Connect with us

Nekategorizirano

Antun Baja Novoselović – sasvim ozbiljno

Objavljeno

-



Odmah u startu jedno ozbiljno priznanje i strogi demantij. Subjekt prve epizode “Profila” portala Z NET ni iz daleka nije banalan, periferan i nezanimljiv tip kako se to u nekim trenucima nekima činilo. Dapače, ma koliko se relativizirala njegova nekadašnja i aktualna pozicija – a pri tome trenutačno najmanje mislimo na poziciju u generalno banalnom, politički perifernom i ideološki, programski i intelektualno nezanimljivom SDP-u – manje istraživanje koje ćemo u nastavku objasniti pokazuje da je ona sve samo ne i podložna interpretaciji.
Antun Baja Novoselović ne izgleda ozbiljno, ali ima ozbiljne namjere i ništa vezano za njega i njih nije za potcjenjivanje. Greške se, pokazalo je iskustvo, prijete ozbiljno naplatiti.
Antuna Baju Novoselovića vlastite su “zasluge” pospremile na mjesto koje mu pripada i površan promatrač pomislio bi da je tu kraj, no ne. Opet smo zaboravili da je bolje nekoga precijeniti, nego podcijeniti… Baja je društveno možda rizičniji no ikada. Pronašao je, otkrivamo iz dana u dan sočne detalje ove teško probavljive priče, vrlo slične sebi. Društvo sastavljeno od bivše kradljivice trenutačno smještene u Poreznoj upravi, političkog disidenta pred smjenama svih vrsta iz lokalne Financijske policije, sredovječne novinarske koketuše koja je u dvije godine karijere isprobala sjedišta u navodno svim policijskim automobilima i jednog edipovog kompleksaša iz suspendirane škole Općinskog državnog odvjetništva (o svima njima nakadno, u narednim epizodama “Profila”), te Baja… za svašta je, ali ne i za zanemarivanje.
Baja, živa je istina, više nije na policijskoj dužnosti niti je u bilo kojoj strukturi relevantan faktor i naizgled nema štofa niti motiva da bi se o njemu i dalje polemiziralo, no izgled iznova vara. Baja je posvuda – iza mnogih naslovnih stranica dijela tiskovina, iza lažnih svjedočanstava, poturenih dezinformacija… cijelog jednog svemira iskrivljenih ogledala kojeg stvara uz pomoć i gore navedenih. On iz policije nije otišao nakon dva dana i samo sa ručnim satom. Ponio je sobom, štoviše, i cijele ormare službenih informacija, kopije dosjea, vreću gorčine i nikad snažniju odluku da završi montirane procese koje je započeo.
Demistificirat ćemo stvar do kraja, tako što ćemo krenuti od – početka. Baja nije bio najpopularniji u razredu, ni najpametniji. Ljepota je subjektivna stvar, pa o njoj nećemo. Nije bio u klasi talentiranih, ali ni prgavih, odlučnih da životu pokažu zube, a što sve skupa ne ostavlja previše prostora za buduće manevre. Nije o tome ni razmišljao. Završio je školu i vjerovao kako će jednog dana imati troje djece, vrijednu suprugu, do mirovine otplaćen stan i dovoljno ušteđevine za sedam dana godišnje na moru.
No, kako prilika stvara lopova, tako je neprilika stvorila – Baju. Rat, točnije. Baja je probuđen iz svoje prosječnosti u trenutku kada je netko dopustio da ga dopadne oružje. Za koju godinu, oružje je zadržao, a dobio je i značku. Dovoljno za zaključiti negativnu selekciju i započeti zbrajanje štete. Kao baš svi gore nabrojani članovi njegove nove družine, kao mnogi nažalost, kad mu je život jednom dao više nego ga pripada, logično je bilo da – poželi i više… I više…
I, dobio je. Ni jednom objektivnom zaslugom, a unatoč mnogim preprekama kakve su – čišćenje za delinkventnim sinom, sumnje u namještanje utakmica, privatizacija policijskih datoteka i tome slično – Baja je uspio postati čak i šef kriminalističke policije. Naravno da je pomislio da je Odabran. Svatko na njegovom mjestu pomislio bi isto. Dati minimalno, pokvariti maksimalno, a svo vrijeme dobivati – riječ može biti samo o sretnoj zvijezdi? To je, opet nažalost, princip razmišljanja ovoga podneblja. Ili smo besramni sretnici ili su nam zvijezde pogrešno raspoređene, takve i slične teorije su nas i dovele do toga što imamo. Pa i do Baje. Čvrsta vjera u to kako imamo samo ono što Bog, sudbina ili karma za nas predodrede. Jedina naša uloga jest da – čekamo.
Tako razmišljajući, pa potom uspoređujući svoje skromne i naivne dječačke snove sa onim što ga je snašlo – ali ne zahvaljujući nabrojanim elementima nego alkoholiziranom šefu – Baja je pomislio da ga Bog bezuvjetno akreditira za… šta god.
Narednu dionicu priče dobro znamo, onu iz policije. Dovoljno je zapravo da poznajemo brzinu i metodu kojom je pometen iz iste. Dobra vijest je da ipak sve dođe na svoje, povremeno, loša je da govorimo o podcijenjenom čovjeku. Baja praktički uopće nije umirovljen, a više nego ikada je nelogičan. Razoružan od pištolja i značke, opasniji je no ikada zbog arsenala podataka i nedovršene misije koju si je odredio kao životnu.
Taj nerealizirani osvetnik u društvu nerealizirane žene i prerealizirane ljubavnice s početka priče, kompromitirane službenice, starog momka iz ODO-a i financijaša koji odbrojava dane karijere… na vrhuncu su svojeg zadatka i imaju malo toga za izgubiti. Na to se bajka, nažalost, svodi. Na osobne frustracije, komplekse i intrige, sve uz logistiku pronevjerenih državnih arhiva. Pišu se anonimne prijave, poduzimaju besmisleni, ali maltretirajući izvidi, pa kad ništa od svega ne urodi željenim plodom – onda se u medijima zacrtana meta servira kao glavno jelo.
Antun Novoselović Baja, krajnje je vrijeme da se stvari ogole do kosti, nije na dužnosti prvog čovjeka krim policije proveo ni dva sata ni dva dana ni dva mjeseca i mogao je pohapsiti pola grada.
Zašto nije?
To je jedino preostalo pitanje, pametnome dovoljno.
A dovoljno bi bilo i preostaloga navedenog?
Ili ne?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Stolar

    6. travnja 2011. at 8:40

    Stvarno imate petlje! Svaka van cast!
    Sve pohvale… I nemojte stati sad – budite ko do sada – navalite.

     
  2. Uskrsnji zeko

    6. travnja 2011. at 9:01

    Pa su neki prozvali A.B. da nema muda… Kako ste se zahebali dobro… A vidim da ce i Baji doci brzo kraj… i vrime je!!!

     
  3. guvernator

    6. travnja 2011. at 12:45

    zašto misliš, arijana, barabušo jedna, da je baju domoljublje navelo da se lati oružja. da ga je rat doveo u policiju?
    kako možeš iti pomisliti tako nešto….
    pa time bi mu dala jednu drugačiju dimenziju, i totalno promašila njegov “profil”, u kojemu nema mjesta za kategoriju nacionalne svijesti, ili nedaj Bože domoljublja…
    pa baja ti je milicioner, stara garda, čuvar brastva i jedinstva, svjetli tekovina i štovatelj lika i djela druga tita. toliki štovatelj i mrzitelj “nacionalista” i “iridentista”, da je čak i na Kosovu uspije boraviti, tamo neke 88. il 89., gušeći povampirenu avet iridente…nije on čovik od jednog režima. njega triba svaka vlast, svaki režim, sve političke opcije. pravi glavonja (vidi vraga, uprav tako su ga i zvali kolege s posla, dok nije posta načelnik).
    i ne igrajte se, čovik je dobar sa predsjednikom države.
    on je baraba, a ne ti, arijano, barabušo jedna…

     
  4. bomba

    6. travnja 2011. at 16:16

    samo pišete da nešto pišete, a napisali niste ništa

     
  5. Dražen

    6. travnja 2011. at 18:52

    A moja Arijana,pardon Slobodanka,ovaj tvoj profil je toliko ljigav i neupotrebljiv,neprobavljiv.Dobro je poznato da policija u Hrvatakoj radi po nalogu HDZ-a,pa tako u policiji ne prolazi nitko tko nije član stranke.Što su sve napravili Ivanu Gambiraži koji je morao naslijediti Sokolara,a onda je degradiran.Što se siceva tiče,neka baci kamen onaj…Bolje je ništa ne reći nego kakiti…

     
    • guvernator

      7. travnja 2011. at 9:32

      hahaha da gambiraža… ma koga on to nije triba zaminit? sve i jednog načelnika je on triba zaminit. najveći ljigavac, dvoličnjak, lizač guzica…
      njegov glavni zadatak je bije sačuvat guzicu vrkiću iz CO, a zauzvrat mu je i žena umakala prste u med….

       
  6. Primorac

    6. travnja 2011. at 22:07

    Znate li da se u Rijeci ulicni kontejner za smece u zargonu zove ‘baja’?
    Nece ovaj dugo jos – cini mi se da mu je The End dosao…

     
  7. Dalmatinac

    6. travnja 2011. at 22:15

    E moj Primorac i tu je tako – samo se nama ne zovu kontenjeri tako nego bivši policajci

     
  8. Dalmatinac

    6. travnja 2011. at 22:29

    “sredovječne novinarske koketuše koja je u dvije godine karijere isprobala sjedišta u navodno svim policijskim automobilima” – može u slijedećem Profilu da pišete o ovoj – zanima me tko je ona!!!

     
    • Ludvik

      6. travnja 2011. at 23:26

      I mene Dalmatinac. Ako je u prve dvije, pa k tome još i sjedišta u automobilima političara, e onda znam. Arijana Barava glavom i bradom. Ali ako nije, ma neka imenuje sve aktere. Čemu tajnovitost. Kad se ovako javno piše, ma sigurno ima i dokaze za sve što navodi pa se ne mora bojati tužbe. Bit će zanimljivo čitati svakako

       
  9. Dražen

    6. travnja 2011. at 23:18

    tko je obrisao moj prvi komentar?

     
  10. kardinal

    6. travnja 2011. at 23:22

    I mene Dalmatinac. Ako je u prve dvije onda znam. arijana Baraba glavom i bradom. ako nije, a onda neka napiše. Nek navede i ostale aktere priče imenom. Čemu okolišanje, tajnovitost. Kad je bal, nek je maskenbal!

     
  11. Marko

    12. svibnja 2011. at 12:21

    Ima u ovom gradu kriminalaca od kalibra.
    O njima naravano ni riječi.
    A o Antunu u nastavcima.
    I to bez pozpisa novinara.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu