješne revitalizacije neiskorištene infrastrukture” – naglasio je premijer pojasnivši da je Šibensko-kninska županija za ovaj projekt kupila napuštenu zgradu nekadašnje Prešaonice Tvornice lakih metala.

ABC centar generirat će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu, poručio je predsjednik Vlade i istaknuo da je Šibensko-kninskoj županiji dosad dodijeljeno 120 milijuna bespovratnih kuna. 

Naglasio je kako se ABC idealno uklapa u oba smjera kojima hrvatsko poduzetništvo teži.

“Digitalna i zelena transformacija. ABC centar je na tom tragu i u tom smislu će biti zamašnjak poduzetništva u županiji, Dalmaciji i cijelom hrvatskom priobalju”, poručio je.

Iz financijske perspektive 2014.-2020. trenutno ugovoreno 114 posto, a isplaćeno 47 posto sredstava

“Ovdje, na prostoru bivšega TLM-a umjesto jednog zapuštenog objekta industrijske arhitekture, danas imamo ovaj sjajan centar koji će omogućiti poduzetnicima i inovatorima, osobito u audiovizualnom sektoru, marketingu i dizajnu da dođu u ove prostore s najsuvremenijom tehnologijom i prionu svome poslu, idejama i doprinosu hrvatskom gospodarstvu”, novinarima je kazao u izjavi nakon otvaranja centra.

Nakon poduzetničko-inovatorskog centra Trokut, koji je otvoren u rujnu, radi se o drugom centru u manje od pola godine, dodao je premijer, što pokazuje da Šibensko-kninska županija, osim revitalizacije kulturne baštine, daje snažnu potporu poduzetništvu i gospodarstvu, što je na tragu Programa Vlade.

Također, radi se o dobrom primjeru apsorpcije europskih sredstava, istaknuo je premijer i dodao da je trenutna financijska perspektiva ugovorena na razini od 114 posto, a isplaćeno je dosad 47 posto sredstava, odnosno 5 milijardi eura od ukupno 10.

“Ovim tempom idemo sigurno u kompletnu apsorpciju svih sredstava iz financijske perspektive 2014.-2020., što je odlično zagrijavanje za 24 milijarde eura koje smo osigurali za Hrvatsku idućih deset godina”, rekao je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković kazao je da razgovori s MOL-om o otkupu dionica INA-e traju te da su podaci o tim pregovorima tajni.

“INA je kompanija koja je na burzi i ovakve razgovore ne vodimo tako da bi na bilo koji način oni mogli utjecati na vrijednost dionica kompanije”, dodao je.

Situacija s imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda neočekivana i nepotrebna

Novinare je zanimalo postoji li mogućnost određenog utjecaja na osjetljivost banaka pri izdavanju kredita poduzetnicima koji su u poslovnim izazovima zbog koronakrize.

Premijer Plenković podsjetio je da je dosada HAMAG-u podneseno više od 3,5 tisuće zahtjeva, a oko 800 milijuna kuna je već angažirano.

“Što se komercijalnih banaka, mi ćemo s njima razgovarati kao što razgovaramo o svakoj bitnoj temi. Želimo da i oni svojim aktivnostima i, u konačnici, svojim kriterijima budu jedni od onih aktera koji će pomoći revitalizaciji hrvatskoga gospodarstva”, kazao je.

Na pitanje je li razgovarao s predsjednikom Republike o imenovanju predsjednika Vrhovnoga suda, premijer je kazao da još nisu razgovarali o toj temi.

Još je jednom ponovio da je cijela poanta izmjene Zakona o sudovima bila da se u taj proces uključi i Državno sudbeno vijeće, što je bila i preporuka GRECO-a.

“Ne vidim nikakav problem da bilo tko od pravnih stručnjaka tko ima ambicije postati predsjednik Vrhovnog suda ne podnese svoju kandidaturu na javni poziv koji je napravilo Državno sudbeno vijeće”, kazao je i dodao kako mu cijela ta situacija djeluje neočekivano i nepotrebno.

Stiže veći broj cjepiva, do kraja ožujka možemo procijepiti i do 500 tisuća ljudi

Što se tiče procesa cijepljenja građana, premijer Plenković kazao je da je od početka naglašavao kako je jako važno da, jednom kada cjepivo stigne, cijela piramida bude dobro organizirana i dobro strukturirana te sukladna Nacionalnom planu cijepljenja.

“Inzistirao sam da usvojimo taj Plan upravo da bismo mogli pratiti i najugroženije i najizloženije i naše sugrađane starije dobi i one koji su krhkog zdravlja. Očito je tu došlo do nekih devijacija. Ono što je sada dobro je da možemo očekivati pristizanje većeg broja cjepiva – do kraja ožujka 7000 tisuća doza – što znači da ćemo u roku od pet tjedana od danas procijepiti možda čak i 500 tisuća ljudi”, kazao je.

Dodao je da je jučer održana video-konferencija nekoliko premijera država članica Europske unije i predsjednika Europskoga vijeća te da se svi nalaze u istoj poziciji. 

“Svi su jednako ljuti i frustrirani na sporu dinamiku dostave cjepiva i glavna tema koju imamo prema Europskoj komisiji je da se u razgovorima s čelnicima farmaceutskih kompanija, s kojima su potpisani ugovori, ispune obaveze”, poručio je.

Podsjetio je da je hrvatska Vlada naručila 1,9 milijuna doza Pfizera, milijun doza Moderne, 2,7 milijuna doza AstraZenece i 900 tisuća doza Johnson&Johnsona te da bi po logici stvari Hrvatksa imala dovoljno doza za procijepiti više nego svu populaciju koja je predodređena za cjepivo.

Sada je pitanje proizvodnje cjepiva i njegove dostave.

“Kao turistička zemlja želimo učiniti sve da što veći broj ljudi procijepimo do ljeta”, naglasio je.

Dodao je da je na ministru zdravstva da ispita moguće nepravilnosti u procesu cijepljenja, odnosno cijepljenja prije reda.

Izjava Peđe Grbina je jadna i potpuno politički promašena

Premijer Plenković osvrnuo se, na upit novinara, na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je rekao da je usporedba članova HDZ-a, u slučaju izjave vlasnika kafića “Tri majmuna”, sa Židovima ispod svake razine.

Tu je izjavu predsjednika SDP-a premijer ocijenio jadnom i potpuno politički promašenom.

“Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tog gospodina iz “Tri majmuna”, koji je poslao vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku. Vjerojatno gospodin Grbin ne prati igru nego se uključuje na kraju, kasno, krivo i sasvim izvrnuto od onoga što je bit”, kazao je premijer Plenković i dodao da se – ako netko kaže da
nisu dobrodošli članovi, simpatizeri i birači HDZ-a – to zove diskriminacija.

Naglasio je kako je na tu objavu reagirao nakon što to nitko u javnosti nije učinio u proteklih deset dana i pitao se što bi bilo da su uloge zamijenjene te da je ta neki član HDZ-a rekao da u svoj kafić neće primiti članove, simpatizere i birače SDP-a, Srbe, Židove, Rome ili članove Armade.

Ponovio je da je jedno vrijeme pratio taj slučaj te da praktički nije vidio nikakve ili vrlo mlake reakcije te ignoriranje jednog ogromnog dijela javnosti koja na slične situacije, kad je obrnuti predznak, skače do neba.

Kazao je da gospodin Grbin očito ne prati igru i izjave vadi iz konteksta.

“Ako vam netko takav napiše za današnji HDZ da svakoga tko misli drukčije proglašava srbo-četnikom. Dakle, čovjek piše da ja kao predsjednik HDZ-a kažem za svakog tko misli drukčije da je srbo-četnik. I to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv niza drugih političkih aktera u

Hrvatskom saboru koji bi eliminirali manjine iz najvišeg predstavničkog tijela, koji su protiv koalicije s manjinama u Hrvatskoj, koji su protiv pomirbe, protiv suživota, uključivanja, zaštite manjinski prava.  E onda ja moram ustati i reći – ne. Ne – radi europskih, hrvatskih vrijednosti, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva i uključivosti”, poručio je premijer Plenković ustvrdivši da su takve naknadne izjave, poput te gospodina Grbina, gdje se nešto pokušava naknadno ušićariti jadne.

“Izjava gospodina Grbina je jadna, patetična, kriva, neispravna, pogrešna, politički promašena skroz”, rekao je premijer.

 

Hrvatska

KAKO ĆE ZAVRŠITI KRIZA? Guste Santini: “Pričat će oni koji prežive”

Objavljeno

-

By

Jesu li porezi u Hrvatskoj ozbiljna brana za rast gospodarstva i koliko porezi utječu na pad investicija, u emisiji Studio 4 HTV-a govorio je ekonomski stručnjak Guste Santini. Uvijek treba zajedno govoriti o poreznoj, monetarnoj, fiskalnoj i tečajnoj politici, ustvrdio je.

Ako imate fiksirani tečaj, onda nemate slobodu u ekonomskoj politici, nemate slobodu u monetarnoj politici i nemate slobodu u poreznoj politici, rekao je Santini i na pitanje o poreznoj presiji odgovorio kako je nju teško utvrditi jer postoje pozitivni i negativni porezi. Kao primjer negativnih poreza naveo je aktualne subvencije tvrtkama pogođenima krizom izazvanom koronavirusom.

Ovo što je vlada premijera Plenkovića subvencionirala plaće da bi radnici bili nezaposleni na radnome mjestu, što je za ekonomiju vrlo dragocjena mjera koju će trebati izučavati i pokazat će se kako baš i nije bila previše smislena – to su također negativni porezi. Vi sad morate oduzeti one poreze koje daje gospodarstvo državi, rekao je Santini.

Stoga nitko ne može reći  kolika je porezna presija u Hrvatskoj, zaključio je Santini. 

O tome kako će završiti aktualna kriza uzrokovana pandemijom pričat će oni koji prežive, rekao je Santini, dodajući kako će takvih biti malo. 

Kriva je bila informacija koja je rekla da smo za ovu krizu bili spremniji nego za financijsku krizu 2008. Sad se vidi da nema pomoći iz Europske unije, priča je gotova, ustvrdio je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Zagrebu u srijedu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

Objavljeno

-

By

U srijedu je u Zagrebu Dan žalosti povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića.

“U povodu iznenadne smrti gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, koji je svojim dugogodišnjim nesebičnim radom na čelu Grada Zagreba trajno doprinio razvoju Grada i boljitku života svih građana Grada Zagreba, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević proglašava srijedu 3. ožujka 2021. Danom žalosti na području Grada Zagreba.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja i isticanjem crnih zastava na objektima u kojima su smještena gradska upravna tijela, Gradska skupština Grada Zagreba, tijela mjesne samouprave, trgovačka društva i ustanove kojima je Grad Zagreb vlasnik ili osnivač.

Na Dan žalosti neće se održavati priredbe zabavnog karaktera, a glazba koja će se emitirati na javnim mjestima trebala bi biti primjerena Danu žalosti.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost na području Grada Zagreba svoje programe trebale bi prilagoditi obilježavanju Dana žalosti”, objavljeno je iz Grada Zagreba.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Održana komemoracija Bandiću u HNK: “Postao je najveći nakon Tuđmana”

Objavljeno

-

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana komemoracija za Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba i USKOK-ovog optuženika.

Govore na komemoraciji su održali Bandićev dugogodišnji prijatelj Ratko Maričić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Jelena Pavičić Vukićević, Bandićeva zamjenica. Pred HNK je postavljen videozid na kojem se komemoracija pratila s ulice.

Na komemoraciji je bilo oko 150 uzvanika.

Zanimljivo je da se na komemoraciji Bandiću nisu pojavili ni predsjednik Zoran Milanović ni premijer Andrej Plenković. Došao je Gordan Jandroković, HDZ-ov predsjednik sabora.

Zadnja je na komemoraciji govorila Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukićević koja će do izbora voditi grad. 

“Svojim talentom postao si najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana”, rekla je u svom govoru.

Zagrebačka filharmonija izvela je “Fala”, a potom je pušten kratki video koji je život i djelo Milana Bandića prikazao u laskavom svjetlu. Potom se HNK-om prolomio glasan pljesak.

“Boljele su ga rane i nevolje stanovnika Zagreba. Imao je vremena za sve i svakoga, ali nažalost ponajmanje za sebe. Teško da ćemo više ikad imati takvog gradonačelnika koji će davati toliko od sebe za boljitak grada. Njegovim odlaskom Zagreba i Hrvatska izgubili su puno. Kad padne hrast u čijoj smo se hladovini krijepili desetljećima, tek tada vidimo kolika praznina ostaje. Dragi Milane, znamo da si otišao na bolje. Otišao si ponosno, nepobjediv, koračajući ulicama svog Zagreba onako kako si to toliko puta znao raditi. Smrt te istrgla iz tvoje obitelji, grada, stranke koju si stvorio i svog zavičaja, Hercegovine, koja te toliko voljela. Sugrađani su ti šest puta dali povjerenje i smatrali te prijateljem. Bio si čovjek, humanist, političar koji promiče zajedništvo i gleda budućnost, a ne prošlost. Hvala ti što si sve nas tjerao da se ne zadovoljavamo prosječnošću, da ne posustajemo i da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Danas mi se čini kao da si u svom životu upoznao barem polovicu stanovnika Zagreba, a i oni koji te nisu znali osobno su te poštovali. Otkriti svrhu cijelog života i dati cijeloga sebe je milost, a ti si dragi gradonačelniče imao tu milost s neba. Hvala ti u ime svih nas u Zagrebu i nas u gradskoj upravi. Čast nam je da smo bili tvoji suradnici i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje je nastaviti tamo gdje si stao, tek tada će tvoje životno djelo imati potpuni smisao. Počivaj u toliko zasluženom miru”, rekla je.

Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukićević: “Nećemo se više nikad moći veseliti njegovom društvu, smijati njegovom humoru. Napustio nas je jedan od najvećih. Njegovo ime će zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana. Napustio nas je čovjek u čijem srcu je bilo mjesta za sve. Čovjek koji je u našem ideološki opredijeljenom društvu pokazivao širinu i otvorenost. Imao je razumijevanja za čovjeka i njegove potrebe. Nije se osvrtao na kritičare. Koračao je ulicama Zagreba, kako onim asfaltiranom, tako i onim blatnjavim. Stvarao je hrvatsku metropolu i živio za nju. Stvarao je i grad koji je osjećao i Hrvate u BiH. Široke hercegovačke duše i purgerskog šarma. Zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta. Preobrazio je sive vedute Zagreba iz 90-ih u središte ovog dijela Europa. Za njega nije bilo nemogućeg ostvarenja. Često ga nismo mogli pratiti u brzinu rada, bio je korak ispred drugih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu