Connect with us

Nekategorizirano

Tempo oporavka prespor je za nova radna mjesta

Objavljeno

-


Hrvatsku očekuje spor oporavak uz reforme koje bi na srednji i dulji rok trebale povećati konkurentnost i ubrzati gospodarski rast’, zaključila je glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, Sanja Mađarević-Šujster, predstavljajući redovno gospodarsko izvješće Svjetske banke za deset novih članica Europske unije i Hrvatsku
‘Glavni ekonomski indikatori ukazuju na spor i nesiguran oporavak hrvatskog gospodarstva, pri čemu predviđenoj stopi rasta od 1,5 posto u ovoj godini prijete brojni rizici’, naglasila je Mađarević-Šujster, ustvrdivši da izgledi za oporavak izvoza, kreditne aktivnosti i zaposlenosti ovise o snazi gospodarskog rasta Europske petnaestorice i napretku hrvatske konkurentnosti.
U usporedbi s novim članicama EU, Hrvatska se prema brzini oporavka nalazi negdje u sredini u društvu s Rumunjskom, Mađarskom i Slovenijom, zemljama koje će se tek 2012. približiti razini BDP-a iz razdoblja prije krize. U izvješću Svjetske banke ističe se da je tempo oporavka u Hrvatskoj previše slab za generiranje novih radnih mjesta tako da je zaposlenost još znatno ispod razine prije krize. Upozorava se da gospodarski rast sam po sebi neće biti dovoljan da se znatno snize stope nezaposlenosti. Potrebne su strukturne reforme tržišta rada koje će voditi prema nižim troškovima rada i fleksibilizaciji tržišta.
Mađarević-Šuster istaknula je pozitivne signale na tržištu rada u posljednja dva mjeseca, povezujući te trendove s aktiviranjem dijela radne snage zbog smanjenja prava nezaposlenih.
Izvješće Svjetske banke pokazuje da, za razliku od većine europskih zemalja, Hrvatska kasni s fiskalnom konsolidacijom, što direktno utječe na visinu kamatnih stopa. ‘S obzirom na trendove u potrošnji, prihodi proračuna se neće oporaviti idućih nekoliko godina. Stoga je nužna fiskalna konsolidacija kroz smanjenje rashoda’, pojasnila je Mađarević-Šuster.
Mađarević-Šuster je pohvalila Vladine napore na započetim reformama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu te reformu pravosuđa. ‘To su koraci koji su itekako važni, ali ono što još treba napraviti je promjena Zakona o radu, reforma javne uprave te reforma državnih subvencija’, rekla je Mađarević-Šuster. Pritom je iskazala razumijevanje za vladinu sporost u provođenju reformi, konstatirajući da je ‘politička realnost takva da reforme nisu mogle biti brže’.
Zbog izostanka dokapitalizacija banaka, prošle je godine priljev kapitala u Hrvatsku bio nizak, no zbog toga je smanjen uvoz, a time i vanjska neravnoteža. Ove se godine, zbog blagog rasta gospodarstva, očekuje oporavak kapitalne potražnje i povećanje deficita na tekućem računu platne bilance.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu