Connect with us

Svijet

Kompjutor vam postaje sve sporiji i sporiji. Evo zašto!

Objavljeno

-

Kada ste kupili novo računalo, njegova je brzina bila odlična. Razlog je naravno što na njemu gotovo ništa nije instalirano. No, kada krenemo instalirati softvere, skidati datoteke, surfati internetom… naše računalo postaje sve sporije.

Dva su glavna razloga zašto s vremenom vaše računalo postaje sporo, a to su softver i greške na hard disku, kažu tehnički eksperti.

Najveći problem kod hard diska su bagovi u operativnim sustavima, statički elektricitet, nestanci struje, greške u RAM podacima, a kod korisnika Windowsa s vremenom jednostavno dolazi i do propadanja sistema.

Nedostatak radne memorije i mjesta na hard disku

Korisnici često na svome računalu instaliraju nepotrebne softver programe koji im zatrpavaju hard disk i time dovode do usporavanja. Čak i redovito apdejtiranje softvera koji vma je potreban zagušuje računalo.

Što se tiče hard diska, vrijeme korištenja mu je ograničeno, pa bi ga s vremenom trebalo i zamijeniti. On jednostavno, kako stari, počinje raditi sve sporije.

Stoga je puno bolja opcija nova vrsta hard diskova SSD (Solid state hard drives). Puno su brži jer imaju flash memoriju.

Premala količina RAM memorije, kao i manjak mjesta na hard disku također značajno usporavaju računalo. S vremenom programi postaju sve zahtjevniji, a internet stranice koje posjećujemo sve “teže”, pa je i to razlog zašto se nekad brzi kompjutori više ne čine tako brzima.

Antivirusni programi

Antivirusni programi također usporavaju brzinu računala, a nisu vam potrebne sve njihove opcije. Stručnjaci kažu kako bi vam puno pomoglo da naučite sigurno surfati, izbjegavati nepoznate datoteke, skočne prozore, izbjegavati otvaranje linkova s nepoznatih mail adresa.

I na kraju svaki korisnik treba znati da će rad svog kompjutora pospješiti i redovnim čišćenjem povijesti internet preglednika i internet podataka, pražnjenjem smeća, te provjeravanjem programa koji se učitavaju u pozadini nakon određenog vremena.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Otkriven tajni plan Kate i princa Williama za njezin oporavak

Objavljeno

-

By

Princ William i Kate Middleton imaju planove tajni dom pretvoriti u nešto poput utočišta za princezin proces oporavka, prenose britanski mediji.Prema informacijama koje su dobili britanski mediji, kraljevski par razmišlja o obnovi i proširenju ne tako poznatog objekta u blizini njihove rezidencije Adelaide Cottage u Windsoru. Obitelj, koja se krajem ljeta 2022. preselila na to imanje s četiri spavaće sobe, trenutno dio vremena živi ondje, a dio vremena provodi u Anmer Hallu na imanju Sandringham, vili koju im je pokojna kraljica Elizabeta poklonila kao vjenčani poklon.

Dok Adelaide Cottage nudi idealnu lokaciju zbog blizine škole koju pohađaju princ George, princeza Charlotte i princ Louis, upućeni kažu da obitelj razmišlja o proširenju trenutno praznog objekta kako bi pomogla princezinom oporavku.

Međutim, odluku navodno još nisu donijeli jer je princ od Walesa svjestan da su pod povećalom javnosti kad su u pitanju kraljevski izdaci i trošenje javnog novca.

“William i Kate apsolutno obožavaju Adelaide Cottage, ali jedva je dovoljan za cijelu obitelj, dok je Anmer Hall puno veći s velikim imanjem koje ga okružuje”, otkrio je izvor za OK!. “Adelaide Cottage koriste u vrijeme kad su djeca u školi jer nije daleko, a Anmer Hall koriste za produljene vikende i praznike, za odmor”, prenosi Mirror.

Upućeni su otkrili planove za rekonstrukciju oronulog objekta od crvene cigle kraj Adelaide Cottagea koji bi bračni par pretvorio u utočište za obitelj i njihove pomoćnike. Projekt je trenutno na pauzi dok se princeza od Walesa usredotočila na oporavak, no planovi navodno napreduju.

Objekt trenutno nije useljiv i zahtijeva djelomičnu obnovu.

Potreba za prostorom nije stvar luksuza. Naime, Kate smatra da će tu dobiti posve mirno okruženje kakvo joj treba za liječenje. Anmer Hall trenutno je najbolji izbor, zahvaljujući veličini i osami. Svjestan prošlih reakcija oko javnog financiranja, princ i princeza od Walesa razmišljaju sam financirati renoviranje.

Adelaide Cottage, skriven u privatnom kraljevskom parku Crown Estate od 655 hektara, izvorno je izgrađen 1831. godine kao utočište za suprugu kralja Williama IV., kraljicu Adelaide. Vila je 2015. godine podvrgnuta značajnom preuređenju i može se pohvaliti raskošnim dekorom. Strop glavne spavaće sobe navodno je ukrašen pozlaćenim dupinima.

 
Nastavi čitati

Svijet

Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”

Objavljeno

-

By

Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.

Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.

“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

 
Nastavi čitati

Svijet

Pad cijena u Njemačkoj: Evo što potrošači plaćaju manje

Objavljeno

-

By

Veleprodajne cijene u Njemačkoj su tijekom mjeseca ožujka pale za tri posto u odnosu na prošlu godinu, što je 12. uzastopno sniženje, pokazuju službeni podaci Destatisa.

Istodobno su u veljači cijene porasle za 0,2 posto, pokazuju podaci državne agencije za statistiku.

Godišnji pad cijena najvećim je dijelom rezultat nižih cijena naftnih derivata za 3,3 posto na godišnjoj razini, uz mjesečni rast od 0,7 posto, prenosi Fenix.

Uzastopno godišnje niže veleprodajne cijene bilježe i žitarice, neprerađeni duhan, sjemenje i stočna hrana (-19,8 posto), metali, metalni proizvodi (-13,6 posto), kemijski proizvodi (-13,1 posto), otpad (-6,4 posto) “, rekao je Destatis.

Cijene duhanskih proizvoda u ožujku su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 5,8 posto, dok su cijene voća, povrća i krumpira porasle za 4,4 posto, a pića za 4,2 posto.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu