Connect with us

Hrvatska

Svi "za", dožupan Bunja "protiv" ulaska Hrvatske u EU

Objavljeno

-


Danas se obilježava dan Europe. Jedan od strateških, jako bitnih ciljeva hrvatske politike i hrvatskih političara ulazak je Hrvatske u zajednicu ravnopravnih europskih naroda i država iz čega bi Hrvatska, navodno, mogla izvući mnoge koristi i otvoriti sebi i svojim građanima mnoge mogućnosti. Postoji, međutim, i ona druga strana koja misli da bi ulaskom u Europsku uniju Hrvatska više izgubila nego dobila.
Upitali smo stoga neke zadarske političare što misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i dobili vrlo konkretne i zanimljive odgovore u kojima svi brane svoje stavove – i one afirmativne i one negativne.
Zvonimir Vrančić (Foto: Ivan Katalinić)
– Jesam za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Moje je osobno mišljenje da će ulazak u zajednicu ravnopravnih naroda i država biti dobitak za Hrvatsku, a na nama je da vodimo računa o svojim nacionalnim interesima. Tako ćemo lakše ćemo ostvariti gospodarski oporavak i podignuti standard građana i zaštititi svoje nacionalne interese. Na nama je i našoj politici da u toj zajednici ravnopravnih naroda i država štitimo svoje nacionalne interese, kako gospodarske, tako i kulturne, rekao nam je svoje mišljenje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Jednako kako gradonačelnik, što je kažu ljepota demokracije, ne misli zadarski dožupan Đani Bunja predsjednik zadarskog HSP-a.
– Osobno nisam za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a to je stav i HSP-a. Mi smo se oko toga očitovali i pozvali građane da se na referendumu izjasne protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Upitna je isplativost našeg pristupanja EU, u financijskom smislu koji se često naglašava kao najveća korist. Hrvatska će morati uplaćivati znatna financijska sredstva u proračun Europske unije. U toj zajednici država i naroda ima više i manje ravnopravnih. Mi, s obzirom na dosadašnji podvornički odnos Hrvatske prema Europskoj uniji i obzirom na odnos Europske unije prema Hrvatskoj dokazuje da uopće ne bismo bili ravnopravni.

Irena Devčić Buzov, predsjednica Županijske skupštine Zadar iz zadarskog HSS u razgovoru o ulasku u Europsku uniju nam je rekla:
– Jesam za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da nikako Hrvatska ne može ostati izvan zajednice zemalja koje čine Europu čiji smo i mi dio. Ovisi o nama način na koji ćemo izboriti svoje mjesto odnosno način na koji ćemo se zalagati kako bi sačuvali svoj identitet. Što se tiče ravnopravnosti zemalja u Europskoj uniji, tko je veći taj određuje politiku Europske unije. Potpuno je jasno da Hrvatska ne može određivati politiku Europske unije kao Njemačka, Francuska ili Engleska.
Vesna Sabolić (Foto: Ivan Katalinić)
Zadarska HNS-ovka Vesna Sabolić također je, ističe, za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.
– Mislim da Hrvatska mora vratiti svoje povijesno mjesto koje joj pripada u zajednici europskih država. Apsolutno moramo ući u Europsku uniju i radi blagostanja naših građana.
Željko Predovan (Foto: Žeminea Čotrić)
Željko Predovan, vijećnik HSLS-a u Gradskom vijeću grada Zadra na temu ulaska Hrvatske u europsku uniju nam je rekao:
– Hrvatska treba pristupiti Europskoj uniji i postati njezin član. I to što prije. Ali ne pod svaku cijenu. Hrvatska će biti ravnopravna jer ulaskom u EU dobivamo i svoje predstavnike u europskom parlamentu i oni će moći glasovati i imati ista prava kao i ostali europski predstavnici. Ali kako u svemu postoji kvantiteta tako postoji i tu, nećemo moći donositi klučne odluke jer nemamo ekonomsku ni gospodarsku snagu, niti će broj naših predstavnika biti jednak broju predstavnika većih zemalja, ali to je demokracija.

 

Hrvatska

Pumpanje cijena uoči Božića: Odojak – 12 eura

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Uoči ovog Božića odojak je postao luksuzno blagdansko jelo. Prošle je godine cijena bila na nekim mjestima i do pet eura manja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Drugi je vikend u prosincu, a cijena kilograma već se popela na deset, pa čak i 12 eura, a mesari kažu kako se ne treba čuditi ako do Božića budu još i više.

Takva je trenutno situacija na tržištu, pravdaju se mesari, pa kako neće i meso biti skuplje?

“Ma tko hoće, kupit će kilu, dvije, koliko god trebalo platiti za njih. Iskreno, ne brinem se previše”, govori kroz osmijeh mesar na zagrebačkom Dolcu dok pakira meso i pruža ga mušteriji. Pet drugih koji nestrpljivo čekaju u redu ne daju mu vremena za razgovor. Većina njih i dalje ne kupuje odojak, ali zbog cijena već negoduju. Nekima je i dosadilo odgovarati na pitanja znatiželjnika pa su, uz redovite cijene mesa, selotejpom na staklo hladnjaka zalijepili i list papira s cijenom odojka.

Ljudi dolaze svakodnevno i raspituju se o cijenama i količini koju imamo, ali da netko već unaprijed naručuje, to ne – kaže. Kupci trenutno još uvijek najčešće traže one ‘uobičajene‘ komade mesa, rijetki kupuju odojak koji će blagdane dočekati u škrinji.

Njegov desetak metara udaljen kolega kaže kako kod njih odojka još ni nema. Stiže sljedeći tjedan, bit će ga dovoljno, ali još uvijek ne želi otkriti po kojoj će ga cijeni ponuditi kupcima. Da će biti veća od prošlogodišnje, potpuno je siguran, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu