Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENA ANALIZA GOSPODARSKE KOMORE: Utjecaj koronavirusa na gospodarstvo Zadarske županije u 2020. godini

Objavljeno

-

Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Zadar objavila je danas analizu utjecaja koronavirusa na gospodarstvo Zadarske županije u 2020. godine.

U nastavku je u cijelosti prenosimo:

Struktura gospodarstva Zadarske županije takva je da ima veliku zastupljenost sektora koji su i inače u cijelom svijetu najviše pogođeni korona krizom. Uslužne djelatnosti i turizam s pratećim djelatnostima te djelatnosti prijevoza i industrija zabave, a to su najviše pogođeni sektori hrvatskog gospodarstva, čine više od četvrtine gospodarstva Zadarske županije.

Pored njih i sve ostale djelatnosti osjećaju posljedice najveće svjetske krize.

Brzom reakcijom Vlade RH na proljeće 2020. godine zaustavljeno je masovno otpuštanje radnika u tvrtkama i obrtima zahvaćenim lock down-om. Isto tako, suprotno crnim najavama, hrvatski turizam nije kolabirao, kroz ljetnu sezonu broj turista i noćenja dostigao je oko 60% prošlogodišnjeg prometa, više nego u svim konkurentskim mediteranskim zemljama. No gubici kod brojnih poduzetnika nisu se mogli izbjeći. Precizan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo i na njegove pojedinačne dijelove znat ćemo tek po objavi godišnjih financijskih izvještaja za 2020. godinu. Zasad se možemo koristiti dostupnim podacima, a to su:

podaci o zaposlenosti i nezaposlenosti,

podaci o broju i vrijednostima fiskaliziranih računa,

podaci o broju otvorenih i zatvorenih tvrtki,

podaci o poslovanju u prvih devet mjeseci 2020. (izvješća sa Zagrebačke burze i anketiranje gospodarstvenika).

Izdvojit ćemo najvažnija saznanja:

izvansezonska zaposlenost u Zadarskoj županiji u 2020. bila je veća nego 2019., a takav trend se nastavlja i u siječnju 2021. godine,

ukupan iznos fiskaliziranih računa za 25,8% bio je manji nego 2019. godine,

pad fizičkog obujma turističkog prometa bio je blaži od državnog prosjeka (51,4 % manji dolazak gostiju i 34,9% manji broj noćenja nego u prethodnoj godini),

broj novootvorenih poduzeća na području Zadarske županije bio je za 36,4% veći nego u 2019. godini,

anketa provedena među gospodarstvenicima ukazuje na blagi optimizam prema očekivanim rezultatima u 2021. godini.

Broj zaposlenih samo u gospodarstvu Zadarske županije bit će poznat tek po objavi GFI-ja, i to: broj zaposlenih na kraju godine i broj zaposlenih izračunat kao prosjek na temelju sati rada. Taj prosječni broj zaposlenih bitan je kod analize gospodarstva s velikim sezonskim fluktuacijama zaposlenika i obično je veći od stanja zaposlenosti na dan 31. prosinca. Razlog za to logičan – sezonski zaposlenici povećavaju godišnji prosjek, a nisu evidentirani (ni zaposleni) na kraju godine. Od 2013. godine broj zaposlenih stalno raste, prosječan broj od 27.197 u 2019. godini za 7,3% veći je nego prethodne godine. Međutim, broj zaposlenih na zadnji dan 2019. poslovne godinu još je veći (28.002), dakle broj novozaposlenih u zadnjim mjesecima 2019. veći je od broja otpuštenih sezonskih radnika, što svjedoči o propulzivnosti i onih gospodarskih grana koje nisu vezane uz sezonski turizam. Najviše se to odnosi na
izvozno orijentiranu prerađivačku industriju i sektor građevinarstva, za koje vjerujemo da su i u trenutnoj korona krizi većinom uspjeli održati pozitivno poslovanje.

Broj ukupno zaposlenih puno lakše je pratiti, jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje daje mjesečne objave stanja zaposlenosti svojih osiguranika. Na grafikonu pratimo ukupan broj zaposlenih po mjesecima. Uz karakterističan „trbuh“ vezan uz sezonsko zapošljavanje u ljetnim mjesecima, vidljiv je stalan rast broja zaposlenih od 2015. do 2019. godine. U počecima koronakrize u ožujku 2020. smanjuje se broj zaposlenih (crvena krivulja), a otpuštanja se zaustavljaju mjerama Vlade. Sezonsko zapošljavanje podiže krivulju u ljetnim mjesecima i održava je negdje između razina zaposlenosti u 2017. i 2018. godini. Na kraju godine broj ukupno zaposlenih prestigao je razinu iz 2019. godine (82 više zaposlenih).

Dakle, i na početku godine (prije pojave koronavirusa, kao i na isteku godine, imamo veću zaposlenost nego u istim razdobljima prethodne godine. Trend je nastavljen i u siječnju 2021. godine (81 više zaposlen). Grafikon s podacima o broju registriranih nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje daje zrcalnu sliku, s tom razlikom da broj nezaposlenih na kraju godine nije uspio pasti ispod razine s kraja 2019. godine.

Za očekivati je povećanje zaposlenosti u 2021. godini. Razloga za optimizam je više: očekivana procijepljenost i suzbijanje epidemije COVID-a i s time povezana turistička mobilnost; velik intenzitet građevinskih radova zbog tragičnih potresa u Zagrebu i na Banovini, ali i novih investicija u turizmu i infrastrukturi; možda čak i pojave prvih digitalnih nomada, kojima je naše zakonodavstvo omogućilo porezne povlastice.

Iako se većina prihoda gospodarstva ostvaruje bezgotovinskom naplatom računa, fiskalizirani računi također su dobar pokazatelj rasta ili pada poslovanja pojedinih branši ili poduzetništva u cjelini. Širok je spektar obveznika fiskalizacije, bilo pravnih bilo fizičkih osoba i iz tih podataka stiče se dobar uvid u maloprodajni promet na odrađenom području.

U 2020. godini na području Zadarske županije fiskalizirano je 54,1 milijuna računa ukupnog iznosa 3,57 milijardi kuna, značajno manje nego u prethodnoj godini. Iznos fiskalizacije bio je na 74,2% fiskaliziranog iznosa iz 2019. godine. Pad ovog segmenta financijskog prometa dogodio se u svim područjima djelatnosti, a promjene nisu bile iste u svim sektorima. Najveći relativni pad prometa imala su područja djelatnosti Prijevoza i skladištenja, zatim Administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, pa Umjetnost, zabava i rekreacija i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Ovaj zadnji sektor ustvari je najveći gubitnik kad se gleda pad prometa u apsolutnim brojkama, što je zorno prikazano na slijedećem grafikonu.

Zadarsku županiju u 2019. godini posjetilo je ukupno 2 milijuna turista, koji su ostvarili 15 milijuna noćenja, nastavljajući trend godišnjeg rasta od 4-5%. U 2020. godini došlo je do značajnog smanjenja turističkog prometa: prijavljeno je 980.785 dolazaka (51,3% manje) i 9,85 milijuna noćenja (34,9% manje nego 2019. godine). Na razini cijele države smanjenje je bili znatno intenzivnije: posjetilo nas je 62,5% manje turista, koji su ostvarili 50,0% manje noćenja nego u prethodnoj godini.

Odnos broja otvorenih i zatvorenih tvrtki na području pojedinog trgovačkog suda mogu biti indikator konjunkture gospodarstva područja koje taj trgovački sud pokriva. Na Trgovačkom sudu u Zadru osnivaju se i brišu tvrtke sa sjedištem na području Zadarske županije. U 2019. godini osnovano ih je 407, a u 2020. njih 555. Istovremeno, brisano je 236 poduzeća u 2019., a 229 u 2020. godini. Očito je da koronakriza nije pokolebala nove poduzetnike, očekuju njezin kraj i konsolidaciju gospodarstva.

Za kraj analize pokušali smo doći do konkretnih podataka o poslovanju gospodarstva u 2020. godini, osobito u drugom i trećem tromjesečju. Obveze predaje FINA-i trokvartalnih izvješća o poslovanju odavno nema, obvezu imaju samo tvrtke izlistane na Zagrebačkoj burzi, njih tek nekoliko iz Zadarske županije i to vodećih tvrtki iz turističke i brodarske branše. Stanje u ostalim značajnim područjima djelatnosti provjerili smo osobnim intervjuima s vodećim ljudima zadarskog gospodarstva.

Dvije velike tvrtke iz sektora turizma zajedno su do kraja 3. tromjesečja imale 233 mil. kuna ukupnih prihoda ili 52,2% prihoda ostvarenih u prva tri tromjesečja 2019. godine. Bruto dobit za to razdoblje bila im je, opet zajedno, 35,0 mil. kuna ili tek 21,2% prošlogodišnje bruto dobiti u tom razdoblju. Pritom je dobit samo u trećem, za ovu djelatnost najvažnijem tromjesečju, bila na razini 44,9% dobiti ostvarenu u istom tromjesečju 2019. godine. Pad prihoda za skoro polovicu ove dvije reprezentativne tvrtke, u suglasju je sa ukupnim fizičkim obujmom turističkog prometa u Hrvatskoj, odnosno u Zadarskoj županiji. Dobit, iako znatno manja nego prethodnih godina, ovdje je ipak ostvarena. Za financijske rezultate na godišnjoj razini morat ćemo pričekati službene objave FINA-e po predaji GFI-ja, no izgledno je da će dobit cijele branše biti na nižoj razini od ove, ako je uopće bude.

Naš brodar, predstavnik područja djelatnosti Promet i skladištenje, imao je u prva tri tromjesečja 190,0 mil. kuna ukupnih prihoda ili 93,8% prihoda iz istog razdoblja prethodne godine. Zahvaljujući uštedama na rashodovnoj strani, ostvarena je dobit od 30,8 mil. kuna, za 75,5% viša od dobiti iskazane u istom razdoblju prošle godine. Zbog strukturnih poremećaja na brodarskom tržištu, očekuju se dugoročne posljedice i slabije poslovanje u 2021. godini. Cijela branša Prijevoza i skladištenja sigurno neće imati ovakav uspjeh niti u 2020. godini, osobito cestovni prijevoz za kojeg je izvjesno iskazivanje gubitaka u predstojećim završnim računima.

Sektor marikulture imao je povećanu proizvodnju, na uzgajivači tune očekuju osjetan pad cijene uzrokovan koronakrizom na japanskom tržištu. Njihova očekivanja u 2021. godini su podijeljena, jedni očekuju pad cijena, dok drugi vjeruju u postupni oporavak tržišta.

Trgovina bilježi osjetni pad prometa, uzrokovan izostankom pune turističke sezone i pesimizmom domaćih potrošača. Potpuni oporavak moguć je tek s normalizacijom turističkog prometa, odnosno narudžbama turističke industrije.

Velika većina anketiranih pozdravlja mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta i očekuje njihovu provedbu do kraja krize.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Nikola

    17. veljače 2021. at 18:03

    Tragikomična je ova duga, nepotrebna i besmislena pisanija o gospodarstvu ZD županije. Umjesto da su uhljebljeni zaposlenici svojim aktivnostima pokušali pomoći gospodarstvu, što bi trebao biti njihov cilj i svrha, prepisuju i maloj djeci poznate podatke o padu gospodarske aktivnosti. Junaci našeg doba.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIHVAĆEN STEČAJNI PLAN Žoni Maksan: “HSP AS nastavlja s djelovanjem, izlazimo na lokalne izbore!”

Objavljeno

-

By

Danas poslijepodne priopćenje je upućeno medijima iz Hrvatske Stranke Prava Dr. Ante Starčević. Evo o čemu žele obavijestiti javnost:

“Kao što je poznato nad Hrvatskom Strankom Dr. Ante Starčević OIB 72355713477 vodio se stečajni postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pod posl..br St-562/2018.

Dana 13. 4. 2021. Trgovački sud u Zagrebu je donio Rješenje posl. br. St -562/2018 koje je javno objavljeno, a kojim Rješenjem je Trgovački sud u Zagrebu potvrdio stečajni plan u stečajnom postupku.

Stečajnim planom koji je Trgovački sud u Zagrebu navedenim Rješenjem potvrdio ,predviđeno je, među ostalim da Hrvatska Stranka Prava Dr. Ante Starčević nastavi djelovati kao politička stranka.

Moramo se zahvaliti svim članovima stranke, a nije ih mali broj – 14.132 člana.

Sa svojom članarinom pomogli su da stranka riješi nagomilane milijunske dugove koje su ostavili bivši visoko pozicionirani članovi kroz protekle godine i htjeli je gurnuti u ponor kakav nije doživjela niti jedna politička stranka. Danas sa ponosom možemo kazati da smo to poglavlje završili.

To znači da Hrvatska Stranka Prava Dr. Ante Starčević izlazi na lokalne izbore te očekujemo odličan
rezultat u svim županijama.

v.d. predsjednik: Žoni Maksan”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA POTPORA: Već prikupljen dovoljan broj potpisa za Dukića i Longina!

Objavljeno

-

By

Već trećeg dana od početka prikupljanja potpisa kandidati Hrvatske demokratske zajednice i koalicijskih partnera za gradonačelnika i župana, Branko Dukić i Božidar Longin prikupili su potreban broj potpisa podrške svojoj kandidaturi.

– Hvala svima koji su u rekordnom roku dali potporu našim kandidatima. Iako je zbog epidemiološke situacije otežano prikupljanje potpisa, uistinu nas je oduševila brojka prikupljenih potpisa po našim mjesnim odborima. Iako već sada imamo dovoljan broj potpisa, nastavljamo ih prikupljati jer građani žele i na taj način pružiti potporu našim kandidatima, poručio je Robertino Dujela, voditelj HDZ-ovog stožera za Grad Zadar.

Oba kandidata, Dukić i Longin, već sada imaju više od propisanog broja potpisa potpore kandidaturi.
– Vesele nas odlične reakcije ljudi na terenu. Osim na području Grada Zadra, potpise za župana prikupljamo po općinama i gradovima i stvarno se velik broj ljudi odazvao već na samom početku prikupljanja potpisa. Zbog epidemiološke situacije potpise nismo prikupljali na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ali su unatoč tome naši sugrađani u velikom broju podržali naše kandidate. Hvala im na tome, istaknuo je Šime Vicković, voditelj kampanje HDZ-a za Zadarsku županiju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZADARSKI HDZ POSTPISAO KOALICIJU SA HSP-OM, STRANKOM UMIROVLJENIKA I REFORMISTIMA Kalmeta: “To je koalicija koja ima znanja, energije i želje nastaviti raditi na razvoju i sigurnoj budućnosti našeg grada i županije”

Objavljeno

-

By

Hrvatska demokratska zajednica s provjerenim partnerima izlazi na predstojeće lokalne izbore u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji.

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke – Reformisti koji će imati svoje predstavnike na listama za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, a ujedno će pružiti snažnu potporu kandidatima za gradonačelnika i župana, Branku Dukiću i Božidaru Longinu.

– Riječ je o partnerima s kojima smo i do sada imali vrlo uspješnu suradnju. To je koalicija koja ima znanja, energije i želje nastaviti raditi na razvoju i sigurnoj budućnosti našeg grada i županije. Imamo program koji to jamči, ali i ono najvažnije, ljude koji će to znati provesti u djelo. Optimist sam i vjerujem da će naši građani i ovaj put to prepoznati, poručio je Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog odbora HDZ-a.

– Naša koalicija je odličan spoj mladosti i iskustva, koja se više puta dokazala u upravljanju kriznim situacijama. Stabilan zdravstveni sustav i sustav civilne zaštite temelj su sigurnosti naših građana kao i gospodarstva općenito te ćemo na tome nastaviti raditi i u narednom razdoblju, naglasio je Mate Lukić, županijski povjerenik HSP-a koji je dodao da su aktualni gradonačelnik Dukić i župan Longin odlični kandidati koji su svoje kvalitete dokazali i u ratu i u miru.

Solidarnost i skrb o stanovnicima svih životnih dobi jedna je od temeljnih programskih odrednica koalicije HDZ-HSP-SU-Reformisti.

– Kroz sudjelovanje u radu gradskih i županijskih tijela napravili smo značajan iskorak kako bi se pomoglo umirovljenicima. Podsjetit ću primjerice na uskrsnice koje Grad Zadar redovno isplaćuje za više od 3 tisuće umirovljenika, dok Zadarska županija jedina u Hrvatskoj ima program sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne mjesečnim iznosom od 500 kuna. To je mjera koja je iznimno važna za naše umirovljenike i njihove obitelji, pogotovo u ovim, ekonomski izazovnim vremenima, ustvrdio je Duško Vuković, nacionalni potpredsjednik Stranke umirovljenika, pohvalivši odluku hrvatske Vlade o isplati Covid dodatka za umirovljenike.

Reformisti su također iskazali zadovoljstvo suradnjom u proteklom mandatu te poručuju da zajednički nastavljamo prema ostvarenju cilja, stabilnosti i prosperitetu Zadarske županije.

– Upravljanje i vođenje u uvjetima krize nije nimalo lak zadatak – i baš se u takvim vremenima krize i nesigurnosti pokazuju i dokazuju oni koji su u stanju uspješno voditi grad, županiju i državu. Usprkos teškim vremenima osigurani su temelji za stabilan rast u budućnosti, umanjeni su gubici građanima i gospodarstvu kroz subvencije i razne potpore te su se sačuvala radna mjesta, a time i obitelji. Iako u otežanim uvjetima, HDZ je ostvario predizborna obećanja te, uz potporu naših birača, očekujemo pobjedu na izborima i nastavak realizacije strateških ciljeva Zadra i Zadarske županije, poručila je Vesna Sabolić, županijska predsjednica Narodne stranke – Reformisti.

Koalicijske sporazume u ime HDZ-a potpisali su predsjednici županijskog i gradskog odbora Božidar Kalmeta i Šime Erlić, Pravaše su zastupali Mate Lukić i Ivica Pintur, Stranku umirovljenika Duško Vuković i Branislav Jelenić, a Reformiste županijska i gradska predsjednica Vesna Sabolić i Vlasta Mišurac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu